Se vinde un simbol al Chișinăului! Bolea: Consiliul CFM a decis. Palatul Feroviarilor aduce pierderi de milioane

04 Mart. 2025, 09:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Mart. 2025, 09:41 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea, a explicat în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8 că vânzarea Palatului Feroviarilor din centrul Chișinăului este o inițiativă a Consiliului de Administrare al Căilor Ferate din Moldova (CFM), menită să acopere datoriile companiei și să asigure plata salariilor angajaților.

„În acea emisiune (Cabinetul de umbră  de la Jurnal TV n.a), eu n-am făcut nimic altceva decât, la întrebarea jurnalistului, le-am dat citat din propunerile Căilor Ferate. Pentru că Căile Ferate ale Republicii Moldova sunt administrate de un Consiliu de Administrare. Și ei, fiind oameni care se gândesc la rândul lor la angajații lor, caută soluții pentru a vinde active care nu sunt folosite în procesele tehnologice, pentru a plăti salariile, creditele și pentru a investi în vagoane, locomotive și alte necesități”, a declarat Bolea.

Potrivit acestuia, Palatul Feroviarilor generează anual pierderi de aproximativ 5 milioane de lei pentru CFM, iar vânzarea acestuia ar putea aduce fonduri necesare pentru funcționarea companiei.

„Căile Ferate decid ce vor să vândă, organizează licitațiile și stabilesc ce active pot fi valorificate. Noi vorbim despre aproximativ cinci mii de angajați care nu își pot încasa salariile, în timp ce această clădire generează anual pierderi suplimentare de 5 milioane de lei. Este o idee bună sau nu să-l vinzi, scump, să încasezi banii și să investești în activitatea ta de bază?”, a adăugat ministrul.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

02 Mai 2025, 11:47
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
02 Mai 2025, 11:47 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Ministerul Finanțelor anunță că, la data de 30 aprilie 2025, datoria de stat internă a Republicii Moldova a atins suma de 48,09 miliarde de lei, înregistrând o creștere de 4,13 miliarde de lei față de începutul anului. Această majorare este atribuită în principal emisiunii suplimentare de valori mobiliare de stat (VMS) pe piața primară, în valoare nominală de 3,88 miliarde de lei.

Statul a continuat să atragă resurse financiare prin emisiuni de obligațiuni cu diferite scadențe, într-un context economic în care instrumentele de datorie publică devin tot mai atractive pentru investitori.

Pentru perioada ianuarie–aprilie 2025, rata medie ponderată a dobânzii la VMS comercializate prin licitații s-a situat la 8,61%, în creștere cu 3,65 puncte procentuale față de media anului 2024.

Detaliat pe tipuri de VMS, dobânzile au fost următoarele: 91 zile – 3,02%, 182 zile – 8,21%, 364 zile – 9,24%, 1 an – 8,00%, 2 ani – 7,86%, 3 ani – 7,26%, 5 ani – 8,50%, 7 ani – 9,00%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!