Serghei Kornev: În 2023, MMZ a continuat proiectele investiționale, respectând cele mai înalte standarde de calitate

22 Dec. 2023, 12:48
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
22 Dec. 2023, 12:48 // Slider //  MD Bani

Evaluarea activității întreprinderii „Uzina Metalurgică Moldovenească” în anul 2023 a fost făcută de Directorul General al întreprinderii, Serghei Kornev, care a subliniat că principalele realizări în acest an complicat au inclus sprijinirea activității eficiente a uzinei, implementarea unui plan de investiții pentru modernizarea producției, confirmarea, prin audituri internaționale, a înaltei calități a produselor fabricate la uzină, conformitatea managementului uzinei cu cele mai înalte standarde internaționale și continuarea sprijinului pentru angajații întreprinderii și locuitorii regiunii.

„Cu scopul reducerii și mai accentuate a impactului negativ asupra mediului înconjurător a fost aprobat un program ecologic pe termen lung pentru perioada 2019–2026, în valoare totală de 30 de milioane de dolari. Proiectele cheie ale acestui program vizează protejarea calității aerului atmosferic, a bazinului hidrografic și a resurselor terestre, precum și amenajarea teritoriului nostru. Până la finalizarea programului de investiții, MMZ menține astăzi indicatorii concentrației maxime admise a substanțelor nocive cu două-trei ori sub nivelul normelor legislative stabilite”, a remarcat Serghei Kornev, Directorul General al MMZ.

Conducerea MMZ a accelerat în 2023 ritmul de implementare a programului de modernizare și întreținere a echipamentelor principale. Astfel, în atelierul de laminare, a fost introdus în exploatare un nou pod rulant electric modern, înlocuind cel vechi. Acesta este destinat încărcării, descărcării vagoanelor și autovehiculelor, precum și depozitării produselor finite.”

În acest an, la întreprindere a fost adus o macara montată pe camion de la firma japoneză TADANO. Acesta este primul echipament unic în felul său nu doar la întreprindere, ci și în întreaga regiune. Capacitatea de ridicare a macaralei este de 145 de tone, cu o rază de acțiune a brațului de 93 de metri. Toate acestea vor permite efectuarea lucrărilor de reparații la înălțime. Această macara va fi folosită în construcția unei noi instalații moderne de epurare a gazelor, care vizează reducerea emisiilor în atmosferă. În plus, cu ajutorul echipamentului special se pot efectua și alte lucrări la fel de importante. De exemplu, reparații la rezervorul de răcire de urgență al cristalizatoarelor mașinii de turnare continuă a semifabricatelor.

De asemenea, la MMZ a fost livrat un nou echipament ESPC – coș cu clește. Coșurile cu clește sunt destinate transportului și încărcării minereului de metal în cuptorul de topire. În ESPC sunt în exploatare 5 coșuri cu clește. Ultima actualizare a parcului de echipamente a avut loc în 2006.

Eficiența investițiilor este confirmată de auditurile internaționale, care remarcă cel mai înalt nivel de calitate al managementului și producției la MMZ.

„În acest an, MMZ a trecut cu succes printr-o recertificare realizată de compania „SGS” (Elveția) în domeniul managementului ecologic conform standardului ISO 14001:2015. Grupul de experți al liderului mondial în domeniul serviciilor de inspecție, expertiză, testare și certificare, compania elvețiană „SGS”, a vizitat uzina pentru a efectua un audit în domeniul managementului ecologic al activității uzinei. Ca rezultat, experții SGS au confirmat că producția corespunde standardelor internaționale, iar MMZ a fost recertificat conform standardului ISO 14001:2015 „Managementul ecologic”.

În același timp, una dintre renumitele organizații europene de certificare, CARES (Autoritatea de Certificare pentru Oțeluri de Armare) din Marea Britanie, a încheiat un ciclu de cinci ani de verificare a MMZ. În urma verificării, auditorii companiei CARES au remarcat în mod deosebit nivelul înalt și maturitatea sistemului de management al calității de la MMZ, nivelul înalt de excelență al tehnologiei de producție a oțelului și al lamelor, profesionalismul înalt al personalului, organizarea și echiparea cu echipamente moderne a departamentelor care controlează calitatea produselor finite”, a subliniat Directorul General al MMZ.

La începutul acestui an, Laboratorul Central de Testare al MMZ a fost supus auditului anual al Centrului Național de Acreditare al RM MOLDAC pentru conformitatea cu standardele internaționale de calitate. Centrul Național de Acreditare al RM MOLDAC a confirmat competența tehnică și conformitatea cu standardele europene și internaționale de calitate a Laboratorului Central de Testare al MMZ.

De asemenea, Ministrul Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov, a declarat că autoritățile de la Chișinău intensifică cooperarea cu MMZ în domeniul protecției mediului înconjurător. „Uzina, pentru prima dată în istoria Moldovei, a plătit în 2023 taxa pentru poluarea mediului înconjurător în 2022 – peste jumătate de milion de lei”, a subliniat Iordanka-Rodika Iordanov.

„Suntem fericiți că am putut continua să dezvoltăm regiunea și societatea în care lucrăm, implementând proiecte sociale complexe”, a mai subliniat Serghei Kornev.

Cu ocazia celebrării Zilei Metalurgistului, cu sprijin financiar de la MMZ, a fost inaugurat un nou indicator rutier, care va servi drept carte de vizită a orașului. Construcția, cu dimensiunile șapte pe doisprezece metri și jumătate, este realizată din beton și metal. Pe ea este înfățișat stema orașului Rîbnița și logo-ul întreprinderii de bază a orașului – MMZ. Elementul vertical de pe indicator este format din șase râuri de oțel – simbolul turnării continue a semifabricatelor de oțel. De asemenea, cu această ocazie, a fost inaugurat un nou sens giratoriu pentru transportul rutier.

În aceeași perioadă, peste 1000 de oameni au participat la 18 competiții sportive, începând de la ștafeta pentru copii și atletism până la baschet, fotbal și curse de biciclete. Cei mai mici oaspeți ai sărbătorii au participat la un program de divertisment pentru copii, care includea concursuri, ateliere și face painting. La finalul zilei, toți au avut parte de un program de concerte.

La 1 septembrie, în colegiu, a început instruirea noilor grupe ale sistemului dual de educație. Instruirea se desfășoară în specialitățile cerute de întreprindere – „Prelucrarea metalelor prin presare”, „Metalurgia metalelor negre”, „Montaj, punere în funcțiune și exploatare a echipamentelor electrice pentru clădiri industriale și civile”, „Montaj, întreținere și reparații ale echipamentelor industriale (pe ramuri)”.

Studenților în sistem dual li se acordă burse, li se asigură locuri pentru efectuarea practicii și li se garantează angajarea în cazul unei instruiri reușite.

Directorul General al întreprinderii, Serghei Kornev, a subliniat că „în ciuda unui an dificil, MMZ rămâne de patru decenii nu doar o întreprindere strategică locală, ci și regională. O întreprindere care influențează direct bunăstarea a peste 1500 de familii din Rîbnița și Rezina – dar și întreaga industrie de construcții din regiune. Acest an a arătat că MMZ este deschis oricăror parteneriate și colaborări care să consolideze industria și să permită susținerea dezvoltării orașului.”

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ