Salarii majorate în ramura construcțiilor, însă insuficiente! Se prevăd unele majorări de la 1 ianuarie 2022

22 Sept. 2021, 12:22
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
22 Sept. 2021, 12:22 // Actual //  MD Bani

Partenerii sociali din ramura construcțiilor au convenit să modifice și să completeze Convenția colectivă în ramura construcțiilor pentru anii 2018-2022.

Acest lucru va fi posibil prin intermediul unui Acord de modificare a acesteia care prevede nivelul salariului tarifar pentru I-a categorie de calificare, coeficientul și valoarea minimă a salariului pentru unitățile care aplică sisteme netarifare de salarizare, inclusiv pașii următori în vederea majorării salariului în ramura construcțiilor și a industriei materialelor de construcții, scrie Realitatea.md.

„Părțile semnatare sunt: Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova, Federația Sindicatelor din Construcții și Industria Materialelor din Construcții ”SINDICONS”, Federația Patronatului din Construcții și Producere a Materialelor de Construcții din Republica Moldova și Federația Patronală a Constructorilor Drumarilor și a Producătorilor Materialelor de Construcții „CONDRUMAT”. Precizăm că Acordul de modificare a Convenției colective intră în vigoare la data de 1 octombrie 2021, însă părțile își asumă angajamentul de a purcede imediat la consultări și negocieri în vederea majorării salariului în ramură care ar urma să intre în vigoare de la data de 1 ianuarie 2022”, anunță sindicatele.

Conform Acordului, de la 1 octombrie 2021 salariul minim tarifar pentru categoria I de calificare va constitui 3 815 de lei, anterior acesta a constituit 3 100 de lei.

„Totodată, sunt stabiliți indicatorii salariului minim tarifar pentru cele 7 categoriile de calificare în toate componentele ramurii construcțiilor (industria extractivă, fabricarea cimentului, fabricarea produselor finite, activități în domeniul arhitecturii ș.a.). De asemenea, valoarea minimă a salariului pentru unitățile care aplică sisteme netarifare de salarizare a fost stabilit la nivel de 2 935 lei pentru muncitorii necalificați; 3 522 lei pentru muncitorii de calificare medie, 4 109 lei pentru muncitori de calificare superioară, iar pentru specialiști – la nivel de 4 402 lei” se mai arată în comunicatul sindicaliștilor.

Potrivit lui Victor Talmaci, președinte al Federației ”SINDICONS”, procesul de negocieri a fost unul anevoios și a durat mai bine de 2 ani. Deși au fost obținute unele realizări, nivelul salariului minim stabilit în ramura construcțiilor este unul insuficient.

Liderul sindical subliniază că sindicatele vor insista în continuare, în procesul de negocieri care urmează, ca de la 1 ianuarie 2022 salariul minim în ramură să fie stabilit la nivel de 6 000 mii lei.

„Pentru Federația ”SINDICONS”, dar cu siguranță și pentru patronatele din ramură, este important ca întreprinderile să se conformeze deciziilor prevăzute în Acordul încheiat pentru a diminua nivelul economiei “tenebre”, iar salariații, la rândul lor, să nu accepte salarii derizorii.”, a conchis liderul sindical.

Acordul de modificare a Convenției colective în ramura construcțiilor pentru anii 2018-2022 poate fi accesat aici.

Realitatea Live

07 Iul. 2025, 10:31
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
07 Iul. 2025, 10:31 // Actual //  bani.md

Ediţia curentă a rubricii „Arta Protocolului în viaţă”, realizată de Ariana Trofim – consultant certificat internațional în etichetă și protocol, dezvăluie secretele semnării corecte a documentelor oficiale.

Trebuie să ştiţi că semnarea unui acord oficial e mai mult decât un act birocratic. Este un moment de simbol și solemnitate. În protocol, acest moment se construiește cu grijă: de la locul semnăturii până la… culoarea pixului.

 

Ce culoare trebuie să aibă pixul cu care semnăm?

Pentru documente oficiale, se folosește întotdeauna pixul cu cerneală albastră, pentru a face diferența clară între original și copie, și pentru a preveni suspiciunile de fals sau să pară tras la xerox. Pixul trebuie să fie elegant, nou, cu tuș fin și fluid. Fără stilouri ieftine sau personalizate.

Unde trebuie apmplasate actele pentru semnat?

Documentul se așează întotdeauna în fața semnatarului, pe o suprafață formală – catifea, lemn sau suport special şi se deschide exact la pagina care conține spațiul pentru semnătură. Nu răsfoim actele în căutarea locului pentru semnat

Actele sunt semnate concomitent de către reprezentanții ambelor părți. De obicei, oaspetele ia loc în dreapta gazdei. Corespunzător sunt aranjate și drapelele țărilor sau cele instituționale când acordul este încheiat la nivel interinstituțional. Actele pentru semnare sunt întocmite în două limbi sau, după caz, în mai multe.

Masa unde se semnează este decorată cu două aranjamente din flori vii, iar pe mijloc este așezat un suport prevăzut pentru două stilouri. Nuanțele cromatice ale florilor alese au și ele o semnificație majoră. Trebuie să fim atenți, or culoarea florilor sau chiar florile ar putea contraveni cutumei țării invitate.

Cum are loc semnarea documentelor oficiale?

Semnarea poate avea loc în poziție așezată, la întâlniri bilaterale sau în picioare – la semnări oficiale internaționale. Se recomandă o masă ovală sau dreptunghiulară, cu documentul în centrul vizual al camerei.

La final, se face un schimb elegant de dosare sau se arată semnătura – gest simbolic pentru transparență. Acorduri oficiale pot fi semnate atât între două persoane cât și între 10, și secundanții pot asista acest process.

Ariana Trofim: Cadouri potrivite şi nerecomandate pentru întâlnirile oficiale şi de business

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO