Scenariile apocaliptice ale Gazpromului pentru Moldova! Parlicov: Suntem pregătiți

21 Dec. 2023, 10:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Dec. 2023, 10:11 // Actual //  Lupu Eduard

Cu iarna trecută încă proaspăt în minte, Ministerul Energiei din Republica Moldova anunță că țara este mai pregătită ca niciodată pentru sezonul de încălzire care se apropie. Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a declarat că au fost acumulate rezerve considerabile de gaz pentru întreaga iarnă, iar un contract pe un an pentru procurarea energiei electrice la prețuri accesibile a fost semnat cu succes.

Într-un comunicat de presă emis astăzi, ministrul Parlicov a subliniat că, datorită acestor măsuri preventive, populația va beneficia de lumină și căldură la prețuri mai mici comparativ cu anul precedent. El a menționat că, având în vedere contextul actual geopolitic, cu războiul din Ucraina și politizarea comerțului cu resurse energetice din partea Federației Ruse, Moldova a luat în calcul mai multe scenarii pentru asigurarea furnizării continue și stabile a energiei.

Planul elaborat încă din luna iulie a acestui an ia în considerare trei scenarii posibile:

1. Absența limitărilor de gaze naturale livrate de Gazprom către Moldovagaz.
2. Continuarea livrării gazelor naturale de către Gazprom la nivelul de 5,7 milioane de metri cubi pe zi.
3. Rezilierea de către Gazprom a contractului de furnizare a gazelor naturale.

Ministerul Energiei a anticipat și posibile situații sub scenariul 2, precum repartizarea proporțională între malul drept și malul stâng sau alocarea exclusivă către consumatorii de pe malul stâng al Nistrului.

Scenariile luate în calcul au la bază experiența crizei energetice din sezonul de încălzire anterior și modelează contextul geopolitic actual. Ministrul Parlicov a subliniat importanța reducerii consumului de gaze naturale și a prețurilor accesibile la energie pentru a evita o nouă criză energetică.

Guvernul propune măsuri precum reconectarea clădirilor publice la sistemele centralizate de termoficare, utilizarea combustibililor alternativi în centralele termice, și menținerea unui volum minim de 450 milioane de metri cubi de gaze în stocuri până la începutul sezonului rece.

În cazul Termoelectrica, cel mai mare consumator de gaze naturale, se propune utilizarea păcurii ca alternativă, dar nu mai mult de 50% din totalul combustibilului, în funcție de evoluțiile prețurilor și disponibilitatea resurselor energetice.

Planul Ministerului Energiei evidențiază angajamentul Republicii Moldova în asigurarea unei ierni fără incidente majore în furnizarea energiei, având în vedere vulnerabilitățile și riscurile actuale din peisajul energetic global.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

27 Mai 2024, 11:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Mai 2024, 11:58 // Actual //  Lupu Eduard

În luna aprilie 2024, piața imobiliară din Chișinău a continuat să fie dinamică, cu variații semnificative ale prețurilor locuințelor în funcție de sector și tipul de apartament. Datele recente indică tendințe specifice în prețurile apartamentelor atât pe piața secundară, cât și în noile construcții, oferind o imagine detaliată a peisajului imobiliar al capitalei Republicii Moldova.

Pe piața secundară, prețurile apartamentelor cu o cameră variază considerabil, potrivit datelor Bursei Imobiliare Lara. În sectorul Botanica, prețul pe metru pătrat este de 1008 euro, în timp ce în sectorul Centru acesta atinge 1063 euro. Sectorul Rîșcani înregistrează un preț de 999 euro per metru pătrat, iar în Buiucani și Ciocana prețurile sunt de 946 și, respectiv, 962 euro per metru pătrat. Sectorul Centru rămâne cel mai scump, reflectând atractivitatea centralității și accesul facil la facilități urbane. La polul opus, sectorul Buiucani oferă cele mai accesibile opțiuni pentru această categorie de locuințe.

Apartamentele cu două camere prezintă prețuri care variază între 866 și 947 euro per metru pătrat, în funcție de sector. Aceste locuințe reprezintă o opțiune echilibrată pentru familii și tineri profesioniști, prețurile fiind relativ omogene între sectoare. În schimb, apartamentele cu trei și patru camere sunt cele mai accesibile, cu prețuri variind între 639 și 813 euro per metru pătrat. Aceste apartamente par să aibă o cerere mai redusă comparativ cu locuințele mai mici, ceea ce le face o alegere atractivă pentru familiile numeroase.

Prețurile apartamentelor în blocuri noi sunt mai mari, variind între 934 și 1233 euro per metru pătrat, în funcție de sector. Această diferență semnificativă de preț subliniază avantajele percepute ale locuințelor noi, cum ar fi tehnologiile de construcție moderne, eficiența energetică și facilitățile suplimentare oferite de dezvoltatori.

În luna aprilie 2024, creditele imobiliare acordate au atins suma de 554,1 milioane de lei, marcând o creștere de 17,6% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Acest avans indică o creștere a interesului pentru achiziția de locuințe, susținută de condițiile favorabile de creditare. Rata medie la creditele imobiliare acordate în moneda națională a scăzut ușor cu 0,12 puncte procentuale, ajungând la 7,62%. Această scădere, deși modestă, contribuie la reducerea costului total al împrumuturilor, făcând achiziția de imobiliare mai accesibilă pentru un segment mai larg de cumpărători.

Piața imobiliară din Chișinău în aprilie 2024 prezintă o diversitate de prețuri în funcție de sector și tipul de locuință. Sectorul Centru se remarcă prin prețurile cele mai ridicate pentru apartamentele cu o cameră, în timp ce apartamentele cu trei și patru camere rămân cele mai accesibile. Locuințele noi sunt în general mai scumpe, reflectând calitatea și facilitățile superioare. Creșterea semnificativă a creditelor imobiliare și scăderea ratelor dobânzilor sugerează un mediu favorabil pentru achiziția de locuințe, ceea ce ar putea stimula în continuare activitatea pe piața imobiliară. Pe termen mediu, aceste tendințe indică o piață robustă, cu potențial de creștere continuă, în special dacă condițiile economice rămân stabile și atractive pentru investiții imobiliare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău