Semiluna Roşie siriană cere Uniunii Europene să ridice sancţiunile împotriva Damascului în urma cutremului devastatoar

07 Feb. 2023, 17:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Feb. 2023, 17:07 // Actual //  Lupu Eduard

Semiluna Roşie siriană a cerut marţi Uniunii Europene să ridice sancţiunile împotriva Damascului în urma cutremurelor devastatoare care au ucis peste 1.600 de persoane în Siria, relatează AFP, preluată de Agerpres.

„Facem apel la toate ţările UE să ridice sancţiunile economice împotriva Siriei”, pentru că „este momentul, după acest cutremur”, a declarat Khaled Haboubati, directorul Semilunii Roşii siriene, în cadrul unei conferinţe de presă la Damasc.

Semiluna Roşie, care acţionează în zonele controlate de guvern, a cerut, de asemenea, „Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) să ofere asistenţă poporului sirian”.

Siria se află sub sancţiuni internaţionale de la începutul războiului civil în 2011, sancţiuni care au redus considerabil schimburile economice ale ţării cu restul lumii.

Potrivit Damascului, criza economică cu care se confruntă ţara este legată de sancţiunile impuse după conflictul declanşat de reprimarea brutală a protestelor pro-democraţie, care a aruncat Siria într-un război civil devastator.

Apelul lui Haboubati este similar cu cel lansat cu o zi înainte de şeful diplomaţiei siriene Faisal Moqdad, acesta din urmă afirmând că regimul de la Damasc este pregătit „să faciliteze toate (procedurile) necesare organizaţiilor internaţionale pentru ca acestea să ofere ajutor umanitar”.

În pofida sancţiunilor, zonele aflate sub control guvernamental primesc ajutor internaţional prin intermediul agenţiilor ONU, cu sediul în Damasc.

Khaled Haboubati a afirmat că Semiluna Roşie siriană a mobilizat 3.000 de salvatori voluntari în zonele sinistrate după cutremurele produse luni în sudul Turciei care au afectat şi Siria vecină.

Cel puţin 1.622 de persoane au murit şi alte peste 3.600 au fost rănite luni în Siria după producerea cutremurelor, ca urmare a prăbuşirii a mii de case, au anunţat presa oficială siriană şi organizaţiile de salvare.

Cei peste 11 ani de război civil au epuizat capacitatea Siriei de a face faţă unor astfel de catastrofe, luptele limitând capacitatea organizaţiilor de salvare de a opera în mai multe părţi ale ţării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

27 Mart. 2023, 07:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Mart. 2023, 07:19 // Actual //  Lupu Eduard

O flotă clandestină formată din vechi petroliere rusești prezintă un risc de dezastru ecologic, scrie Bloomberg.

Petrolierul Turba ar fi trebuit să fie topit de mult. Nava, care este în serviciu de 26 de ani, nu a mai fost supusă unei inspecții complete din 2017, potrivit unei baze de date dedicate promovării transportului în siguranță. De asemenea, nu are asigurare standard și arborează pavilionul unei țări cu o reputație slabă pentru supravegherea siguranței maritime.

Dar, în loc să fie oprită la țărm în Bangladesh, India sau Pakistan pentru dezmembrare, tancul petrolier dat la apă în 1997 încarcă combustibil în portul rusesc Sankt Petersburg.

Pe fondul sancțiunilor UE împotriva Rusiei, Turba a devenit parte dintr-o flotă uriașă de nave fantomă care transportă petrol rusesc în întreaga lume.

Cea mai mare îngrijorare este că unele petroliere mai vechi ar putea să nu fie inspectate și întreținute corespunzător, expunându-le unor accidente catastrofale pe mare.

„Acesta este un dezastru de mediu care așteaptă să se întâmple”, a spus directorul executiv al diviziei de management a Frontline Plc. (unul dintre cei mai mari proprietari de superpetroliere) Lars Barstad.
De regulă, proprietarii încep să ia în considerare posibilitatea demontării petrolierelor după 15 ani de folosință. După 20 de ani, soarta navelor este să ajungă să fie vândute pentru fier vechi.
Ads
Armatorii fac bani cu orice risc

Cu toate acestea, acum armatorii încearcă să mai le folosească câțiva ani, pentru că scoate bani buni de pe urma lor. Sancțiunile împotriva Federației Ruse, introduse pe 5 decembrie anul trecut, obligă navele la trasee mai lungi, crescând cererea și tarifele pentru marfă.

Cel puțin 40 de nave care transportau petrol rusesc în China și India între începutul lunii decembrie și începutul lunii februarie nu aveau asigurare de la membrii International Shipowners Insurers Club sau certificate regulate de management al siguranței, potrivit Equasis, o bază de date privind siguranța maritimă. Trei nave, inclusiv Turba, nu aveau o clasificare care să arate cât de apte să navigheze pe mare erau.

Turba aduce aminte de una dintre cele mai grave scurgeri de petrol din istoria Europei. Petrolierul Prestige s-a rupt în două și a vărsat mii de tone de păcură în largul coastei Spaniei în noiembrie 2002.

Păsările marine, pescuitul, plajele din Spania și Portugalia au fost distruse.

Turba are aceeași vârstă cu Prestige și a preluat recent același tip de marfă din același port rusesc, potrivit companiei de analiză a transportului maritim Kpler.

Există motive întemeiate pentru a renunța la tancurile petroliere care au deja 20 de ani. Adesea, acest lucru se datorează costurilor de menținere a acestora, deoarece cerințele de siguranță și întreținere devin din ce în ce mai împovărătoare.

Rusia a format în secret o flotă de peste o sută de petroliere vechi pentru a eluda restricțiile occidentale privind vânzarea petrolului rusesc după invazia Ucrainei, potrivit brokerilor și analiștilor maritimi.

Federația Rusă, care se bazează foarte mult pe petroliere străine pentru a-și transporta petrolul, a primit peste o sută de nave în acest an prin achiziții directe sau indirecte, potrivit brokerului de transport maritim Braemar.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău