Salonul noilor tehnologii din Las Vegas: Motan de casă robot, măști high tech anti-COVID și mașini de curse fără pilot

06 Ian. 2022, 13:51
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
06 Ian. 2022, 13:51 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Roboţi drăguţi, tehnologii anti-coronavirus, boxe, lămpi, periuţe de dinţi şi diverse dispozitive electronice şi autonome au fost prezentate în avanpremiera ediţiei din 2022 a salonului dedicat noilor tehnologii, Consumer Electronics Show (CES) din Las Vegas.

CES 2022 se va deschide pentru public cu mai puţin expozanţi şi participanţi decât au prevăzut organizatorii, întrucât multe companii şi-au anulat deplasările spre Las Vegas din cauza răspândirii variantei Omicron a noului coronavirus, a scris Agerpres.

Măşti high-tech anti-COVID-19

Start-up-ul francez Airxom a adus de la Lyon prototipul său de mască sanitară, care protejează împotriva poluării, bacteriilor şi virusurilor, inclusiv împotriva SARS-CoV-2.

Carcasa ei din plastic alb, care acoperă nasul şi gura, evocă aspectul soldaţilor imperiali din franciza cinematografică „Războiul stelelor”. Conectată la o cutie care poate fi agăţată de curea, masca în cauză conţine un filtru activ, capabil să distrugă particulele fine şi compuşii organici volatili, adică agenţii patogeni sau poluanţi.

„Măştile clasice nu sunt etanşe 100%, aerul trece prin părţile laterale. Masca noastră este complet etanşă şi foarte confortabilă”, a adăugat Trong Dai Nguyen, care putea fi cu greu auzit din cauza grosimii măştii.

Acest inginer de la Airxom a precizat că firma lucrează la ameliorarea sunetelor pentru viitoare versiune a produsului.

Modelul actual ar trebui să fie comercializat din primăvară la un preţ de „aproximativ 300 de euro”.

Robotul care muşcă

În Japonia, expresia „amagami” înseamnă „muşcătură uşoară”. „Este o senzaţie foarte agreabilă de care vrem să profite lumea întreagă”, a spus antreprenorul japonez Shunsuke Aoki.

Robotul său de pluş, care seamănă cu o pisică, dar şi cu un câine de talie mică, muşcă uşor degetul care se prezintă sub botul său.

Compania niponă a încercat să reproducă acel gest instinctiv al puilor de animale, în speranţa că oamenii ar putea să găsească în el o mică alinare.

Shunsuke Aoki, de exemplu, spune că foloseşte robotul companion în timp ce îşi conduce automobilul. „Din cauza COVID-19, când oamenii îşi petrec întreaga zi în casă, este ceva foarte reconfortant”.

Maşini de curse fără pilot

Tehnologiile asociate inteligenţei artificiale înlocuiesc volanul şi omul la comenzile unor maşini de tipul celor din Formula 1, care se vor întrece vineri într-o cursă inedită.

„Sunt complet autonome. Software-ul este cel care conduce maşina”, a explicat Paul Mitchell, patronul de la Energy Systems Network, organizatorul cursei.

Sistemul informatic”preia informaţiile de la senzori şi ordonă automobilului să se întoarcă, să frâneze, să accelereze sau să depăşească”, a adăugat el.

Vehiculele se vor înfrunta două câte două pe circuitul din Las Vegas cu viteze care pot să ajungă la 260 de kilometri pe oră.

Ideea nu este doar aceea de a distra oamenii, ci şi de a testa şi de a perfecţiona aceste programe informatice, pentru a putea să le utilizăm în viitor pe autostrăzi.

CES Las Vegas 2022 se desfăşoară în perioada 5-8 ianuarie.

Realitatea Live

28 Ian. 2023, 20:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Ian. 2023, 20:09 // Actual //  Lupu Eduard

Taylor Sheridan, creatorul seriei de succes Yellowstone şi a prequel-ului său, 1883 şi 1923, a dovedit că sfatul pe fiecare scriitor primeşte: ‘Scrie despre ceea ce cunoşti’, este bine de urmat, după cum scrie Daily Mail, într-un articol despre parcursul său atipic.
El a scris despre viaţa emoţionantă a unui cowboy – una cu care el este foarte familiar. Este o viaţă pe care a trăit-o în fiecare zi, nu doar ca un copil, ci şi acum – în ciuda faptului că este unul dintre cele mai mari nume din Hollywood, scrie businessmagazin.ro.

El, soţia sa de 10 ani, Nicole, şi fiul lor, Gus, trăiesc în Texas, unde deţine mai multe ferme, unde îşi creşte caii şi vitele.
Conexiunea lui Sheridan cu acest mod de viaţă fără îndoială oferă o inspiraţie nesfârşită pentru spectacolul său despre Duttons, o familie de fermieri care administrează cea mai mare fermă din SUA. Actorul-scenarist dovedeşte că poţi transforma viaţa de zi cu zi pe care o duci în recunoaştere critică, în armate de fani şi în venituri de sute de milioane de dolari.

Yellowstone a fost ignorat la premiile Golden Globe din momentul lansării sale din 2018, dar drama western modernă a fost finalmente nominalizată pentru o statuetă în ultimul an, iar Kevin Costner a şi câştigat premiul pentru „Cel mai bun actor într-o serie de dramă” pentru rolul său ca John Dutton, patriarhul familiei.Serialul a fost inclus în lista celor mai urmărite pe platformele de streaming. În acelaşi timp, în clasamentul transmisiunilor TV, Yellowstone a luat primul loc, învingând America’s Got Talent, iar 1923 a ajuns pe locul şapte.

Toate aceste realizări nu ar fi fost posibile fără parcursul atipic al scenaristului seriilor.

Sheridan s-a născut în Cranfills Gap, un orăşel situat la sud-vest de Dallas, cu o populaţie de sub 300 de locuitori, unde familia sa avea o fermă. După divorţul părinţilor săi, mama sa a vândut ferma şi s-a mutat în Wyoming, potrivit revistei Fort Worth Magazine. Şi-a petrecut verile şi weekend-urile călărind caii. În anii ‘90, Sheridan a studiat teatrul la Texas State University, deşi se spune că şi-a dorit să devină şeriful oraşului său natal, dar a renunţat şi s-a mutat în Austin.
Acolo tundea peluze şi vopsea case pentru bani, când a fost descoperit de o agenţie de talent din Chicago, în timp ce căuta un loc de muncă într-un mall. Aceştia i-au cumparat un bilet de avion, dar el l-a vândut şi a folosit banii pentru a conduce camionul său până în Chicago, deoarece nu-i plăcea să zboare, potrivit Austin American-Statesman.

Cariera lui ca actor l-a dus la New York şi apoi la Los Angeles, unde a continuat să aibă dificultăţi financiare. În acea perioadă, nu câştiga mulţi bani, aşa că a locuit într-un camion şi a închiriat un cort pe o rezervaţie unde locuiau prietenii lui, la nord de LA. „Am fost foarte sărac, dar am ales să nu renunţ şi să nu mă întorc acasă”, a spus Sheridan. Este o schimbare radicală faţă de acum, când generează mai mult de 1 miliard de dolari în show-uri TV, potrivit Australian Financial Review.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău