Sandu denunță mofturile Tiraspolului: Ajutor umanitar condiționat de revizuirea legislației vamale

14 Ian. 2025, 14:52
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
14 Ian. 2025, 14:52 // Actual //  bani.md

Tiraspolul refuză ajutorul oferit de autoritățile de la Chișinău și partenerii de dezvoltare, în pofida crizei profunde de pe malul stâng, însă insistă pe revizuirea Codului Vamal al Republicii Moldova, intrat în vigoare la 1 ianuarie 2024. Menționăm că documentul obligă agenții economici din regiunea transnistreană să achite taxele în bugetul R. Moldova. Declarația a fost făcută de președinta Maia Sandu, după ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS) care a durat câteva ore, notează realitatea.

„Chișinăul s-a adresat Tiraspolului încă din luna noiembrie pentru a discuta situația și pentru a elabora soluții pentru această criză. Răspunsul Tiraspolului a fost negativ, deci în mod constant au refuzat elaborarea acestor soluții și a fost refuzată oferta unui potențial ajutor umanitar și nu doar din partea Chișinăului, ci și din partea partenerilor de dezvoltare. Trebuie să menționez aici că această ofertă de ajutor umanitar din partea Chișinăului pentru malul stâng a fost condiționată de revizuirea Codului Vamal al Republicii Moldova și alte lucruri total irelevante pentru această situație. Guvernul, așa cum cunoașteți, s-a oferit să cumpere gaze pentru malul stâng. Împreună cu partenerii din Ucraina am discutat posibilitatea livrării de cărbune pentru ca să se genereze energie electrică pentru malul stâng. Toate aceste oferte până când au rămas fără răspuns”, a declarat Maia Sandu.

De asemenea, președinta a mai spus că Tiraspolul blochează accesul ambulanțelor de pe malul drept pe cel stâng.

„Chișinăul a spus foarte clar că dacă sunt oameni/pacienți în stare complicată, aceștia pot fi transferați în spitalele de pe malul drept și această ofertă a fost refuzată. În continuare nu este permis nici accesul ambulanțelor de pe malul drept, pe malul stâng, pentru a ajuta oamenii la nevoie. Ca să fie foarte clar, scopul acestei crize umanitare provocate de Kremlin pe malul stâng este generarea unei crize politice pe malul drept și escaladarea situației. Federația Rusă în ultimii ani a întreprins mai multe încercări și acțiuni de destabilizare a situației pe malul drept și a încercat de fiecare dată să implice regimul de la Tiraspol în aceste acțiuni de destabilizare. Ceea ce se întâmplă acum este și o formă de presiune care vine de la Kremlin pe regimul de la Tiraspol pentru ca acesta să fie mai cooperant în aceste acțiuni ale Kremlinului orientate pentru a destabiliza situația în Republica Moldova. Nu este pentru prima dată”, a conchis Sandu.

Amintim că pe 1 ianuarie 2024 a intrat în vigoare noul Cod Vamal al Republicii Moldova, care obligă agenții economici din regiunea transnistreană să plătească taxe vamale la bugetul de stat. Până acum, companiile din stânga Nistrului plăteau taxe vamale la bugetul transnistrean. Modificările au provocat nemulțumiri pe malul stâng.

Anterior, Oleg Serebrian, vicepremierul pentru Reintegrare, a spus că noile prevederi au anulat taxele de proceduri vamale, care erau mai mici, iar reglementările care au intrat în vigoare sunt egale pentru antreprenorii de pe ambele maluri ale Nistrului, nu doar pentru cei transnistreni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

18 Ian. 2025, 10:21
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
18 Ian. 2025, 10:21 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Larry Fink, Ray Dalio şi Marc Benioff şi-a anunţat prezenţa la Forumul Economic Mondial de la Davos din ianuarie, eveniment ce aduce împreună cei mai puternici şi influenţi oameni de pe planetă. Fink, şeful BlackRock, cel mai mare manager de active din lume, alături de Benioff, şeful gigantui tech Salesforce şi Dalio, o legendă în lumea investiţiilor, se vor alătura politicienilor, bancherilor de top şi miliardarilor la Davos unde vor discuta problemele lumii de la datoriile ţărilor, la economia globală şi protejarea planetei, scrie Bloomberg.

Evenimentul este principalul centru de networking pentru marile personalităţi ale lumii, în pofida temerilor de lungă durată privind creşterea inegalităţii în materie de bogăţie şi a tensiunilor geopolitice, care au determinat unii participanţi anteriori să boicoteze cea de-a 55-a ediţie a Davos.

Conflictele armate reprezintă principalul risc global în 2025, potrivit unui sondaj WEF publicat săptămâna aceasta, subliniind consecinţele acţiunilor militare în curs, inclusiv războiul Rusia-Ucraina şi creşterea retoricii protecţioniste susţinute de lideri politici precum preşedintele ales al SUA, Donald Trump. Tema principală a forumului, care va găzdui aproximativ 3 000 de participanţi, este „Colaborarea pentru era inteligentă”.

„Ne confruntăm cu crize interconectate. Dacă nu facem ceva, consecinţele ar putea fi resimţite de generaţiile viitoare”, a spus Mark Elsner, şeful WEF pentru riscurile globale.

Andrew Forrest, magnatul australian al idustriei miniere, este cea mai bogată personalitate care va ţine un discurs la Davos despre starea climei. Forrest are o avere estimată la 22,6 mld. dolari graţie participaţiei sale la gigantul minier Fortescue Metals Group, fiind totodată a 87-a cea mai bogată persoană din lume.

Donald Trump, care îşi va începe mandatul de preşedinte începând cu 17 ianuarie, va fi de asemenea prezent la Davos alături de miliardarii americani, printre care se numără Brian Armstrong, fondatorul Coinbase şi Matthew Prince, CEO-ul Cloudflare. Deşi Trump va participa la eveniment în sistem remote, participarea sa care coincide cu săptămâna în care se întoarce la Casa Albă promite să facă din discursul său unul dintre cele mai urmărite momente.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!