Scumpiri pe sfârșit de an. Cu cât vor crește prețurile

25 Sept. 2021, 06:48
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Sept. 2021, 06:48 // Actual //  Lupu Eduard

La sfârșitul anului 2021 prețurile vor crește cu 6% cu două puncte procentuale mai mult față de prognoza anterioară, potrivit Raportului semestrial aprobat de Guvern privind execuția bugetului public național și componentele acestuia pentru anul 2021.

Totodată, Ministerul Economiei și Infrastructurii și-a revizuit indicatorii macroeconomici pentru anul 2021. Rata medie anuală a inflației a crescut de la 2,7%, inițial, la 3,2%, iar rata inflației pentru anul curent – de la 4% la 6%.

Exporturile moldovenești vor crește cu 18,2% față de 12,6%, la 3 miliarde USD, în timp ce importurile vor crește cu 29,1% (în loc de 14,3%), la 7 miliarde USD. Prognoza pentru creșterea producției industriale este și ea pozitivă – de la 2,4% la 8% (65,8 miliarde lei), producția agricolă – de la 24% la 29% (39,2 miliarde lei), investițiile în active corporale pe termen lung – de la 6,5% până la 12,8% (până la 36,3 miliarde lei).

Salariul mediu în 2021 va fi de 8 980 lei sau cu 12,7% mai mult decât anul trecut. Astfel, fondul salarial va ajunge la 66 miliarde de lei în loc de 62,8 miliarde de lei planificat anterior.

La sfârșitul anului 2021, PIB-ul Moldovei va crește cu 6% față de anul trecut și va constituit 231,9 miliarde de lei față de 4,7% cât era estimat anterior.

Cursul mediu al monedei naționale față de dolar, în 2021, va fi de 17,83 lei per dolar (cifra anterioară era de 18,19 lei). Spre sfârșitul anului, cursul de schimb va fi de 18,19 lei per dolar comparativ cu 18,18.

Realitatea Live

23 Oct. 2021, 20:41
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
23 Oct. 2021, 20:41 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Utilizatorii aplicației de TikTok din întreaga lume se ocupă cu crearea de tendinţe. Unii dintre ei devin nume cunoscute şi-şi monetizează popularitatea câştigată pe platformă. Tânărul senegalez Khabane Lame, care realizează scurte videoclipuri fără cuvinte, a trecut de la a fi şomer la acumularea unei averi impresionante.

1. Addison Rae Easterling a acumulat 5 milioane de dolari

Addison era o simplă elevă înainte de a avea succes pe TikTok şi a deveni una dintre cele mai bine plătite „staruri” ale reţelei sociale. A început cu un parteneriat cu brandul de îmbrăcăminte FashionNova şi a continuat cu mărci de masă precum Reebok şi Daniel Wellington. Apoi a colaborat cu American Eagle înainte de a-şi lansa propria companie de cosmetice, Item Beauty. Succesul ei a culminat cu lansarea unui podcast numit „Mama Knows Best”, pe care îl găzduieşte împreună cu mama ei.

2. Charli D’Amelio a obţinut 4 milioane de dolari din activitatea pe TikTok

Una dintre primele vedete TikTok, Charli Grace D’Amelio a devenit prima TikTokeriţă care a trecut pragul de 50 de milioane, apoi de 100 de milioane de urmăritori. A avut o gamă largă de experienţe care i-au dus la o avere uimitoare la vârsta de numai 16 ani.

A apărut în emisiunea „Tonight Show” a lui Jimmy Fallon, a fost prezentă la săptămâna modei de la Paris reprezentând Prada, a apărut într-un spot publicitar pentru Super Bowl şi a primit oferte din partea mai multor companii de top, inclusiv EOS Cosmetics şi Morphe. De asemenea, a jucat într-un lungmetraj şi a anunţat o serie originală Hulu.

Recent, a trecut în lumea finanţelor, anunţând un parteneriat cu aplicaţia mobilă Step, ajutând adolescenţii să obţină carduri de debit pentru a afla mai multe despre sistemul bancar.

3. Chase Hudson se poate lăuda cu 3 milioane de dolari câştigaţi pe TikTok

Cunoscut sub numele de Lil Huddy, americanul Chase Hudson este cunoscut pentru că a creat pictograma TikTok Charli D’Amelio şi pentru faptul că este reprezentat de agenţia de talente WME. A trecut de la platforma TikTok la o carieră de muzician, genul Pop-Punk. Single-ul său „Eulogy of You and Me” a fost compus împreună cu bateristul şi producătorul Travis Barker de la Blink 182 şi a apărut şi în adaptarea filmului „Downfalls High”, despre rapperul american Machine Gun Kelly, în care a jucat alături de actriţa Sydney Sweeney.

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie