Șantajul cu gaz. De ce noua oprire a Nord Stream 1 provoacă frisoane Europei

01 Sept. 2022, 05:24
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
01 Sept. 2022, 05:24 // Actual //  bani.md

Gigantul rus Gazprom a închis din nou Nord Stream 1, cea mai mare conductă prin care gazele naturale sunt livrate în Germania, principalul client al Rusiei. Invocând o nouă nevoie de mentenanță, Rusia a închis robinetul până pe 3 septembrie. Guvernele europene se tem că Moscova ar putea extinde sistarea gazelor pentru a se răzbuna pentru impunerea sancțiunilor occidentale după invadarea Ucrainei.

Spre deosebire de închiderea de zece zile din iulie a conductei Nord Stream 1, tot pentru mentenanță, noua întrerupere a alimentării a fost anunțată cu mai puțin de două săptămâni înainte și este impusă de Gazprom, nu de operatorul magistralei, relatează Reuters.

Moscova, care a redus livrările prin această rețea la 40% din capacitate în iunie și la 20% în iulie, pune situația pe seama lucrărilor de întreținere și pe sancțiunile despre care susține că împiedică returnarea și instalarea echipamentelor.

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a declarat la începutul lunii august că Nord Stream 1 este „complet funcțională” și nu există probleme tehnice, așa cum invocă Moscova.

În schimb, Rusia a acuzat miercuri că guvernul german face tot posibilul pentru a strica relațiile privind tranzacțiile de energie cu Moscova.

Gazprom susține că noua sistare a fost impusă de efectuarea unor lucrări de întreținere la singurul compresor aflat în funcțiune la stația Portovaia din Rusia și că intervenția va fi efectuată în cooperare cu specialiștii de la Siemens.

Compania germană care a fost implicată în lucrările anterioare de mentenanță la compresorul și turbina stației a negat, însă, miercuri, că va participa la această operațiune, dar și-a anunțat disponibilitatea de a oferi consultanță Gazprom dacă este nevoie.

Creșterea stocurilor, un adevărat miracol

În cele peste 6 luni de război, Rusia a oprit livrările și către Bulgaria, Danemarca, Finlanda, Olanda și Polonia, și a redus alimentarea prin alte conducte.

Gazprom a anunțat marți că va suspenda și livrările de gaze către contractorul din Franța din cauza unei dispute privind plățile, decizie pe care ministrul francez al Energiei a numit-o „o scuză”. Acesta a adăugat că Franța a anticipat reducerea alimentării.

Reducerea livrărilor prin Nord Stream a complicat eforturile țărilor europene de a stoca suficient gaz pentru a face față lunilor de iarnă. „Este ceva de domeniul miracolului că nivelurile stocurilor de gaze au continuat să crească, totuși”, a scris un analist de la Commerzbank, menționând că Berlinul a reușit să-și asigure necesarul la prețuri mai mari din alte surse.

Președintele autorității germane de reglementare în domeniul energiei, Klaus Mueller, a declarat că țara este mai bine pregătită acum pentru sistarea livrării, întrucât stocurile de gaze sunt la un nivel de aproape 85% din necesar și au fost asigurate cantități suplimentare din alte surse.

„Putem să luăm gaz din stocuri la iarnă, economisim gaz (și trebuie să continuăm așa!), terminalele de gaze naturale lichefiate sunt gata, și mulțumită Belgiei, Olandei, Norvegiei (și în curând și Franței), vin gazele”, a scris acesta pe Twitter.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău