Prăbuşire la Gazprom – Profit net semestrial de opt ori mai mic faţă de S1 din 2022

30 Aug. 2023, 07:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Aug. 2023, 07:39 // Actual //  Lupu Eduard

Gigantul de stat rus Gazprom a anunţat marţi o scădere masivă a profitului său net semestrial la 2,84 miliarde de euro, continuând să resimtă efectul scăderii exporturilor de gaze către Europa în urma războiului din Ucraina, informează AFP.

În primele şase luni ale anului, profitul net a scăzut la 296 de miliarde de ruble (2,84 miliarde de euro), faţă de 2,500 de miliarde de ruble (24,04 miliarde de euro) în aceeaşi perioadă a anului 2022, scrie Agerpres.

„Scăderea exporturilor către Europa a fost parţial compensată de o creştere a livrărilor către China, care va continua să crească în temeiul obligaţiilor contractuale”, a comentat Famil Sadigov, director adjunct al Gazprom, care a atribuit scăderea profitului semestrial slăbiciunii rublei.

Gazprom, pilon al economiei ruse condus de câţiva apropiaţi preşedintelui Vladimir Putin, a anunţat în mai o scădere de peste 41% a profitului său net anual pe 2022 la 1,226 miliarde de ruble.

Anul 2022 a fost marcat pentru Gazprom de închiderea în mare parte a pieţei europene, cu excepţia gazelor naturale lichefiate (GNL) pe care ţările UE continuă să le cumpere în lipsa unei soluţii alternative reale.

Scopul sancţiunilor europene vizează sugrumarea veniturilor ruseşti provenind din exporturile de gaze pentru a limita astfel finanţarea de către Kremlin a ofensivei militare în Ucraina.

În faţa acestor dificultăţi, Gazprom, care deţine monopolul exporturilor de gaze ruseşti prin gazoduct, a început în ultimele luni o schimbare de strategie, redirecţionând o parte din exporturi către Asia, unde cererea de energie este puternică.

Anul trecut, livrările de gaze către China prin conducta „Puterea Siberiană” din Extremul Orient Rus au atins un maxim istoric de 15,5 miliarde de metri cubi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

18 Mai 2024, 14:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Mai 2024, 14:42 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova va avea în curând un nou șef la Serviciul Vamal, a anunțat ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, în cadrul unei emisiuni la RLive. Rotaru a subliniat că poziția, deși atractivă din punct de vedere salarial, este complicată și vine cu numeroase provocări.

„Eu cred că în timp foarte scurt vom avea un nou șef la Serviciul Vamal. Este o poziție atractivă, dar nimeni nu vrea să vină. Este o poziție complicată. Dacă cineva îți creează iluzii că Serviciul Vamal, fiscul sau Ministerul de Finanțe că sunt domenii unde este foarte bine de lucrat, nu este chiar așa. Sunt domenii cu riscuri sporite, complicate care asigură securitatea economică a statului”, a explicat Rotaru.

Ministrul a evidențiat complexitatea funcționării vamale, menționând că activitatea vămii este continuă, 24 de ore pe zi, ceea ce implică provocări de securitate cibernetică și economică, precum și gestionarea eficientă a fluxurilor de la vamă. Rotaru a amintit că, în contextul începutului războiului din Ucraina, angajații vamali au muncit non-stop pentru a face față situației, răspunzând așteptărilor publicului.

„Dacă este cineva din public care vrea să-și asume această responsabilitate, să vină la vamă. Este destul de complicat. Trebuie să fim conștienți că trebuie să ne asumăm niște responsabilități pe care trebuie să le ducem până la capăt”, a punctat Rotaru.

Poziția de șef al Serviciului Vamal este esențială pentru asigurarea securității economice a statului și pentru implementarea eficientă a politicilor fiscale. Ministrul Finanțelor a făcut un apel către cei care sunt dispuși să își asume această responsabilitate să aplice, subliniind importanța acestui rol în contextul actual.

Igor Talmazan a demisionat de la Serviciul Vamal în data de 10 aprilie, în urma scandalui în care au fost documentați la Postul Vamal Aeroport șapte inspectori vamali bănuiți pentru fapte de corupție.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău