Sancțiunile sunt în vigoare, dar exporturile UE curg spre Rusia. Ce țări i-au băgat lui Putin miliarde în visterie

24 Mart. 2023, 08:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Mart. 2023, 08:32 // Actual //  Lupu Eduard

Războiul declanșat de Putin în Ucraina în 24 februarie 2022 a dus la impunerea mai multor pachete de sancțiuni din partea Uniunii Europene împotriva Moscovei, legate în special de petrol, gaze naturale și alți combustibili. Dar, pe toată perioada războiului din 2022, țările UE au pompat bani grei către Rusia, iar pe primul loc s-a situat Germania.

Datele statistice publicate de Eurostat arată că exporturile Germaniei spre Rusia au totalizat 14,1 miliarde de euro în 2022, cele din Italia au fost de 5,8 miliarde de euro, iar livrările Poloniei au însumat 4,7 miliarde de euro, potrivit Hungary Today.

Anul trecut s-au produs scăderi ale exporturilor statelor europene către Rusia, după cum urmează: Germania – scădere cu 44%, Italia minus 23%, Polonia – minus 40%.

Țările de Jos au avut exporturi în 2022 către Rusia în valoare de 4,38 miliarde de euro (scădere cu 45%), Belgia – 3,6 miliarde de euro, Franța – 3,08 miliarde de euro (scădere 52%), Lituania – 2,7 miliarde de euro.

Letonia – 2,2 miliarde de euro (scădere 16%), Finlanda – 2,09 miliarde de euro (scădere 44%), Austria – 1,8 miliarde de euro, Ungaria – 1,3 miliarde de euro, Spania – 1,28 miliarde de euro, Bulgaria – 485 milioane de euro, România – 402 milioane de euro, Malta – 1 milion de euro.

Potrivit unui raport al portalului de știri polonez Forsal, în a doua jumătate a anului 2022, exporturile Poloniei către Rusia au început să crească din nou. În trimestrul al patruea din 2022, exporturile poloneze către Rusia au totalizat 1,2 miliarde de euro. Deși este cu 44% mai puțin decât cu un an mai devreme, în același timp a fost un rezultat mai bun decât în T2 sau T3 2022.

Până în ianuarie-februarie 2022, adică la începutul războiului din Ucraina, exporturile poloneze către Rusia depășeau 600 de milioane de euro pe lună. Deja în martie au scăzut la jumătate, la puțin peste 300 de milioane de euro, iar o lună mai târziu a fost mai puțin de 200 de milioane de euro.

Cel mai important grup de produse de export ale Poloniei către Rusia au fost produsele din industria mașinilor. Pe locul doi au fost materialele plastice și produsele realizate din acestea. Pe poziția a treia au fost produsele farmaceutice.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

26 Apr. 2024, 11:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Apr. 2024, 11:14 // Actual //  Lupu Eduard

Într-o mișcare strategică pentru consolidarea securității energetice a Republicii Moldova, Parlamentul a ratificat în ședința de astăzi un acord crucial. Este vorba despre Acordul de împrumut între Republica Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, ce vizează realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acest acord va permite contractarea unui credit de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din valoarea totală a proiectului. De asemenea, Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro din contul unui acord anterior, pentru prima fază a proiectului. Uniunea Europeană contribuie și ea, oferind un grant de 15,4 milioane de euro prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul va implica construcția unei linii electrice aeriene de 400 kV între Bălți și Suceava, România, precum și reconstrucția stației electrice Bălți 400 kV. Bugetul total al proiectului se ridică la 77 milioane de euro și va acoperi și reabilitarea unor segmente de rețele electrice de transport din Republica Moldova, inclusiv înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această inițiativă nu doar va consolida legăturile energetice între cele două țări vecine, ci va contribui și la asigurarea stabilității și sustenabilității sistemului energetic al Republicii Moldova, având un impact pozitiv asupra securității energetice a întregii regiuni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău