Schimbare pe piața energetică europeană: Ursula von der Leyen vrea să înlocuiască gazul rusesc cu cel american

09 Nov. 2024, 11:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
09 Nov. 2024, 11:39 // Actual //  Ursu Victor

**Ursula von der Leyen îi propune lui Donald Trump înlocuirea gazului rusesc cu cel american**

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus într-o discuție telefonică cu Donald Trump înlocuirea importurilor de gaz natural lichefiat (GNL) rusesc cu GNL american, considerând că acesta din urmă ar fi mai accesibil și ar ajuta la reducerea prețurilor la energie. „Încă importăm mult GNL din Rusia. De ce să nu-l înlocuim cu cel american, care este mai ieftin pentru noi și reduce prețurile la combustibili?” a declarat von der Leyen pentru jurnaliști (citată de Barrons).

Ea a subliniat că, după începerea mandatului lui Trump ca președinte, Uniunea Europeană va urmări extinderea colaborării comerciale cu Statele Unite și căutarea unor interese comune.

Conform datelor agenției ACER, care reglementează cooperarea energetică în UE, ponderea GNL-ului rusesc în importurile Uniunii Europene a crescut la 20% în prima jumătate a anului 2024, față de 14% în aceeași perioadă a anului precedent. În schimb, GNL-ul american a rămas constant la aproximativ 45% din importuri.

În octombrie, Politico a relatat că Bruxelles-ul intenționează să restricționeze și mai mult posibilitatea statelor UE de a cumpăra GNL rusesc în cadrul celui de-al 15-lea pachet de sancțiuni. În pachetul anterior, care va intra în vigoare în 2025, a fost introdus un embargo privind reexportul GNL-ului rusesc prin teritoriul Uniunii Europene către alte state.

Cel mai mare importator de GNL rusesc între septembrie 2023 și septembrie 2024 a fost portul belgian Zeebrugge, cu 5,2 milioane de tone, conform datelor Kpler. În ceea ce privește țările, Franța a urcat pe primul loc în 2024, cu 4,3 milioane de tone de GNL primit în primele luni ale anului, depășind Spania și Belgia, care au ocupat primele locuri în 2023.

Deși Belgia și Olanda fac presiuni pentru interzicerea GNL-ului rusesc, implementarea unui embargou european va fi dificilă, deoarece nu toate statele membre susțin această măsură. Ungaria, de exemplu, continuă să blocheze măsurile de reducere a importurilor de hidrocarburi rusești.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Dec. 2024, 15:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Dec. 2024, 15:53 // Actual //  Ursu Victor

Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de Observatori de la Moldovagaz, și-a exprimat dezamăgirea față de ședința publică organizată pentru a analiza impactul majorării tarifelor la gazele naturale asupra consumatorilor și economiei naționale. Într-o postare pe rețelele sociale, Tofilat a calificat discuțiile drept „sterile”, susținând că acestea au fost organizate „mai mult de ochii lumii”, fără rezultate concrete.

„Am venit cu două pagini de întrebări, dar am reușit să adresez doar două dintre ele, fără a primi răspunsuri clare. Problemele nu au dispărut nicăieri”, a declarat Tofilat.

Acesta a subliniat necesitatea unui format profesionist al discuțiilor, fără camere de luat vederi și fără populism, concentrat pe probleme concrete. Totodată, Tofilat a propus ca la finalul acestor consultări să fie formulată o listă de recomandări clare, care să stabilească măsuri concrete pentru evitarea repetării crizei.

„Dacă totul se limitează la ‘a găsi vinovatul’, fără a lua măsuri, la iarna viitoare ne vom pomeni fix în aceeași situație și vom căuta alți vinovați”, a avertizat Tofilat.

La sfârșitul ședinței au fost formulate mai multe recomandări pentru Energocom, Ministerul Energiei, Moldovagaz și ANRE. Instituțiile urmează să prezinte măsurile luate în 60 de zile.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală