Salonul noilor tehnologii din Las Vegas: Motan de casă robot, măști high tech anti-COVID și mașini de curse fără pilot

06 Ian. 2022, 13:51
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
06 Ian. 2022, 13:51 // Au Bani //  MD Bani

Roboţi drăguţi, tehnologii anti-coronavirus, boxe, lămpi, periuţe de dinţi şi diverse dispozitive electronice şi autonome au fost prezentate în avanpremiera ediţiei din 2022 a salonului dedicat noilor tehnologii, Consumer Electronics Show (CES) din Las Vegas.

CES 2022 se va deschide pentru public cu mai puţin expozanţi şi participanţi decât au prevăzut organizatorii, întrucât multe companii şi-au anulat deplasările spre Las Vegas din cauza răspândirii variantei Omicron a noului coronavirus, a scris Agerpres.

Măşti high-tech anti-COVID-19

Start-up-ul francez Airxom a adus de la Lyon prototipul său de mască sanitară, care protejează împotriva poluării, bacteriilor şi virusurilor, inclusiv împotriva SARS-CoV-2.

Carcasa ei din plastic alb, care acoperă nasul şi gura, evocă aspectul soldaţilor imperiali din franciza cinematografică „Războiul stelelor”. Conectată la o cutie care poate fi agăţată de curea, masca în cauză conţine un filtru activ, capabil să distrugă particulele fine şi compuşii organici volatili, adică agenţii patogeni sau poluanţi.

„Măştile clasice nu sunt etanşe 100%, aerul trece prin părţile laterale. Masca noastră este complet etanşă şi foarte confortabilă”, a adăugat Trong Dai Nguyen, care putea fi cu greu auzit din cauza grosimii măştii.

Acest inginer de la Airxom a precizat că firma lucrează la ameliorarea sunetelor pentru viitoare versiune a produsului.

Modelul actual ar trebui să fie comercializat din primăvară la un preţ de „aproximativ 300 de euro”.

Robotul care muşcă

În Japonia, expresia „amagami” înseamnă „muşcătură uşoară”. „Este o senzaţie foarte agreabilă de care vrem să profite lumea întreagă”, a spus antreprenorul japonez Shunsuke Aoki.

Robotul său de pluş, care seamănă cu o pisică, dar şi cu un câine de talie mică, muşcă uşor degetul care se prezintă sub botul său.

Compania niponă a încercat să reproducă acel gest instinctiv al puilor de animale, în speranţa că oamenii ar putea să găsească în el o mică alinare.

Shunsuke Aoki, de exemplu, spune că foloseşte robotul companion în timp ce îşi conduce automobilul. „Din cauza COVID-19, când oamenii îşi petrec întreaga zi în casă, este ceva foarte reconfortant”.

Maşini de curse fără pilot

Tehnologiile asociate inteligenţei artificiale înlocuiesc volanul şi omul la comenzile unor maşini de tipul celor din Formula 1, care se vor întrece vineri într-o cursă inedită.

„Sunt complet autonome. Software-ul este cel care conduce maşina”, a explicat Paul Mitchell, patronul de la Energy Systems Network, organizatorul cursei.

Sistemul informatic”preia informaţiile de la senzori şi ordonă automobilului să se întoarcă, să frâneze, să accelereze sau să depăşească”, a adăugat el.

Vehiculele se vor înfrunta două câte două pe circuitul din Las Vegas cu viteze care pot să ajungă la 260 de kilometri pe oră.

Ideea nu este doar aceea de a distra oamenii, ci şi de a testa şi de a perfecţiona aceste programe informatice, pentru a putea să le utilizăm în viitor pe autostrăzi.

CES Las Vegas 2022 se desfăşoară în perioada 5-8 ianuarie.

Realitatea Live

26 Feb. 2024, 16:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Feb. 2024, 16:59 // Actual //  Lupu Eduard

Jacob Rothschild, un finanțator britanic și membru senior al uneia dintre cele mai cunoscute dinastii bancare din Europa, a încetat din viață la vârsta de 87 de ani, a anunțat familia sa într-o declarație dată luni, scrie Reuters.

Familia Rothschild, prin intermediul unei declarații pentru agenția de știri Press Association din Marea Britanie, l-a numit pe Jacob Rothschild „o prezență uriașă în viața multor oameni”.

El a fost descris drept „un finanțator extraordinar, un campion al artelor și culturii, un funcționar public devotat, un susținător pasionat al cauzelor caritabile în Israel și cultura evreiască, un ecologist pasionat și prieten, tată și bunic foarte iubit”.

Jacob Rothschild s-a născut în Anglia în 1936 și și-a început cariera la banca familiei, NM Rothschild & Sons, în 1963. Ulterior, a cofondat J Rothschild Assurance Group, care a devenit St James’s Place, un important administrator de avere cu sediul în Londra.

A fost implicat în numeroase activități de afaceri, inclusiv în fondarea trustului de investiții RIT Capital Partners, care a susținut o varietate de companii, de la fonduri speculative până la start-up-uri cu tehnologie curată.

Pe lângă activitatea sa în domeniul financiar, Rothschild a fost un mecenat de lungă durată al artelor, servind ca administrator al Galeriei Naționale a Marii Britanii între 1985 și 1991.

Omul de afaceri a primit omagii și recunoaștere din partea comunității culturale și filantropice, fiind descris drept unul dintre cei mai mari filantropi culturali ai Marii Britanii. Waddesdon Manor, o proprietate de țară engleză administrată de Fundația Rothschild, a exprimat profundul regret al morții sale, numindu-l pe Rothschild „om de afaceri, antreprenor, filantrop și lider cultural”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău