Scandalul Leova-Bumbăta: Procurorii vor să afle cine a dat undă verde unor lucrări fără contract

10 Mart. 2025, 11:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
10 Mart. 2025, 11:14 // Actual //  Ursu Victor

Procuratura Anticorupție (PA) continuă investigațiile privind rezultatele unor proiecte realizate în perioada Stării de Urgență, a declarat Octavian Iachimovschi, șeful adjunct al instituției, în cadrul emisiunii „7 zile” de la Cinema 1.

Întrebat dacă PA mai are dosare legate de proiecte făcute în grabă în timpul Stării de Urgență, Iachimovschi a precizat că există anchete în desfășurare, însă nu vizează neapărat graba cu care au fost implementate, ci rezultatele acestora.

În ceea ce privelte construcția drumului Leova-Bumbăta, există suspiciuni privind modul în care au fost realizate lucrările.

„E o apreciere că a fost un proiect făcut în grabă, dar ceea ce am văzut mai mult este o justificare de genul avem voie să facem greșeli dacă ne grăbim, ceea ce mi se pare inacceptabil”, a declarat Iachimovschi.

Potrivit acestuia, mai multe aspecte ridică semne de întrebare. Este vorba de: anumite lucrări care au început înainte de decizia Comisiei pentru Situații Excepționale, dar și faptul că lucrările au continuat chiar și înainte de încheierea unui contract oficial.  Toate acestea au dus la percepția publică potrivit căreia acesta ar fi cel mai scump drum din Republica Moldova.

PA analizează aceste aspecte din punct de vedere juridic, iar investigațiile se concentrează pe obținerea probelor care să clarifice eventualele nereguli în procesul de implementare a acestor proiecte.

În prezent, în dosar există două persoane cu statut de bănuit. Este vorba de șeful Administrației de Stat a Drumurilor, Sergiu Behjan și un administrator al unei companii private. Or, prejudiciul estimat urmează să fie stabilit cu exactitate după finalizarea expertizei.

Proiectul podului Leova-Bumbăta a stârnit critici din cauza costurilor exorbitante, aproximativ 3,5 milioane de euro pe kilometru de drum, transformându-l în cel mai scump drum construit vreodată în Republica Moldova. Costurile totale se ridică la 260 milioane de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

29 Apr. 2025, 09:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
29 Apr. 2025, 09:08 // Actual //  Ursu Victor

Guvernul militar din Burkina Faso a acordat companiei Nordgold, asociată cu oligarhul rus Alexei Mordashov, o licență pentru dezvoltarea unui proiect minier de aur, potrivit publicației Africa Business Insider. Este vorba despre exploatarea zăcământului Niou, care acoperă o suprafață de 52,8 kilometri pătrați într-o regiune intens populată de mineri artizanali. Implementarea proiectului ar putea conduce la pierderea locurilor de muncă pentru mulți dintre aceștia.

Potrivit Consiliului de Miniștri din Burkina Faso, exploatarea zăcământului ar urma să producă circa 20 de tone de aur în decurs de opt ani, generând venituri de aproximativ 89 milioane de dolari pentru bugetul de stat. „Cooperarea cu Nordgold și alte companii industriale este esențială într-un moment în care țara se confruntă cu o criză bugetară severă”, a declarat pentru Reuters Ulf Lessing, directorul programului Sahel al Fundației Konrad Adenauer din Germania.

Compania Nordgold, care a înregistrat venituri de 1,437 miliarde de dolari în 2023, este controlată de membrii familiei lui Alexei Mordashov — oligarh aflat sub sancțiuni internaționale. Mordashov, soția și fiii săi dețin participații în companie. Burkina Faso este, din 2015, unul dintre cei mai importanți producători de aur din Africa, iar conform organizației Swissaid, în 2023 a extras peste 57 de tone de aur.

Implicarea oamenilor de afaceri ruși în proiecte strategice în Burkina Faso reflectă consolidarea relațiilor dintre Moscova și junta militară instalată la putere după lovitura de stat din 2022. Președintele Ibrahim Traoré a acceptat invitația lui Vladimir Putin de a vizita Moscova pe 9 mai și a participat anterior, în 2023, la Forumul Rusia-Africa. În octombrie 2024, Rusia a anunțat suplimentarea numărului de instructori militari în Burkina Faso, iar ministrul apărării Kassoum Coulibaly a confirmat achiziții de armament rusesc „la prețuri avantajoase”.

Conform unei anchete publicate de Vedomosti, Alexei Mordashov, vizat de sancțiunile occidentale, ar fi contribuit la finanțarea proiectelor personale ale lui Vladimir Putin. Compania sa Severstal a donat 14,9 milioane de dolari către fondul Rosinvest, creat de apropiați ai liderului de la Kremlin, fond utilizat pentru construirea celebrului „palat al lui Putin” de la Gelendjik, evaluat la un miliard de dolari. Complexul includea un palat în stil italian, un centru de sănătate, un domeniu viticol, un patinoar și un heliport.

 
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi