Semne de criză? Unul dintre cei mai importanţi miliardari americani din tech şi-a lichidat acţiunile

05 Oct. 2024, 10:21
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Oct. 2024, 10:21 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Michael Dell, fondatorul şi CEO-ul companiei de tehnologiei Dell Technologies, a vândut recent 10 milioane de acţiuni ale companiei sale omonime, în valoare de 1,2 mld. dolari, aceasta fiind a doua vânzare majoră din septembrie, scrie Bloomberg.

Dell a vândut anterior alte 10 milioane de acţiuni, în valoare de 1,17 mld. de dolari, într-o serie de tranzacţii efectuate între 19 şi 23 septembrie, conform unei declaraţii depuse la Securities and Exchange Commission.

Compania a beneficiat de valul de interes al investitorilor pentru companiile de inteligenţă artificială, care s-a văzut în special în creşterea vânzărilor serverelor sale de mare putere. Acţiunile au crescut cu 55% în acest an, iar Dell Technologies a reuşit să intre după un deceniu în S&P 500.

Michael Dell este în prezent a 13-a cea mai bogată persoană din lume, cu o avere de peste 111 mld. de dolari, conform Bloomberg Billionaires Index. El deţine aproximativ jumătate din Dell Technologies, inclusiv acţiuni deţinute de trustul soţiei sale, iar restul averii sale provine din acţiunile Broadcom Inc.

Averea netă a CEO-ului a crescut cu peste 33 de miliarde de dolari în acest an, odată cu creşterea preţului acţiunilor. Un reprezentant al biroului de investiţii al familiei sale a refuzat să comenteze vânzările.

Producătorul de computere a redus numărul de angajaţi din echipa sa de vânzări în luna august şi a declarat la începutul acestei luni că va continua să reducă numărul de locuri de muncă pe fondul îngrijorării acţionarilor privind marjele de profit. De asemenea, compania a ordonat oamenilor săi de la departamentul de vânzări să revină la birou cinci zile pe săptămână.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Iun. 2025, 09:19
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
22 Iun. 2025, 09:19 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Veniturile BASS în 2024 au constituit 42,8 miliarde lei (99,5%), iar cheltuielile – 42,7 miliarde lei (99,3%), rezultând un excedent de 123,5 milioane lei. Totuși, auditul a semnalat erori în completarea conturilor individuale ale contribuabililor, care au influențat direct diminuarea sau majorarea pensiilor în cel puțin 19 cazuri, cu sume variind de la câțiva lei până la 25.800 lei lunar per beneficiar. Impactul financiar total estimat: 1,4 milioane lei, potrivit auditului asupra executării Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat (BASS) și a Fondurilor Asigurării Obligatorii de Asistență Medicală (FAOAM) pentru anul 2024

Totodată, lipsa transmiterii la timp a informațiilor despre decesul beneficiarilor a generat cheltuieli nejustificate de 6,83 milioane lei, din care doar 6,39 milioane lei au fost recuperate.

Inspectoratul Social de Stat a identificat, în același an, plăți necuvenite de 18,7 milioane lei sub formă de ajutoare și compensații sociale, în creștere cu 40% față de anul precedent. Doar 0,14% din sumă a fost recuperată până la sfârșitul anului.

Bugetul FAOAM a înregistrat venituri de 15,93 miliarde lei și cheltuieli de 15,85 miliarde lei, executate în mare parte prin contractarea serviciilor medicale.

Contribuțiile din partea angajaților au totalizat 8,39 miliarde lei (53%), însă numărul contribuabililor a fost în scădere (740 mii persoane). Pentru persoanele neangajate, Guvernul a alocat 6,85 miliarde lei, cu o primă de asigurare similară anului anterior – 4.460 lei. Cu toate acestea, peste 142.000 de persoane nu și-au achitat prima cu facilități, ceea ce a dus la venituri ratate de circa 159 milioane lei.

O problemă majoră identificată este contractarea serviciilor medicale de către 35 de instituții fără certificate de acreditare valabile și alte 41 cu certificate expirate, în condițiile în care procesul de reacreditare a fost întârziat între 51 și 413 zile, pe fondul reformei sistemului de evaluare în sănătate.

CCRM a remarcat că sistemul de asistență medicală primară a fost plătit pentru 3,3 milioane de persoane înregistrate, în timp ce Biroul Național de Statistică indică o populație totală de doar 2,4 milioane, iar Registrul de Stat conține 4 milioane de persoane. Aceste discrepanțe sugerează posibile erori de evidență și necesitatea actualizării listelor medicilor de familie.

Din cele 21.700 de persoane transmise pentru intervenții chirurgicale (protezare sau tratamente oftalmologice), doar 12.400 au beneficiat efectiv, restul cazurilor fiind refuzuri sau amânări fără un mecanism clar de excludere din liste. Această lipsă de proceduri duce la creșterea artificială a numărului de persoane aflate în așteptare.

Curtea de Conturi recomandă consolidarea controalelor interne, actualizarea registrelor și reformarea sistemelor de evidență, pentru a asigura utilizarea eficientă și transparentă a fondurilor publice în domeniul social și medical.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO