Veniturile Rusiei din petrol și gaze au scăzut cu aproape 50%

07 Feb. 2023, 17:10
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Feb. 2023, 17:10 // Actual //  Lupu Eduard

Scăderea veniturilor Rusiei din petrol și gaze intră în neconcordanță cu intensificarea cheltuielilor pentru războiul împotriva Ucrainei, ducând la un deficit bugetar mai mare pentru țară.

Veniturile din petrol și gaze au scăzut cu 46% în ianuarie față de aceeași lună a anului trecut, la 5,96 miliarde de dolari, a anunțat Ministerul de Finanțe al Rusiei. Acest lucru a atribuit scăderea prețurilor și a exporturilor de gaze naturale.

Rusia a vândut petrolul la un preț mediu de 49,48 dolari pe baril în ianuarie, un preț mai mic decât totalul de 70 de dolari pe baril din bugetul Rusiei. Veniturile din petrol și gaze servesc drept sursă cheie de finanțare pentru cheltuielile Moscovei, dar țara s-a lovit de sancțiuni impuse de țările occidentale după ce Rusia a invadat Ucraina.

Între timp, cheltuielile guvernamentale în ianuarie au crescut cu 58,7% față de anul anterior, la 3,12 trilioane de ruble. Cheltuielile au crescut pe fondul planurilor clasificate ale Rusiei de a crește cheltuielile pentru apărare la 3,5 trilioane de ruble în 2023. Vânzările mai scăzute de energie și creșterea cheltuielilor au contribuit la un deficit de 24,78 miliarde de dolari în bugetul federal.

Rusia a vândut energie către câteva țări, inclusiv China și India, pentru a-și spori fondurile. De asemenea, și-a crescut vânzările rezervelor valutare pentru a aborda deficitul bugetar rezultat din războiul din Ucraina.

Săptămâna trecută, Ministerul de Finanțe a declarat că va vinde valută străină în valoare de peste 2 miliarde de dolari între 7 februarie și 6 martie – aproape triplând rezervele valutare în valoare de 54,5 miliarde de ruble vândute luna trecută, potrivit Business Insider.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

27 Mart. 2023, 05:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Mart. 2023, 05:45 // Actual //  Lupu Eduard

În februarie, atunci când Bill Gates şi ministrul britanic Rishi Sunak au participat la un interviu, cei doi au răspuns la câteva câteva întrebări generate de celebrul ChatGPT. Chatbotul l-a întrebat miliardar despre cel mai bun sfat pe care l-a primit vreodată şi cum i-a influenţat acesta propria viaţă. Ca răspuns, Gates a început să parafrazeze dintr-un discurs al lui Warren Buffet, unul dintre cei mai vechi prieteni ai acestuia şi coleg în breasla miliardarilor, scrie CNBC.

Gates şi Buffett sunt prieteni de mai bine de trei decenii. Interesele lor comune merg dincolo de bogăţia lor. Cei doi au cofondat The Giving Pledge, care încurajează cei mai bogaţi oameni din lume să doneze cel puţin jumătate din averea lor unor cauze caritabile, şi sunt parteneri ocazionali de bridge şi golf.

„Warren Buffet a spus că în cele din urmă ceea ce contează este ceea ce cred prietenii tăi despre tine şi cât de puternice sunt aceste prietenii”, a răspuns Bill Gates lui ChatGPT.

Gates a discutat anterior despre lecţiile pe care le-a învăţat de la Buffett, în vârstă de 92 de ani, de la investiţii la gestionarea timpului. În mod constant, el a plasat sfaturile lui Buffett privind prietenia în fruntea listei.

„Chiar dacă are un program agitat, Warren încă îşi găseşte timp pentru a cultiva prieteniile ca puţini alţi oameni pe care îi cunosc”, a mai spus miliardarul.

Buffett vorbeşte adesea despre importanţa alegerii unor prieteni buni şi a faptului de a fi tu însuţi un prieten bun. Asta înseamnă să te înconjori „de oameni care sunt mai buni decât tine”, astfel încât să poţi învăţa de la ei şi să te inspiri de la ei.

Prieteniile puternice şi pot fi destul de importante pentru succesul în carieră, oferind inclusiv un impuls pentru stima de sine şi rezilienţa mentală, arată cercetările. Menţinerea unor conexiuni bune de-a lungul vieţii te face, de asemenea, mai fericit şi mai puţin stresat, îmbunătăţindu-ţi sănătatea şi bunăstarea, potrivit Clinicii Mayo.

Gates şi Buffett au o avere netă combinată de 220 de miliarde de dolari, potrivit estimărilor Bloomberg, dar par să fie de acord că fericirea derivată din prieteniile de durată este un adevărat semn al succesului.

„Când ajungi la vârsta mea, îţi vei măsura cu adevărat succesul în viaţă după numărul de oameni pe care vrei să-i păstrezi lângă tine şi rămân lângă tinee”, a declarat Buffett într-un discurs ţinut în 2001 la Universitatea din Georgia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău