Sancțiunile SUA pun pe jar indienii! Rafinăriile de petrol au încetat să accepte tancuri rusești de la Sovcomflot

22 Mart. 2024, 16:00
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Mart. 2024, 16:00 // Actual //  bani.md

Rafinăriile de petrol din India au încetat să accepte tancurile Sovcomflot care transportau petrol rusesc din cauza amenințării cu sancțiuni ale SUA, scrie Bloomberg, citat de publicația rusească meduza.

Atât rafinăriile de petrol private, cât și cele de stat, inclusiv cea mai mare Indian Oil Corporation, refuză să accepte tancurile Sovcomflot.

Surse au declarat pentru Bloomberg că rafinăriile „verifică cu atenție” proprietatea fiecărei nave pentru a se asigura că nu este asociată cu o companie sancționată. Două petroliere, după cum scrie publicația, au petrecut câteva săptămâni în largul coastei așteptând instrucțiuni de descărcare.

Potrivit interlocutorilor publicației, problemele Sovcomflot înseamnă că Rusia are mai puține cisterne pentru a livra petrol, iar acest lucru, la rândul său, a dus la o reducere a prețurilor pentru cumpărători în a compensa costurile mai mari de transport.

Bloomberg notează că, după izbucnirea unui război la scară largă, India a fost un cumpărător major de petrol rusesc, dar înăsprirea sancțiunilor americane a determinat rafinăriile să caute petrol mai scump din alte regiuni.

Statele Unite au introdus restricții împotriva Sovcomflot încă din februarie 2022 (acestea constau într-o interdicție de a atrage datorii și finanțare prin capitaluri proprii), iar în februarie 2024 au transferat compania pe lista SDN, ceea ce înseamnă blocarea tuturor activelor și interdicția de a lucra cu aceasta. . Au fost impuse și sancțiuni împotriva a 14 tancuri Sovcomflot. Sovcomflot a inclus, de asemenea, Regatul Unit și Uniunea Europeană în listele sale de sancțiuni chiar mai devreme.

După introducerea restricțiilor, tancurile Sovcomflot, după cum au aflat jurnaliștii de la Meduza și de la Proiectul de Raportare a Crimei Organizate și a Corupției (OCCRP), au continuat să livreze petrol în porturile europene, ocolind sancțiunile occidentale.

Bloomberg a raportat că, pentru a evita sancțiunile, Rusia a început să folosească o „flotă din umbră” formată din vechi cisterne care opresc balizele, astfel încât acestea să nu fie văzute de sistemele de urmărire. Drept urmare, până la sfârșitul anului 2023, ocolirea plafonului de petrol introdus cu un an mai devreme, după cum au calculat jurnaliștii, a costat Rusiei 11 miliarde de dolari — mai puțin decât a câștigat din vânzările de petrol doar în octombrie 2023. În același timp, Rusia a vândut petrol către India la 80 de dolari pe baril, adică semnificativ mai mare decât plafonul de preț stabilit la 60 de dolari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

23 Iul. 2025, 16:35
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
23 Iul. 2025, 16:35 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Mai mulți retaileri mari din Republica Moldova, în frunte cu milionarul Mircea Baciu (Bomba) și afaceriștii discreți Iurii Starodubov și Vitalie Moraru (Maximum), cer impunerea de taxe vamale și TVA la toate coletele comandate online din afara țării, invocând concurența neloială. Aceștia dar și alții au participat la Clubului Presei Economice.  În realitate, această mișcare pare mai degrabă o tentativă disperată de a opri schimbarea inevitabilă a pieței, în care consumatorul are din ce în ce mai mult acces la produse mai ieftine, mai diverse și livrate direct la ușă. E cel puțin ironic să vezi rețele care domină mallurile din Chișinău și au showroomuri de sute de metri pătrați plângându-se de „inechitate” pentru că Temu sau AliExpress livrează un telefon sau o pereche de adidași cu 30% mai ieftin. Dacă aceste magazine tradiționale ar fi oferit prețuri și servicii competitive, clienții nu s-ar fi orientat în masă spre online.

Mai grav este faptul că marii retaileri cer statului să-și folosească pârghiile pentru a le proteja profiturile, sub pretextul apărării bugetului public și al mediului economic local. Ei omit, desigur, să menționeze propriile practici de optimizare fiscală, importurile mascate sau forța de muncă plătită parțial la negru. De cealaltă parte, milioane de moldoveni profită de deschiderea pieței globale și comandă online nu pentru că vor să ocolească sistemul, ci pentru că piața locală nu le oferă nici varietate, nici calitate, nici prețuri decente. În loc să investească în digitalizare, în magazine online sau în îmbunătățirea serviciilor, acești retaileri preferă să ceară guvernului să-i apere de concurență.

În UE, problema a fost rezolvată nu prin interzicerea coletelor, ci prin integrarea giganților internaționali în sistemul fiscal european – vânzătorii plătesc TVA la sursă, iar datele despre colete sunt transmise digital. Moldova ar putea urma același model, fără a penaliza consumatorii. Dar în Moldova, marii jucători cer impozitarea tuturor coletelor, indiferent de valoare, sperând că taxele le vor readuce clienții pierduți. Aceasta este esența luptei: nu pentru buget, ci pentru controlul unei piețe care, încet, dar sigur, scapă din mâinile granzilor. Dacă se va da curs acestor presiuni, vom asista nu la protejarea economiei locale, ci la protejarea privilegiilor unei elite economice care nu vrea să concureze, ci să controleze.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA