Scenariu controversat în presa britanică: Prigojin este în viață și se pregătește să se răzbune pe Putin

30 Aug. 2023, 09:50
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
30 Aug. 2023, 09:50 // Actual //  bani.md

Incertitudinea în jurul presupusei morți a controversatului finanțator rus, Evgheni Prigojin, a luat o nouă întorsătură șocantă. În ciuda rapoartelor anterioare cu privire la înmormântarea sa, un renumit politolog rus afirmă că Prigojin nu numai că este în viață, dar că ar putea pregăti o răzbunare de proporții împotriva președintelui Vladimir Putin pentru uciderea sosiei sale.

Potrivit unei relatări publicate în Daily Mail pe 29 august, politologul Valeri Solovei, cunoscut și sub pseudonimul „Nightingale,” a susținut că Prigojin nu se afla în avionul doborât, așa cum s-a pretins inițial. Solovei a declarat că operațiunea de eliminare a lui Prigojin a fost orchestrată de serviciile secrete ruse și condusă direct de Putin însuși. Cu toate acestea, expertul afirmă că acesta a fost doar un pretext pentru dispariția lui Prigojin.

Conform lui Solovei, Prigojin ar putea pregăti o răzbunare împotriva Kremlinului, având la dispoziție resurse semnificative, inclusiv aproximativ 1,6 miliarde de lire sterline în bitcoin. Expertul sugerează că finanțatorul cunoscut pentru legăturile sale cu gruparea militară privată „Wagner” ar putea fi hotărât să lovească Kremlinul din umbră.

Misterul în jurul presupusei morți a lui Prigojin a fost amplificat de apariția unor imagini online care arată pașapoarte false cu nume diferite și fotografii ce îl prezintă cu înfățișare schimbată. În ciuda afirmațiilor Comitetului de Investigații al Federației Ruse cu privire la moartea lui Prigojin într-un accident de avion în regiunea Tver, politologul Ekaterina Shulman și jurnalista Ksenia Sobceak se numără printre sceptici. Ele susțin că Prigojin ar putea să fi orchestrat această aparentă dispariție pentru a evita atenția președintelui Putin.

În timp ce ipoteza reapariției lui Prigojin și pregătirea unei răzbunări rămâne speculativă, discuțiile intense din sfera publică arată că povestea acestui controversat personaj este departe de a fi încheiată. În următoarele luni, toate ochii vor fi ațintiți asupra evoluțiilor ulterioare, pentru a dezvălui dacă aceasta este doar o teorie intrigantă sau o realitate șocantă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO