Salvarea! Arabia Saudită este gata să de-a drumul robinetului de petrol pentru a înlocui Rusia din ce în ce mai slăbită

02 Iun. 2022, 17:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Iun. 2022, 17:33 // Actual //  Lupu Eduard

Arabia Saudită a transmis oficialilor din Vest că este pregătită să-şi crească semnificativ producţia de petrol, pentru a ţine locul Rusiei, care s-ar putea prăbuşi sub presiunea sancţiunilor, scrie FT.

Regatul a refuzat cererea Casei Albe de a accelera producţia în ciuda faptului că barilul se tranzacţiona la 120 de dolari, cel mai mare nivel din ultima decadă. Mai mult, oficialii arabi sunt de părere că problema crizei energetice s-ar putea agrava şi mai mult în acest an, motivând astfel refuzul privind producţia.

Arabia Saudită păstrează în stand-by o capacitate de producţie importantă pe care o va folosi în cazul unei crize severe.

Temerile privind aprovizionarea au crescut semnificativ după ce Uniunea Europeană a ajuns la un acord  de impunere a unui embargo petrolier împotriva Rusiei. De asemenea, UE şi Regatul Unit au bătut palma pentru a bloca asigurările navelor de transport petrolier din Rusia, o mişcare care ar putea reduce drastic capacitatea Moscovei de a-şi rederiecţiona petrolul către alte regiuni.

„Arabia Saudită este conştientă de riscuri şi nu este în interesul nostru să pierdem controlul asupra preţurilor”, a declarat o persoană familiarizată cu problema.

Preţul petrolului a scăzut joi până la 112 dolari pe baril, de la un prag de 116 dolari.

Sauditiţii consideră că deşi situaţia pieţei e destul de complicată, nu există încă riscuri reale. Totuşi peisajul s-ar putea schimba pe măsură ce redereasrea economică globală determinată de COVID-19 duce la redeschiderea marilor oraşe din China. Această schimbare se traduce prin o cerere şi mai ridicată pentru petrol. Pentru Rusia acestă schimbare ar putea duce la diminuarea producţiei de petrol.

Rusia producea înainte de război 10% din petrolul tranzacţionat la nivel global, conducătorul neînvins al pieţei fiind Arabia Saudită.

În trecut, Arabia a ignorat cererea Casei Albe privind chestiunea petrolului, însă în ultimele săptămâni tot mai mulţi oficiali de rang înalt de la Casa Albă au mers în Regat şi au contribuit la îmbunătăţirea relaţiilor dintre cele două ţări.

Astfel, Arabia Saudită a fost de acord să intervină în piaţă pentru a ajuta la temperarea preţurilor, ca partea a uni politici de reapropiere de administraţia Biden. Mai mult, saudiţii au dat asigurări că vor trece la creşterea producţiei în cazul apariţiei unei crize a petrolului.

„O astfel de abordare este absolut posibilă şi este un răspuns pentru reacţia pozitivă a părţii americane”, a declarat Ali Shihabi, diplomat familiarizat cu problema.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

12 Aug. 2022, 05:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
12 Aug. 2022, 05:30 // Actual //  Lupu Eduard

Ministerul ucrainean al Apărării ironizează turiștii ruși care au ales să se odihnească în Crimeea și, după exploziile de la baza aeriană militară rusă, părăsesc în grabă peninsula.

Centrul de presă al ministerului a publicat un videoclip amuzant, recomandându-le rușilor să refuze să viziteze Crimeea pentru a ocoli „vacanța de vară neplăcut de caldă”. Videoclipul a fost postat pe pagina de Twitter a Ministerului Apărării al Ucrainei.

Vorbind sarcastic la două zile după exploziile de la Novofedorivka, armata ucraineană a lăsat să se înțeleagă riscul de a-și ruina vacanțele din cauza mai multor explozii la unitățile militare ale Rusiei din peninsula.

În mesaj, armata ucraineană trolează și trupele de ocupație ruse, sugerând că seria de explozii puternice la baza aeriană a fost rezultatul fumatului în locuri neautorizate.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău