La 1 septembrie 1939, New York Times titra: „Armata germană atacă Polonia, orașe bombardate, porturi blocate”. Această stire anunța de fapt că al Doilea Război Mondial începuse.
Săptămâni mai târziu, totuși, titlurile de pe prima pagină au dispărut. Pe 27 octombrie, pe o coloană, președintele Franklin Delano Roosevelt a respins orice „discuție” despre intrarea Statelor Unite în război în Europa. „Băieții cu mame americane” nu vor pleca în străinătate, spunea Roosevelt, reafirmând neutralitatea”, scriu în Politico Rory Finnin, profesor asociat de Studii ucrainene la Universitatea din Cambridge, și Jon Roozenbeek, membru al Academiei Britanice în cadrul departamentului de psihologie de la Universitatea din Cambridge. Ambii sunt membri ai grupului de lucru dezinformare și educație media de la Cambridge.
În 2022, provocarea de a ne susține concentrarea este deosebit de descurajantă. Trăim într-o economie de atenție hiperactivă și de intensitate fără precedent. Și în timp ce parcurgem fluxurile de știri, Kremlinul așteaptă ca noi să cedăm și să obosim de atâta „Ucraină”.
Kremlinul mizează pe revenirea la indiferența simpatică
De fapt, pe asta se bazează Kremlinul. De ani de zile, președintele rus Vladimir Putin și propagandiștii săi au batjocorit Occidentul ca fiind slab, decadent și preocupat doar de sine. Revărsarea masivă de sprijin global pentru Ucraina de astăzi trebuie să li se pară puțin mai mult decât o semnalare efemeră a virtuții. În opinia lor, mai ales pe măsură ce prețurile la gaze și alimente cresc, vom căuta prima scuză pentru a reveni într-o poziție familiară: indiferența simpatică.
O avalanșă viitoare de dezinformare rusă va încerca să ne ofere aceste scuze. Armata de troli ai lui Putin ne va inunda cu mesaje menite să semene suficientă confuzie și îndoială că unii ar putea chiar să înceapă să reinterpreteze sensul invaziei pe care Moscova a lansat-o pe 24 februarie pentru a distruge un vecin iubitor de libertate și democratic.
Prin urmare, în lunile următoare, cauza păcii și securității va depinde în parte de capacitatea noastră de a păstra claritatea morală și intelectuală în mijlocul ceții îngroșate a unui război informațional, scriu autorii.
Operațiunea a început deja serios. Pe 10 martie, ministrul de externe al lui Putin, Serghei Lavrov, a declarat că „nu am atacat Ucraina”. Asemenea minciuni sfruntate sunt destinate în primul rând unui public intern rus care este hrănit cu minciuni despre o „operație militară specială” în Ucraina, dar publicul secundar suntem noi. Fie doar pentru o clipă, suntem invitați să nu credem ce vedem și să punem la îndoială ceea ce este evident. Cu cât este mai îndrăzneață minciuna – „denazificarea” unei țări fără un partid de extremă dreapta în parlament, o țară cu un președinte evreu și un fost prim-ministru evreu – cu atât pierdem mai mult timp încercând să o dezmințim.
„Și tu“
Pentru a ne ajuta să ne menținem atenția și să navigăm în valurile viitoare de distrageri și distorsiuni, ar trebui să anticipăm tacticile de dezinformare ale Kremlinului și să ne inoculăm împotriva lor. Iată trei dintre acestea.
Dezinformarea Kremlinului încearcă să ne abată de la crimele lui Putin, punând sub semnul întrebării însăși baza conceptului de crimă. Deformează încălcările regulilor sugerând că acele reguli sunt irelevante. Ori de câte ori Putin dă ca exemplu cu indignare intervențiile SUA în Iugoslavia, Irak sau Libia, el nu afirmă necesitatea unei ordini globale bazate pe reguli; el o subminează.
„Continuitate retroactivă”
Retconning, sau „continuitate retroactivă”, implică rescrierea trecutului pentru a se potrivi prezentului. Dezinformarea de la Kremlin revizuiește în mod regulat realitățile de ieri pentru a se potrivi cu evenimentele de astăzi. În lansarea invaziei sale neprovocate, de exemplu, Putin a declarat „denazificarea” și „demilitarizarea” Ucrainei drept obiective cheie. Acum, din cauza eșecurilor dramatice ale Rusiei pe câmpul de luptă, Kremlinul îl aruncă în față pe dictatorul belarus Aleksandru Lukașenko pentru a afirma că „Ucraina ar fi atacat Belarus, dacă nu ar fi fost atacul preventiv al Rusiei”.
Perspectivele Ucrainei de aderare la NATO sunt produsul unei operațiuni extinse de retcon a Kremlinului. Chiar și imediat după anexarea Crimeei de către Putin și invazia estului Ucrainei în 2014, mai mulți ucraineni s-au opus aderării la NATO decât au favorizat aderarea la alianță. Până în decembrie 2014, Ucraina și-a menținut un statut neutru „non-bloc”. Dar agresiunea neprovocată din partea Rusiei și a împuterniciților săi din estul Ucrainei au înclinat balanța în cealaltă direcție. Acum Putin își modelează agresiunea șovină față de Ucraina, ca răspuns la o „încălcare” NATO pe care a declanșat-o el însuși. Din păcate, chiar și unii analiști americani au mușcat momeala.
Proiecția predictivă
Proiecția predictivă este o fluturare preventivă a unui steag fals. Dacă vrei să înțelegi ce va face Kremlinul în continuare, fii atent la ceea ce spune că vor face alții mai întâi. Înainte de invazia lui Putin, oficialii ruși au susținut că Ucraina se pregătea să invadeze regiunile separatiste din Donbas. Acum, presa de stat rusă evocă spectrul Ucrainei care construiește o „bombă murdară” și fabrică arme biologice in laboratoare secrete cu americanii. Oficialii militari ruși susțin că ucrainenii din orașul Dnipro pun mine în propriile spitale pentru a le face să explodeze în timp ce avioanele Moscovei zboară deasupra orașului. O astfel de arătare cu degetul de rău augur este o proiecție caracteristică a propriilor acțiuni și intenții ale Kremlinului.
Acestea sunt doar trei dintre tacticile de dezinformare pe care Kremlinul le folosește în agresiunea sa brutală împotriva Ucrainei, dar sunt multe altele la dispoziție, De la povești inventate cum a fost cea din 2014 despre un băiat din estul Ucrainei „răstignit” de către armata ucraineană, la hrănirea conspirației (adică generarea unei abundențe de teorii ale conspirației neplauzibile pentru a polua spațiul informațional, așa cum am văzut după doborârea zborului MH17 în iulie 2014 ). Odată ce cunoașteți aceste mișcări din manualul de dezinformare al Kremlinului este mai ușor să le observați în acțiune.
Nu te lăsa înșelat. În săptămânile și lunile următoare, mașina de dezinformare a lui Putin va încerca să ne încurce nu numai pentru a ne tulbura claritatea morală și intelectuală cu privire la războiul său de agresiune din Ucraina, ci și pentru a ne conduce pe insule mai confortabile ale apatiei.
Nu putem lăsa să se întâmple asta. Forțele armate ucrainene și civilii se sacrifică și mor într-un război al fricii împotriva libertății, al autoritarismului împotriva democrației. Dar acest război ne implică pe toți. Pe lângă sprijinirea Ucrainei cu asistență militară și financiară ambițioasă, unul dintre cele mai importante lucruri pe care le putem face cu toții este să ne concentrăm și să ne susținem atenția și să ne înarmam mental împotriva armelor de dezinformare ale lui Putin, astfel încât să putem continua să ne concentrăm asupra a ceea ce este în joc, îndeamnă autorii.
Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!