Profit de milioane pentru acționarul unei bănci sistemice din Moldova – cine sunt câștigătorii din spatele succesului

09 Nov. 2024, 10:52
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
09 Nov. 2024, 10:52 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Banca Transilvania (BT), care controlează Victoriabank din REpublica Moldova, lider în sectorul bancar românesc, a încheiat primele nouă luni ale anului 2024 cu un profit net de 3,9 miliarde de lei (echivalentuul a 763,8 milioane de euro), în creștere cu 70% față de aceeași perioadă din anul trecut. Această performanță spectaculoasă a fost impulsionată de achizițiile OTP Bank și BCR Chișinău, care au contribuit cu un câștig total de peste 800 de milioane de lei.

Contribuția achizițiilor a fost una semnificativă pentru consolidarea BT, aducând un câștig de 807,4 milioane de lei la profitul net al grupului. De asemenea, profitul net al Băncii Transilvania a atins 2,7 miliarde de lei, cu o contribuție de 391 milioane de lei din partea subsidiarelor și participațiilor de capital ale Grupului Financiar BT.

“Am continuat să creștem susținut pe toate planurile, atât în ceea ce privește numărul de clienți, cât și volumul tranzacțiilor,” a declarat Omer Tetik, CEO al Grupului BT. Câștigul din achiziția BCR Chișinău, de 133 de milioane de lei, a fost obținut prin diferența între prețul plătit și valoarea justă a activelor și datoriilor. Achiziția grupului OTP a generat un câștig de 674,5 milioane de lei, consolidând poziția BT pe piața românească.

Pe lângă expansiunea prin achiziții, BT a raportat o creștere de 30,7% a numărului de operațiuni și o creștere de 28,4% a veniturilor operaționale, care au ajuns la 7,2 miliarde de lei. De asemenea, activele grupului au ajuns la aproape 200 miliarde de lei, în creștere cu 18,1% față de finalul anului 2023.

La nivel individual, profitul net al BT pentru T3/2024 a fost de 1,76 miliarde de lei, iar activele au crescut la 199,7 miliarde de lei. Capitalizarea băncii a ajuns la 26 de miliarde de lei, acțiunile sale înregistrând o apreciere de 34% de la începutul anului, mult peste creșterea indicelui BET, de 13%.

Grupul BT a înregistrat de asemenea o creștere a creditării cu 9,2% pentru persoane fizice și companii, iar soldul creditelor și al creanțelor din leasing a ajuns la 94,2 miliarde de lei. Depozitele clienților au crescut la 142,8 miliarde de lei, dintre care 52% sunt depozite la termen.

În ansamblu, BT a continuat să extindă serviciile financiare, inclusiv prin integrarea grupului OTP, asigurând o creștere a portofoliului de clienți și o evoluție notabilă a veniturilor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

12 Dec. 2024, 14:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
12 Dec. 2024, 14:59 // Actual //  Ursu Victor

Camera Reprezentanților din Statele Unite a aprobat bugetul apărării (NDAA) pentru anul 2025, însă fără includerea programului de tip Lend-Lease pentru Ucraina. Această prevedere, inițial prezentă în proiectul de lege, a fost eliminată, potrivit ambasadoarei Ucrainei în SUA, Oksana Markarova. Ambasadoarea a declarat că diplomații ucraineni continuă să facă eforturi pentru menținerea acestui mecanism, inclus în alt proiect de lege, denumit Stand with Ukraine Act, susținut de ambele partide și camere legislative.

De asemenea, Markarova a menționat că bugetul adoptat nu prevede finanțare pentru Ukraine Security Assistance Initiative (USAI), întrucât suma de 300 de milioane de dolari a fost alocată în avans în bugetul anterior. Per total, NDAA pentru 2025 a fost aprobat de 281 de congresmeni, în timp ce 140 au votat împotrivă (16 republicani și 124 democrați). Documentul urmează să fie analizat săptămâna viitoare de Senat.

Programul de tip Lend-Lease pentru Ucraina a fost semnat de președintele Joe Biden pe 9 mai 2022, cu scopul de a simplifica procedurile pentru livrarea de arme către Kiev. Acest mecanism a fost utilizat anterior doar în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, pentru sprijinirea Marii Britanii și a Uniunii Sovietice împotriva Germaniei naziste, fără plată anticipată și cu termene extinse de rambursare.

De la începutul invaziei ruse, Ucraina a primit ajutor militar american în valoare de 61,4 miliarde de dolari, potrivit unui raport al Pentagonului din 2 decembrie. Ulterior, SUA au anunțat un nou pachet de sprijin militar în valoare de aproape 1 miliard de dolari, ce include muniții pentru HIMARS, drone, echipamente și componente pentru reparații și modernizarea tehnicii de luptă. În plus, pe 10 decembrie, SUA au oferit un împrumut de 20 de miliarde de dolari Ucrainei, finanțat prin activele rusești înghețate.

Totodată, Ucraina își propune să obțină de la partenerii occidentali suma de 126 de miliarde de dolari pentru continuarea războiului în 2025, o valoare semnificativ mai mare față de angajamentele asumate la summitul NATO din Washington, unde s-a stabilit un minim de 43,3 miliarde de dolari.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat anterior că sprijinul occidental nu acoperă nevoile complete ale armatei ucrainene. De cealaltă parte, președintele ales al SUA, Donald Trump, a indicat intenția de a reduce sprijinul oferit Kievului, transferând această responsabilitate către statele Uniunii Europene.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală