Sechestru pe bunurile lui Șor și Plahotniuc! Dragalin: Este vorba de 7,5 miliarde de lei

22 Sept. 2023, 15:13
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Sept. 2023, 15:13 // Actual //  bani.md

În dosarul jafului bancar din anul 2024 au fost puse sechestre pe bunuri în sumă de 7,5 miliarde de lei. Este vorba de imobilele și proprietățile lui Vlad Plahotniuc fostul lider PD și Ilan Șor, a declarat în cadrul clubului de presă Veronica Dragalin, procurorul-șef Anticorupție. Ea a spus că recent au fost recupere de pe conurile bancare mai mulți bani de la Ilan Șor, însă nu a oferit detalii despre sumă.

Printre bunurile sechestrate se numără vila lui Plahotniuc din Elveția în sumă de 32 de milioane de franci elvețieni.

La rândul său, Octavian Iachimovschi, procuror Anticorupție susține că raportat la suma jafului, bunurile asupra cărora a fost pus sechestru constituie 59,1%.

„Procesul de reocupare nu ține de Procuratura Anticorupție. Recuperarea reprezintă o confiscare a bunurilor. Or, la această, noi urmărim procesul de investigare să găsim cât mai multe bunuri. Iar recuperarea se va face după pronunțarea sentințelor de condamnare. Durează în timp aceste procese. Schema frauda bancară nu este o schemă tipică. Este una elaborată de persoane destul de inteligente care au făcut-o complicată. Rolul nostru este să explicăm judecătorilor cum au avut loc aceste proceduri”, a punctat Iachimovschi.

În anul 2014 Republica Moldova a fost zguduită de cel mai mare jaf din istorie. Banca de Economii, Unibank și Banca Socială au fost furate de 1 miliard USD, iar până în prezent nu s-a reușit recuperarea niciunui leu. Ilan Șor unul din figuranții raportului Kroll a fost condamnat de Curtea de Apel. Vlad Plahotniuc care, la fel, figurează în raportul Kroll drept beneficiar al furtului miliardului a părăsit țara în luna iunie a anului 2019.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău