Se prăbușesc afacerile din aluminiu ale prietenului apropiat al lui Putin, care a construit drumuri în Moldova

12 Aug. 2022, 12:39
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
12 Aug. 2022, 12:39 // Actual //  bani.md

Gigantul rusesc al aluminiului Rusal a anunțat vineri că a fost afectat de sancțiunile internaționale, care au dus la o scădere a cererii din Rusia, raportând o scădere bruscă a profitului net din primul semestru, arată datele companiei.

Profitul net a scăzut cu 16,7% în prima jumătate a anului, la 1,68 miliarde de dolari, potrivit cifrelor publicate vineri într-un comunicat.

Fondat de oligarhul Oleg Deripaska, grupul a declarat că „tensiunile geopolitice în creștere din februarie 2022 au crescut semnificativ volatilitatea pe piețele de mărfuri și valute”.

Aceste tensiuni provocate de ofensiva rusă în Ucraina începând cu 24 februarie și sancțiunile internaționale ulterioare împotriva Moscovei „au afectat negativ activitățile companiilor rusești din diverse sectoare ale economiei, ceea ce a dus la o scădere a cererii de aluminiu în Rusia”, potrivit comunicatului.

În plus, interzicerea de către Australia a exportului de aluminiu, din care se extrage aluminiul, și suspendarea producției la rafinăria de alumină din Nikalaev, Ucraina, „au avut un impact negativ asupra livrărilor de materii prime pentru producția de aluminiu și au provocat o creștere a cheltuielilor”, a transmis sursa citată.

Grupul rus „este obligat să își reorganizeze lanțul de aprovizionare”, se arată în comunicat.

La rândul lor, „proiectele de investiții și programele de modernizare a unităților de producție ar putea fi amânate din cauza dificultăților de livrare a echipamentelor”, adaugă acesta.

Oligarhul rus Oleg Deripaska a făcut, la sfârșitul lunii iunie, la Moscova, declarațiide o virulență rară pentru un reprezentant al elitei ruse, calificând drept „o eroare colosală” războiul lansat de Rusia în Ucraina.

Oleg Deripaska este și acționarul Strabag, care este unul dintre cele mai mari concerne de construcţii din Europa.

În anul 2012, Strabag a câștigat un contract de 34,6 mil. de euro pentru reabilitarea a 48 km din drumul Sărătenii Vechi – Soroca din Republica Moldova. În luna aprilie a anului 2021, întreprinderea de stat Administrația de Stat a Drumurilor (ASD) a pierdut și la Curtea Supremă de Justiție litigiul cu firma austriacă Strabag AG și urmează să achite despăgubiri de circa 8,4 milioane de euro (peste 181 milioane de lei) pentru lucrările executate de Strabag.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO