Schimbare pe piața energetică europeană: Ursula von der Leyen vrea să înlocuiască gazul rusesc cu cel american

09 Nov. 2024, 11:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
09 Nov. 2024, 11:39 // Actual //  Ursu Victor

**Ursula von der Leyen îi propune lui Donald Trump înlocuirea gazului rusesc cu cel american**

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus într-o discuție telefonică cu Donald Trump înlocuirea importurilor de gaz natural lichefiat (GNL) rusesc cu GNL american, considerând că acesta din urmă ar fi mai accesibil și ar ajuta la reducerea prețurilor la energie. „Încă importăm mult GNL din Rusia. De ce să nu-l înlocuim cu cel american, care este mai ieftin pentru noi și reduce prețurile la combustibili?” a declarat von der Leyen pentru jurnaliști (citată de Barrons).

Ea a subliniat că, după începerea mandatului lui Trump ca președinte, Uniunea Europeană va urmări extinderea colaborării comerciale cu Statele Unite și căutarea unor interese comune.

Conform datelor agenției ACER, care reglementează cooperarea energetică în UE, ponderea GNL-ului rusesc în importurile Uniunii Europene a crescut la 20% în prima jumătate a anului 2024, față de 14% în aceeași perioadă a anului precedent. În schimb, GNL-ul american a rămas constant la aproximativ 45% din importuri.

În octombrie, Politico a relatat că Bruxelles-ul intenționează să restricționeze și mai mult posibilitatea statelor UE de a cumpăra GNL rusesc în cadrul celui de-al 15-lea pachet de sancțiuni. În pachetul anterior, care va intra în vigoare în 2025, a fost introdus un embargo privind reexportul GNL-ului rusesc prin teritoriul Uniunii Europene către alte state.

Cel mai mare importator de GNL rusesc între septembrie 2023 și septembrie 2024 a fost portul belgian Zeebrugge, cu 5,2 milioane de tone, conform datelor Kpler. În ceea ce privește țările, Franța a urcat pe primul loc în 2024, cu 4,3 milioane de tone de GNL primit în primele luni ale anului, depășind Spania și Belgia, care au ocupat primele locuri în 2023.

Deși Belgia și Olanda fac presiuni pentru interzicerea GNL-ului rusesc, implementarea unui embargou european va fi dificilă, deoarece nu toate statele membre susțin această măsură. Ungaria, de exemplu, continuă să blocheze măsurile de reducere a importurilor de hidrocarburi rusești.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO