Se scumpesc carburanții?! ANRE a majorat marja comercială pentru petroliști

21 Iun. 2023, 10:52
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Iun. 2023, 10:52 // Actual //  Lupu Eduard

ANRE a majorat marja comercială pentru petroliști cu 17 bani, la 3,08 bani per litru, care urmează să fei aplicată din 1 iulie.

Marja comercială specifică la comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard include toate cheltuielile operatorilor din piață cu importul și comercializarea produselor petroliere, cum ar fi: cheltuieli de transport şi de asigurare până pe teritoriul Republicii Moldova (inclusiv marja rafinăriei), cheltuielile de manipulare şi depozitare, toate celelalte cheltuieli pe teritoriul Republicii Moldova aferente vânzării cu amănuntul a carburanților (salarii, uzura mijloacelor fixe, leasingul operațional etc.), precum şi un eventual profit care poate fi obținut de către companii, în condiții de aplicare a principiului de eficiență în activitate.

În cadrul exercițiului de estimare a valorii marjei comerciale specifice la comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard, conform Metodologiei de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, pentru semestrul doi al anului 2023, la valoarea precedentă de 2,91 lei/litru a fost aplicată actualizarea în baza indicelui prețurilor de consum pentru ultimele 6 luni (decembrie 2022-mai 2023), care constituie 5,75%.

Prin urmare, valoarea maximală a coșului de cheltuieli și profit, care poate fi inclus în prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere, a crescut cu 17 bani/litru și reprezintă o primă actualizare a nivelului acesteia din anul 2021.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

09 Dec. 2023, 18:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Dec. 2023, 18:42 // Actual //  Lupu Eduard

Catedrala Notre Dame din Franța ar trebui să se redeschidă pentru vizitatori și slujbe catolice la sfârșitul anului 2024, transmite Euronews. Va fi la mai puțin de șase ani după ce un incendiu șocant a distrus acoperișul clădirii.

Proiectul de restaurare este în prezent în curs de a respecta termenul de redeschidere de 8 decembrie 2024, stabilit de președintele Emmanuel Macron imediat după incendiu. Din păcate, nu va fi chiar gata pentru Jocurile Olimpice de la Paris, programate pentru vara anului 2024.

“Treaba mea este să fiu gata să deschid această catedrală în 2024 – și o vom face”, a declarat generalul Georgelin, generalul de armată responsabil de proiectul de reconstrucție, în martie.

“Ne luptăm în fiecare zi pentru asta și suntem pe un drum bun”.

Ministrul Culturii, Abdul-Malak, a declarat că, deși catedrala va fi deschisă publicului, acest lucru “nu înseamnă că toate lucrările de renovare se vor încheia”. El a adăugat că “în 2025 vor mai exista încă lucrări de renovare”.

Reconstrucția icoanei pariziene a fost o sarcină enormă. Ea a început în 2022, după mai bine de doi ani de muncă pentru a face monumentul suficient de stabil și sigur pentru ca meșterii să înceapă reconstrucția.

Autoritățile au făcut alegerea de a reconstrui capodopera de artă gotică din secolul al XII-lea, așa cum era înainte. Aceasta include recrearea turlei de 96 de metri înălțime din secolul al XIX-lea, proiectată de arhitectul Eugene Viollet-le-Duc.

Piesa centrală emblematică a catedralei, care s-a prăbușit în incendiu, va reapărea deasupra monumentului în acest an, într-un semnal puternic de renaștere a acestuia.

“Întoarcerea turlei pe cerul Parisului va fi, în opinia mea, simbolul că suntem învingători în bătălia de la Notre Dame”, a declarat generalul Georgelin.

Se estimează că aproximativ 1.000 de persoane din întreaga Franță lucrează zilnic la restaurarea Notre Dame.

“Avem de realizat o mulțime de lucrări diferite: structura, pictura, pietrele, bolta, orga, vitraliile și așa mai departe”, a explicat Georgelin.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău