Șeful CNAM, despre problema asigurărilor în medicină: este nevoie de reformarea și modernizarea sistemului de sănătate

16 Iun. 2022, 15:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Iun. 2022, 15:24 // Actual //  Lupu Eduard

Este nevoie de reformarea și modernizarea sistemului de sănătate, concentrarea eforturilor în domeniul prevenirii bolilor și promovării sănătății. Or, sectorul spitalicesc din Republica Moldova consumă în mod constant peste 50% din fondul de bază al asigurării obligatorii de asistență medicală, destinat acordării de servicii medicale, constată Ion Dodon, directorul general al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină într-un interviu pentru politicadesănătate.ro.

Potrivit lui, acest procent este cu mult peste media de 40% alocată pentru spitale în UE. De asemenea, circa 30% din totalul internărilor sunt afecţiuni care pot fi şi sunt tratate în alte ţări la nivelul asistenței primare sau în ambulatoriu, fapt ce duce la utilizarea ineficientă a unor resurse şi aşa reduse. Unele spitale folosesc diverse mecanisme, precum creşterea numărului de internări, pentru a-şi mări veniturile şi a-şi putea acoperi costurile fixe.

„Acești pacienți ar putea fi trataţi în condiții de ambulatoriu, cu cheltuieli mici, beneficiind și de un spectru larg de medicamente compensate. În Republica Moldova o problemă majoră este legată și de resursele umane ale sistemului de sănătate, atât din punct de vedere cantitativ, cât şi calitativ. Dezechilibrul numeric este reprezentat la nivel naţional de o sub acoperire sau, în unele cazuri, chiar lipsă de personal. Totodată, există şi importante dezechilibre legate de concentrarea personalului medical în mediul urban în detrimentul celui rural”, punctează Dodon.

În opinia directorului, urmare a situației create, sistemul de sănătate din Republica Moldova nu poate răspunde în mod corespunzător la necesitățile populației de servicii de sănătate. Printre deficiențe e și absenţa unui sistem informațional integrat în domeniul de sănătate. În context, este necesară atât promovarea dosarului medical electronic al pacientului, fapt care ar elimina aspectele legate de fraudele în indicațiile de diagnostic, prescripţiile de medicamente, cât și dezvoltarea unui sistem de monitorizare a prescrierii şi eliberării de medicamente (e-rețeta). Câştigarea încrederii populaţiei în sistemul de sănătate presupune garantarea calităţii serviciului medical oferit cetățenilor și îmbunătăţirea continuă a acestuia.

Referindu-se la combaterea pandemiei COVID-19, Dodon a menționat că aceasta a influențat inclusiv planurile și activitatea CNAM. 1,7 miliarde de lei alocați anul trecut, dintre care cea mai mare parte – peste 1,2 miliarde – a fost orientată pentru tratamentul în spital al persoanelor cu noul coronavirus. Circa 63 de mii de persoane au avut nevoie de îngrijiri în spital. De tratament contra COVID-19 au beneficiat gratuit și persoanele neasigurate, ceea ce a însemnat o povară suplimentară pentru fondurile AOAM.

În context, directorul CNAM susține că deși cheltuielile publice pentru sănătate sunt în continuă creștere, totuşi, cota plăţilor de buzunar suportate de păturile sărace ale populației în cheltuielile totale în sănătate este una considerabilă. Pe parcursul mai multor ani, medicamentele folosite în condiții de ambulatoriu înregistrează cea mai mare cotă a plăţilor de buzunar în gospodăriile casnice (în medie 72% în anul 2016, OMS).

Drept prioritate a instituției, în beneficiul cetățenilor, directorul își propune extinderea listei de medicamente compensate, conform priorităților strategice de compensare stabilite de Guvern. Mă refer aici și la medicamente compensate pentru tratamentul ambulatoriu al pacienților aflați la îngrijire paliativă. O noutate este și compensarea, în premieră, a dispozitivelor medicale.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

19 Aug. 2022, 17:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Aug. 2022, 17:39 // Actual //  Lupu Eduard

Mai multe femei din Republica Moldova, care s-au implicat din prima zi, alături de alte mii de femei din țara noastră, pentru a ajuta oamenii care au fugit din calea războiului din Ucraina, au vorbit despre experiența și motivația lor dar și importanța implicării fiecăruia dintre noi pentru a oferi sprijin oamenilor aflați în dificultate. Femeile s-au reunit în cadrul unui eveniment organizat de UN Women Moldova cu ocazia Zilei Mondiale a Asistenței Umanitare, sărbătorită anual la 19 august.

Astfel, UN Women a adus în vizor rolul primordial pe care îl au femeile din diferite domenii profesionale în implementarea și gestionarea răspunsului umanitar. Primare, gazde pentru persoanele refugiate, polițiste de frontieră, psihologe, toate aceste femei s-au trezit peste noapte lucrătoare umanitare și au reușit să asigure un răspuns eficient și demn.

Felicia Bechtold, secretară de stat la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, a mulțumit pentru solidaritate tuturor femeilor, gazdelor, asistentelor sociale, primarelor, funcționarelor, organizațiilor non-guvernamentale și internaționale pentru ajutorul oferit persoanelor refugiate: „În toată această perioadă, multe femei s-au implicat foarte activ, am apreciat organizarea lor, omenia lor, dar și cât de mult suflet au depus pentru a ajuta refugiații.”

„Din primele zile ale crizei refugiaților am înțeles ce înseamnă empatia în servicul de forță pe care o aduce o femeie, eu am vazut cu propriii mei ochi de ce în toate țările civilizate avem atât de multe femei cu epoleți care lucrează în serviciile de forță, eu am văzut ce înseamnă să fii femeie cu epoleți și psihologă și cum să abordezi problema persoanelor care intrau în țară. Empatia, capacitatea de a vedea în suferința omului propria suferință e ceea ce s-a întâmplat cu toată comunitatea, cu persoanele cu epoleți și cele fără epoleți. Iar eu, în calitate de secretară de Stat a Ministerului Afecrilor Interne am fost nevoită să iau anumite decizii, unele din ele fără precedent, pe care mi le-am asumat”, a menționat Jana Costachi, secretară de stat la Ministerul Afacerilor Interne.

La eveniment au mai participat și femei refugiate care au reușit, datorită programelor și proiectelor susținute de UN Women, să-și găsească un loc de muncă sau fac voluntariat pentru a susține alte persoane nevoite să-și părăsească țara din cauza războiului.

„Ne dorim ca vocea acestor femei să fie auzită și să inspire și alți oameni pentru implicare activă prin donații, voluntariat, demersuri către autorități pentru ajutorarea refugiaților și a comunităților gazdă în necesitățile lor de zi cu zi. Acest război înseamnă un regres în materie de egalitate de gen, acces la drepturi și servicii, siguranță și bunăstare, în primul rând a femeilor. Crizele afectează în mod disproporționat femeile. Este important să ținem cont de elementele de gen atunci când oferim sprijin, atunci când ne programăm reusresele, intervențiile și programele. Femeile sunt agente ale schimbării și au un rol important în procesele desecuritate și pace.”, a menționat Svetlana Andrieș, specialistă programe UN Women.

Este esențial ca femeile să participe în mod egal la planificarea și luarea deciziilor în ceea ce privește răspunsul la nevoile umanitare, iar conducerea și contribuțiile lor să fie recunoscute și apreciate. Femeile și fetele joacă un rol cheie în supraviețuirea și reziliența comunităților afectate de criză. Atunci când criza lovește, femeile sunt adesea primele care răspund. De asemenea, acestea sunt afectate în mod disproporționat de conflicte. Aceste roluri multiple trebuie reflectate pe parcursul întregului proces de planificare și implementare a răspunsului umanitar.

Ziua Mondială a Asistenței Umanitare este sărbătorită în fiecare an la 19 august, reunind parteneri din întregul sistem umanitar pentru a promova supraviețuirea, bunăstarea și demnitatea persoanelor afectate de crize și pentru siguranța și securitatea lucrătorilor umanitari. Este o sărbătoare globală a oamenilor care ajută oamenii.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău