Se scumpește cafeaua! La nivel internațional a ajuns la cel mai ridicat nivel din anul 1997

04 Feb. 2025, 11:43
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Feb. 2025, 11:43 // Actual //  Ursu Victor

Cafeaua, a doua marfă din lume ca volum comercializat după petrol, se va scumpi cu 30-35% în următoarele 2-3 luni, din cauza creșterii cotațiilor internaționale și a unei serii de factori externi. Potrivit unei analize realizate de Frames pe baza datelor Eurostat, această tendință vine pe fondul costurilor operaționale crescute și a condițiilor meteorologice nefavorabile din țările producătoare, care au afectat recoltele de cafea.

De la începutul acestui an, prețul cafelei a atins cel mai ridicat nivel din 1997, iar boabele de cafea Arabica, care constituie majoritatea producției mondiale, au depășit 3,84 dolari pe livră, cu o creștere de 80% în 2024. Aceasta a fost determinată de temerile legate de aprovizionare, fiind influențată de seceta extremă și ploile abundente din Brazilia, cel mai mare producător de cafea din lume, și din Vietnam.

Analiștii estimează că efectele acestei creșteri vor deveni vizibile în magazine în următoarele două-trei luni, pe măsură ce stocurile de cafea existente se vor epuiza. În plus, prețurile mari ale boabelor de cafea Arabica sunt determinate de seceta extremă din Brazilia și de ploi neobișnuite care au afectat plantațiile. De asemenea, anunțul președintelui american Donald Trump privind taxe suplimentare de 25% pe importurile din Columbia, un alt mare exportator de cafea, a amplificat situația.

Aceste scumpiri vor impacta nu doar piața globală, ci și pe cea europeană, unde importurile de cafea au crescut semnificativ în ultima perioadă. România, de exemplu, a înregistrat un consum mai mare de cafea în ultimii ani, iar estimările arată că această tendință va continua, chiar dacă prețurile vor înregistra creșteri semnificative.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Feb. 2025, 11:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Feb. 2025, 11:25 // Actual //  Ursu Victor

Uniunea Europeană a anunțat un pachet suplimentar de asistență în valoare de 60 de milioane de euro pentru acoperirea necesităților energetice ale regiunii transnistrene până la mijlocul lunii aprilie, având în vedere criza energetică actuală. Această sumă reprezintă 70% din consumul social de energie al regiunii, care a fost înregistrat înainte de izbucnirea crizei.

Pentru a putea beneficia de acest ajutor, regiunea transnistreană trebuie să îndeplinească o serie de condiționalități. Printre acestea se numără adoptarea unor măsuri concrete pentru respectarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale în regiune, cu un plan clar care să fie convenit cu Guvernul Republicii Moldova înainte de a fi valorificat ajutorul european.

De asemenea, va fi necesar ca autoritățile transnistrene să adopte un plan de actualizare treptată a tarifelor la energie, astfel încât acestea să ajungă la prețurile de piață, începând cu consumatorii casnici din regiune.

Companiile mari care exportă produse din Transnistria vor trebui să plătească prețurile de piață pentru energia consumată, iar consumatorii industriali cu un consum mare de energie vor fi excluși din pachetul de sprijin financiar.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală