Sandu denunță mofturile Tiraspolului: Ajutor umanitar condiționat de revizuirea legislației vamale

14 Ian. 2025, 14:52
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
14 Ian. 2025, 14:52 // Actual //  bani.md

Tiraspolul refuză ajutorul oferit de autoritățile de la Chișinău și partenerii de dezvoltare, în pofida crizei profunde de pe malul stâng, însă insistă pe revizuirea Codului Vamal al Republicii Moldova, intrat în vigoare la 1 ianuarie 2024. Menționăm că documentul obligă agenții economici din regiunea transnistreană să achite taxele în bugetul R. Moldova. Declarația a fost făcută de președinta Maia Sandu, după ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS) care a durat câteva ore, notează realitatea.

„Chișinăul s-a adresat Tiraspolului încă din luna noiembrie pentru a discuta situația și pentru a elabora soluții pentru această criză. Răspunsul Tiraspolului a fost negativ, deci în mod constant au refuzat elaborarea acestor soluții și a fost refuzată oferta unui potențial ajutor umanitar și nu doar din partea Chișinăului, ci și din partea partenerilor de dezvoltare. Trebuie să menționez aici că această ofertă de ajutor umanitar din partea Chișinăului pentru malul stâng a fost condiționată de revizuirea Codului Vamal al Republicii Moldova și alte lucruri total irelevante pentru această situație. Guvernul, așa cum cunoașteți, s-a oferit să cumpere gaze pentru malul stâng. Împreună cu partenerii din Ucraina am discutat posibilitatea livrării de cărbune pentru ca să se genereze energie electrică pentru malul stâng. Toate aceste oferte până când au rămas fără răspuns”, a declarat Maia Sandu.

De asemenea, președinta a mai spus că Tiraspolul blochează accesul ambulanțelor de pe malul drept pe cel stâng.

„Chișinăul a spus foarte clar că dacă sunt oameni/pacienți în stare complicată, aceștia pot fi transferați în spitalele de pe malul drept și această ofertă a fost refuzată. În continuare nu este permis nici accesul ambulanțelor de pe malul drept, pe malul stâng, pentru a ajuta oamenii la nevoie. Ca să fie foarte clar, scopul acestei crize umanitare provocate de Kremlin pe malul stâng este generarea unei crize politice pe malul drept și escaladarea situației. Federația Rusă în ultimii ani a întreprins mai multe încercări și acțiuni de destabilizare a situației pe malul drept și a încercat de fiecare dată să implice regimul de la Tiraspol în aceste acțiuni de destabilizare. Ceea ce se întâmplă acum este și o formă de presiune care vine de la Kremlin pe regimul de la Tiraspol pentru ca acesta să fie mai cooperant în aceste acțiuni ale Kremlinului orientate pentru a destabiliza situația în Republica Moldova. Nu este pentru prima dată”, a conchis Sandu.

Amintim că pe 1 ianuarie 2024 a intrat în vigoare noul Cod Vamal al Republicii Moldova, care obligă agenții economici din regiunea transnistreană să plătească taxe vamale la bugetul de stat. Până acum, companiile din stânga Nistrului plăteau taxe vamale la bugetul transnistrean. Modificările au provocat nemulțumiri pe malul stâng.

Anterior, Oleg Serebrian, vicepremierul pentru Reintegrare, a spus că noile prevederi au anulat taxele de proceduri vamale, care erau mai mici, iar reglementările care au intrat în vigoare sunt egale pentru antreprenorii de pe ambele maluri ale Nistrului, nu doar pentru cei transnistreni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

18 Apr. 2025, 13:32
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
18 Apr. 2025, 13:32 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Băncile comerciale din Republica Moldova au înregistrat un profit total net de 1,04 miliarde de lei la sfârșitul primului trimestru al anului 2025, potrivit datelor publicate de Banca Națională a Moldovei (BNM). Cele mai mari trei instituții financiare – Moldova Agroindbank (MAIB), Moldindconbank și Victoriabank – au acumulat împreună peste 850 de milioane de lei, adică aproximativ 82% din profitul total al sistemului bancar.

Top 5 bănci după profit net au fost MAIB – 390,47 mil. lei, Moldindconbank – 381,14 mil. lei, Victoriabank – 103,43 mil. lei, OTP Bank Moldova – 121,1 mil. lei și FinComBank – 16,92 mil. lei

În contrast, cele mai mici profituri au fost înregistrate de băncile Comertbank (298 mii lei), EuroCreditBank (1,47 mil. lei) și EnergBank (4,94 mil. lei).

Veniturile din dobânzi au totalizat 2,45 miliarde lei, iar cheltuielile cu dobânzile s-au ridicat la aproape 600 milioane lei. Veniturile din comisioane și onorarii au însumat peste 887 milioane lei, în timp ce cheltuielile aferente s-au ridicat la aproximativ 550 milioane lei.
Cele mai mari venituri din dobânzi au fost înregistrate de MAIB (895 mil. lei) și Moldindconbank (565 mil. lei).

Totodată, cheltuielile administrative totale au constituit peste 1,08 miliarde lei, dintre care cheltuielile cu personalul au depășit 840 milioane lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009