Secretele noului director de la Termoelectrica! Mustrat de patru ori și demis din funcție

12 Aug. 2023, 08:31
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
12 Aug. 2023, 08:31 // Actual //  bani.md

Iurie Razlovan a fost numit în funcția de director interimar în dat de 27 iulie urmare a demisie lui Vasile Leu.

Razlovan a lucrat anterior în calitate de director tehnic al Termoelectrica. A fost demis în 2018 pe motiv că și-ar fi depășit atribuțiile de funcție. Mai târziu, acesta a fost angajat la firma directorului Agenției Proprietăți Publice de pe timpul guvernării PDM – Vladimir Baldovici, scrie Ziarul de Gardă.

În actul de demisie al lui Razlovan se arată că, fiind la Termoelectrica, acesta îndeplinea și atribuțiile directorului general atunci când acesta pleca în deplasări, semnând contracte, de multe ori – fără a fi respectate prevederile și procedurile obligatorii, motiv pentru care a și fost sancționat în repetate rânduri.

Conform ordinului de demisie din 26 septembrie 2018, obținut și analizat de ZdG, pe parcursul ultimului său an de activitate în cadrul întreprinderii (2017-2018), lui Iurie Razlovan i-au fost aplicate patru mustrări, dintre care – două mustrări aspre.

Printr-un Ordin din 28 noiembrie 2017, lui Razlovan i-a fost aplicată sancțiunea disciplinară „mustrare”. Două luni mai târziu, acesta a fost mustrat aspru, cu reducerea în mărime de 100%  a adaosului de stimulare la salariu pentru luna ianuarie 2018. Ulterior, în august 2018, lui Iurie Razlovan i-a mai fost aplicată o mustrare, urmată, o lună mai târziu, de o mustrare aspră.

Potrivit conducerii Termoelectrica de la acea vreme, Razlovan, fiind în calitate de director tehnic, ar fi comis mai multe încălcări ale obligațiilor de muncă.

Ministrul Energiei, Victor Parlicov spune că și-a asumat numirea lui Razlovan în funcție, fiind conștient că informațiile privind ordinul de demisie al lui Razlovan vor apărea în public.

După ce Razlovan a fost demis de la Termoelectrica, acesta și-a început activitatea la firma de construcție a directorului Agenției Proprietăți Publice (APP) de pe timpul guvernării Partidului Democrat din Moldova – Vladimir Baldovici.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Mai 2025, 11:04
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
22 Mai 2025, 11:04 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Majoritatea parlamentară a respins solicitarea de a o audia pe ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, în cazul condamnării Republicii Moldova la CEDO, care ar putea costa statul peste un miliard de euro. Decizia a fost luată în ședința de plen, unde doar deputații BCS și un parlamentar neafiliat au votat pentru audiere, în timp ce 36 de deputați PAS s-au opus, iar alți 18 s-au abținut.

Scandalul vizează cazul Seksimp Group SRL, o companie cu capital sloven, care a acuzat autoritățile moldovenești de confiscare abuzivă a activelor și încălcarea dreptului la un proces echitabil, după ce firmele locale Agrocons Lux și Agro-SV Lux au intentat un proces și au obținut o sentință în lipsa părții pârâte, urmată de executarea silită și vânzarea tuturor bunurilor companiei, fără notificare prealabilă.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a publicat în data de 15 mai 2025 o hotărâre, constatând încălcarea Articolului 6 al Convenției (dreptul la un proces echitabil) și Articolului 1 al Protocolului nr. 1 (dreptul la proprietate). Instanțele moldovenești, inclusiv completul condus de judecătoarea Domnica Manole la Curtea de Apel Chișinău, nu au oferit nicio analiză reală asupra disproporționalității despăgubirilor și au ignorat complet apărarea companiei străine, afirmă CEDO.

Firma slovenului Blaz Svetek cere despăgubiri totale de peste 900 de milioane de euro, incluzând valoarea activelor pierdute și profituri nerealizate din activitățile agricole și de procesare. În total, Republica Moldova riscă să plătească peste un miliard de euro, potrivit documentelor din dosar.

Veronica Roșca, președinta Comisiei Juridice, a explicat că audierea în plen nu a fost necesară, întrucât „răspunsul agentului guvernamental a fost oferit deja în ziua precedentă”. Ea a adăugat că hotărârea CEDO „nu impune plata imediată a unor despăgubiri”, iar suma cerută de companie este „vizibil exagerată”. Comisia juridică a solicitat Ministerului Justiției să prezinte un raport detaliat în cadrul comisiei, care va fi discutat ulterior.

CEDO a acordat părților un termen de trei luni pentru negocierea unei înțelegeri amiabile. Dacă aceasta nu va fi atinsă, Curtea urmează să se pronunțe asupra compensațiilor financiare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO