Scrisoarea pierdută a șefului APP care „l-a îngenunchiat” în fața Veronicăi Dragalin

16 Iun. 2023, 11:59
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
16 Iun. 2023, 11:59 // Actual //  bani.md

Șeful de la Agenția Proprietății Publice, Alexandru Mustață a sesizat instituțiile de anchetă cu privire la ilegalitățile pe care le-ar fi comis adjunctul șefei de la Anticorupție, Veronica Dragalin – Vasile Plevan. Este vorba de compania Eurostil Construct care a edificat două construcții la Stăuceni pe două terenuri din proprietatea APP. Construcțiile ar fi fost edificate cu grave încălcări și în lipsa actelor juridice permisive, iar Plevan ar fi favorizat compania.

Or, în scrisoarea către instituțiile de anchetă, Mustață spune că s-a confruntat cu impedimentul generat prin soluția dată de Procurorul Vasile Plevan, din cadrul Procuraturii Anticorupție, care fiind sesizat cu solicitarea examinării legalității unor factori de decizie din cadrul Primăriei Stăuceni cu referire la eliberarea actelor permisive contrar modului și ordinii stabilite, prin soluția dată prin Ordonanța din 17.04.2020 pe marginea materialelor procesului penal Nr. 20190360557, efectiv care a acoperit ilegalitățile elucidate, refuzând începerea urmăririi penale necesare intru elucidarea tuturor circumstanțelor cazului.

 

 

La examinarea materialelor pe cazul acaparării terenurilor de la Stăuceni, Procurorul Vasile Plevan nu ar fi audiat reprezentanții Agenției Proprietății Publice.

Scandalul scrisorii lui Alexandru Mustață a apărut acum două zile când în presă a fost scursă o înregistrare a Șefei Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, are a vorbit în fața angajaților PA despre o scrisoare primită de la directorul Agenției Proprietății Publice (APP), Alexandru Musteață, în care acesta ar fi elucidat scheme de corupție cu implicarea judecătorilor și a procurorilor. În schemă ar fi figurat inclusiv numele procurorului Vasile Plevan, despre care Dragalin spune că este integru.

„L-am chemat la mine în oficiu. După ce am vorbit jumătate de oră, și-a cerut scuze. I-am spus să-și găsească un avocat. Vreau voi cu toții să atrageți atenția la ce se va întâmpla cu acest om mai departe”, spune șefa PA la ședință, înregistrarea căreia a fost scursă în mediul online.

Ieri, după scandalul cu sesizarea lui Musteață împotriva lui Plevan, șeful APP și-a depus cererea de demisie de la sfârșitul lunii curente, potrivit declarației premierului Dorin Recean.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

Dezbatere publică organizată de EcoContact, cu subiectul: „Gradul de pregătire a populației și disponibilitatea acesteia de a sprijini inițiativele pentru tranziția verde a R. Moldova”
01 Apr. 2025, 14:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
01 Apr. 2025, 14:57 // Actual //  Ursu Victor

Republica Moldova a intrat oficial într-o „recesiune economică tehnică”, iar grupurile vulnerabile vor fi cele mai afectate, avertizează economistul Adrian Lupușor, director executiv al centrului analitic Expert-Grup, în cadrul podcastului „Pe Agendă” de la Europa Liberă.

După o descreștere a PIB-ului în a doua jumătate a anului 2024, economia moldovenească se află acum într-o stagnare accentuată, în special din cauza declinului din agricultură și industria prelucrătoare – două sectoare care au tras în jos economia în trimestrele III și IV ale anului trecut.

„Chiar dacă agricultura nu are o pondere mare în PIB, de fiecare dată când avem o secetă, economia fie stagnează, fie intră în recesiune. Asta s-a întâmplat și în 2024”, a explicat Lupușor.

Directorul Expert-Grup atrage atenția că problemele nu sunt doar conjuncturale, ci reflectă o tendință structurală periculoasă. „De aproape un deceniu, economia Moldovei încetinește constant. Suntem ca o mașină care și-a epuizat combustibilul și merge din inerție”, afirmă el.

Această dinamică fragilă lasă societatea expusă, în special cele mai vulnerabile categorii, care nu dispun de rezerve sau capacități de adaptare pentru a face față șocurilor economice. De aici și apelul economistului către guvernare: „Recesiunea e un semnal de alarmă. Este timpul să schimbăm abordarea economiei.”

Pentru a evita stagnarea cronică, Lupușor propune tranziția spre un model economic bazat pe valoare adăugată sporită, inovare și eficiență. Statul trebuie să joace un rol esențial, prin politici de sprijin care să încurajeze investițiile în domenii competitive.

„Avem nevoie de un stat care nu doar gestionează sărăcia, ci investește în dezvoltare. Politicienii trebuie să-și schimbe și retorica – nu e suficient să promiți locuri de muncă, ci locuri de muncă bine plătite, cu valoare adăugată”, a spus el.

Noua ministră a Economiei, Doina Nistor, pare să preia această viziune, declarând recent că vrea o economie „bazată nu doar pe costuri reduse, ci pe tehnologie și inovație”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!