Sancțiunile SUA pun pe jar indienii! Rafinăriile de petrol au încetat să accepte tancuri rusești de la Sovcomflot

22 Mart. 2024, 16:00
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Mart. 2024, 16:00 // Actual //  bani.md

Rafinăriile de petrol din India au încetat să accepte tancurile Sovcomflot care transportau petrol rusesc din cauza amenințării cu sancțiuni ale SUA, scrie Bloomberg, citat de publicația rusească meduza.

Atât rafinăriile de petrol private, cât și cele de stat, inclusiv cea mai mare Indian Oil Corporation, refuză să accepte tancurile Sovcomflot.

Surse au declarat pentru Bloomberg că rafinăriile „verifică cu atenție” proprietatea fiecărei nave pentru a se asigura că nu este asociată cu o companie sancționată. Două petroliere, după cum scrie publicația, au petrecut câteva săptămâni în largul coastei așteptând instrucțiuni de descărcare.

Potrivit interlocutorilor publicației, problemele Sovcomflot înseamnă că Rusia are mai puține cisterne pentru a livra petrol, iar acest lucru, la rândul său, a dus la o reducere a prețurilor pentru cumpărători în a compensa costurile mai mari de transport.

Bloomberg notează că, după izbucnirea unui război la scară largă, India a fost un cumpărător major de petrol rusesc, dar înăsprirea sancțiunilor americane a determinat rafinăriile să caute petrol mai scump din alte regiuni.

Statele Unite au introdus restricții împotriva Sovcomflot încă din februarie 2022 (acestea constau într-o interdicție de a atrage datorii și finanțare prin capitaluri proprii), iar în februarie 2024 au transferat compania pe lista SDN, ceea ce înseamnă blocarea tuturor activelor și interdicția de a lucra cu aceasta. . Au fost impuse și sancțiuni împotriva a 14 tancuri Sovcomflot. Sovcomflot a inclus, de asemenea, Regatul Unit și Uniunea Europeană în listele sale de sancțiuni chiar mai devreme.

După introducerea restricțiilor, tancurile Sovcomflot, după cum au aflat jurnaliștii de la Meduza și de la Proiectul de Raportare a Crimei Organizate și a Corupției (OCCRP), au continuat să livreze petrol în porturile europene, ocolind sancțiunile occidentale.

Bloomberg a raportat că, pentru a evita sancțiunile, Rusia a început să folosească o „flotă din umbră” formată din vechi cisterne care opresc balizele, astfel încât acestea să nu fie văzute de sistemele de urmărire. Drept urmare, până la sfârșitul anului 2023, ocolirea plafonului de petrol introdus cu un an mai devreme, după cum au calculat jurnaliștii, a costat Rusiei 11 miliarde de dolari — mai puțin decât a câștigat din vânzările de petrol doar în octombrie 2023. În același timp, Rusia a vândut petrol către India la 80 de dolari pe baril, adică semnificativ mai mare decât plafonul de preț stabilit la 60 de dolari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 13:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 13:22 // Actual //  Ursu Victor

Duma de Stat a Rusiei a adoptat în a treia lectură bugetul federal pentru anii 2025-2027, care prevede cheltuieli record pentru întreținerea armatei. Potrivit documentului, în 2025, autoritățile ruse intenționează să cheltuiască 13,5 trilioane de ruble pentru război și încă 3,5 trilioane de ruble pentru forțele de securitate.

Astfel, în 2025, aproximativ 40% din totalul cheltuielilor bugetului vor fi alocate pentru apărare și securitatea națională, sumă mai mare decât cheltuielile combinate pentru sănătate, politică socială și educație.

Cheltuielile sociale, inclusiv pensiile și diversele ajutoare, vor constitui aproximativ 6,5 trilioane de ruble, iar pentru sănătate sunt alocați aproximativ 1,8 trilioane de ruble, de două ori mai puțin decât pentru întreținerea forțelor de securitate.

Cheltuielile pentru întreținerea președintelui Vladimir Putin și a administrației sale în 2025 vor ajunge la aproape 31 miliarde de ruble, cu o creștere de 25,5% față de anul 2024.

În următorii doi ani, sunt prevăzute cheltuieli mari și pentru armată: în 2026 se vor aloca 12,8 trilioane de ruble, iar în 2027, 13,1 trilioane de ruble.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău