Schimbări pe piața tutunului. Importurile în continuare scădere, producătorii locali se mențin

07 Sept. 2022, 09:36
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
07 Sept. 2022, 09:36 // Actual //  MD Bani

Piața tutunului din Republica Moldova s-a schimbat de-a lungul anilor, atât pentru producătorii autohtoni, cât și pentru importatori. Autoritățile au înăsprit legislația pentru a reduce numărul de fumători din țară. Dacă funcționează sau nu legea în acest sens – nu cunoaștem. Datele publice ale Agenției Naționale de Sănătate Publică nu sunt actualizate. Cert este că importurile de produse de tutun au scăzut considerabil, în timp ce producătorii locali își mențin pozițiile.

Datele Serviciului Vamal relevă o scădere drastică a importurilor de produse de tutun. Astfel, în primele șase luni ale anului 2021 s-a înregistrat o scădere de 49% față de perioada similară a anului 2020, iar în prima jumătate a anului 2022 importul de produse de tutun a scăzut cu 13,4% față de aceeași perioadă a anului 2021.

Astfel, în primele șase luni ale anului curent, importatorii de tutun au achitat la bugetul de stat taxe vamale și accize în valoarea totală de peste 980 de milioane de lei, în scădere cu circa 151 milioane lei comparativ cu primele 6 luni din 2021.

În același timp, producătorii locali și-au întărit pozițiile pe piața tutunului din Moldova. Cel puțin această relevă datele prezentate de Rodion Gavriloi, membru al Consiliului Naţional Coordonator în domeniul Controlului Tutunului.

În cadrul audierilor organizate de Comisia protecție socială, sănătate și familie, aceasta a declarat că în baza datelor obținute de la Inspectoratul Fiscal de Stat în 2021 s-au eliberat o cantitate mai mare de timbre de acciz pentru producătorii autohtoni de țigări.

Datele oficiale ale Inspectoratul Fiscal arată că în primele cinci luni ale anului 2020, încasările la bugetul de stat din accize la produsele din tutun produse pe teritoriul Republicii Moldova a constituit circa 29,5 milioane de lei. În aceeași perioadă a anului 2021 încasările din țigări produse în Moldova au crescut de peste 4 ori și a constituit peste 138 milioane de lei.

În perioada 1 ianuarie-31 mai 2022, s-au redus doar cu 7% iar suma achitată la bugetul de stat din accize la produsele de tutun fabricate în Republica Moldova a constituit 131,5 milioane de lei.

În cadrul audierilor parlamentare, directorul adjunct al Agenției Naționale de Sănătate Publică, Ion Șalaru a declarat că această creștere a cotei producătorilor locali se datorează ”trecerii de la produse mai scumpe la produse mai ieftine, pe care le propune producătorul local”.

Potrivit ultimelor date prezentate de Biroul Național de Statistică, în Republica Moldova ponderea fumătorilor este de 30% din totalul populației de 2,6 milioane de locuitori.

„Estimativ numărul fumătorilor este de circa 700 – 800 mii de persoane”, susține directorul adjunct al ANSP, Ion Șalaru.

În pofida eforturile și restricțiilor introduse de autorităție pentru a combate fumatul, Organizația Mondială Sănătății prognozează o creștere a numărului de fumători în Moldova. Potrivit unui raport de OMS, în 2020 rata fumatului în Moldova constituia – 27.9%, iar în 2025 se așteaptă că acest indicator va fi de 28.5%.

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 16:17
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 16:17 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Ministra Finanțelor, Victoria Belous, a declarat că Bugetul  PLUS+, în valoare de 8 miliarde de lei, reprezintă un efort substanțial de susținere a măsurilor economice și sociale asumate de Guvern, dar vine cu un preț: creșterea deficitului bugetar estimat la 5,1% din PIB.

„Această rectificare influențează veniturile, cheltuielile și, evident, deficitul. Sunt ajustări atât în bugetul de stat, cât și în bugetul asigurărilor sociale. În acest proiect deja sunt reflectate granturile din partea Uniunii Europene și alte surse externe, precum și domeniile în care vor fi investiți acești bani”, a precizat ministra.

Potrivit ministrei, după rectificare veniturile bugetare ajustate vor fi de 75 miliarde lei și cheltuieli totale de93 miliarde lei. Deficitul bugetar estimat va fi de până la 5,1% din PIB, în condițiile unei implementări complete a tuturor programelor.

Ministra Belous a subliniat că transparența bugetară este asigurată, iar datele privind evoluția deficitului și execuția bugetului sunt publice și disponibile trimestrial pe site-ul Ministerului Finanțelor.

„Dacă până acum invocam lipsa banilor ca obstacol pentru reforme, acum nu mai avem această scuză. Avem suficiente resurse și lichiditate. Este momentul să livrăm rezultate și să onorăm angajamentele asumate”, a declarat Belous.

Ministra a adresat un apel direct agenților economici, încurajându-i să aplice la programele de susținere lansate prin Bugetul PLUS+.

„Invit toți agenții economici să aplice la aceste măsuri. Ministerul Finanțelor își va onora obligațiile. Scopul nostru este să implementăm reformele până la capăt”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ