Șantajul gazelor ia amploare. Gazprom încearcă să condiționeze trecerea datoriei Moldovagaz la bugetul de stat

12 Oct. 2021, 09:37
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
12 Oct. 2021, 09:37 // Actual //  bani.md

Chișinăul încearcă să semneze contractul de livrare a gazelor, însă Gazprom condiționează politic negocierile, care ar fi trebuit să fie economice. Acum o săptămână, concernul rus anunța că a redus cu 35% livrările de gaz pentru Republica Moldova. Or, potrivit fostului director ANRE, Victor Parlicov, ”acțiunea Gazpromului a fost mai curând un demers al Kremlinul. a fost o parte a dialogului politic pe dimensiunea gazelor. Guvernul a încercat să spună că Chișinăul încearcă să discute detaliile tehnice ale noului contract la gaze, dar Kremlinul obligă autoritățile să discute politic”.

M-aș fi bucurat ca probleme să fie doar la nivel tehnic pe care le-a enunțat ministrul Spînu cu datoria de 450 mil. USD și pachetul energetic trei, dar se pare că lucrurile stau altfel. Gaz va fi, problema mare va fi prețul. Cei de la Gazprom ne-au prins pe picior greșit. Dacă această problemă era anul trecut, noi puteam să cumpărăm gaz din altă sursă și mai ieftin. Problema este că acum noi gaze putem cumpăra și din alte surse, doar că va fi mai scump. Limitele la care Gazprom poate împinge prețurile în sus nu sunt infinite”, a declarat Victor Parlicov la emisiunea ”Cutia Neagră”.

Potrivit lui, furnizorii speculativi au rolul de a găsi cel mai ieftin gaz, dar cel al Moldovagaz e să asigure cu gaz. Greșeala Moldovagaz este că a încercat să balanseze între aceste două piețe și a admis modificarea formulei din contract începând cu ianuarie 2021.

În prezent, trebuie să se lucreze pe găsirea alternativelor cât mai ieftine și să se lucreze cu partenerii occidentali pentru a finanța această diferență de preț și nu integral ci pentru cei social vulnerabili”, a menționat Parlicov.

La rândul său, expertul în energetică, Sergiu Tofilat a spus că deciziile de semnare a contractului de livrare a gazelor nu se iau la Gazprom, ci la Kremlin. Noi culegem roadele guvernărilor precedente care nu au întreprins măsuri suficiente pentru independența energetică și suntem dependenți de acest gaz inclusiv prin producerea de energie electrică la Cuciurgan. Noi suntem într-o situație de șantaj. Acesta deja a început. Dacă ne uităm la prețul oferit de Gazprom pentru luna octombrie, el deja deviază de la înțelegerile anterioare, care erau în contract. Prețul pentru trimestrul patru trebuia să fie 250 USD or, Gaprom s-a folosit de această situație și ne-a trecut la prețurile spot, care sunt de câteva ori mai mari și asta ca să înainteze condiționalitățile politice.

Tofilat a precizat că în prezent Gazprom încearcă să condiționeze trecerea datoriei Moldovagaz la bugetul de stat. De asemenea ei vor în continuare să mențină schema de livrare a gazelor în stânga Nistrului prin intermediul Moldovagaz, de aceea că Gazprom este o companie publică și nu își poate permite să semneze contracte cu entități nerecunoscute juridic. Asta poate fi interpretat ca finanțarea separatismului cu consecințele de rigoare.

”Prețul gazului a fost folosit de Gazprom totdeauna pentru scopuri geopolitice. Problema principală este că, conducerea de la Chișinăul nu este loială Moscovei și are o altă orientare. Astfel, Kremlinul încearcă să demonstreze că cei care nu sunt loiali vor fi pedepsiți”, a concluzionat Tofilat.

Realitatea Live

03 Iul. 2025, 18:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Iul. 2025, 18:51 // Actual //  Ursu Victor

Moldova devine tot mai atractivă pentru companiile internaționale aflate în căutarea unor oportunități strategice de extindere, datorită parcursului său de aderare la Uniunea Europeană, transformării digitale accelerate și poziției logistice cheie în regiune. Cu o forță de muncă multilingvă și costuri competitive, țara atrage tot mai mult interesul investitorilor globali.

Agenția Invest Moldova a lansat campania „10 Reasons Why Moldova is the Next Strategic Investment Destination”, evidențiind avantajele-cheie ale țării pentru investitori. Printre ele se numără:

Statutul de candidat la UE din 2022 și obiectivul aderării până în 2030;

Poziționarea Moldovei ca hub logistic și economic pentru reconstrucția Ucrainei;

Planul de creștere al UE pentru Moldova, în valoare de 1,9 miliarde de euro, care vizează investiții masive în educație, sănătate, energie, agricultură și sprijin pentru antreprenoriat.

Toate aceste teme vor fi discutate și prezentate în detaliu în cadrul evenimentului Moldova Business Week 2025, unde participanții vor putea descoperi potențialul real al economiei moldovenești.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO