Serviciu nou pentru sudul țării. O familie de antreprenori a lansat prima vulcanizare mobilă din Cahul, cu suportul UE

02 Nov. 2021, 09:37
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
02 Nov. 2021, 09:37 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Pandemia i-a determinat pe soții Alexandru și Rosina Caranfil să-și revadă planurile de viitor și după aproape zece ani petrecuți în Italia, să revină definitiv acasă. Cu ajutorul unui grant european, în luna mai 2021 familia Caranfil a lansat prima vulcanizare mobilă din Cahul. Camioneta este dotată cu generator, compresor, polizor, set de instrumente și accesorii pentru vulcanizare mobilă. Aceasta activează zilnic, 24/24 și reprezintă un serviciu nou pentru sudul țării. Investiția în proaspăta afacere a constituit 4400 de euro și a generat un nou loc de muncă.

O vulcanizare mobilă care activează non-stop

Datorită grantului acordat în cadrul Programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, implementat de PNUD Moldova, familia Caranfil a lansat o  vulcanizare mobilă, care activează în fiecare zi, 24/24 pentru a înlătura prompt defecțiunile tehnice. Familia mai are o afacere în domeniul transportului și astfel au reușit să se extindă.

Avem mașini de mare tonaj. Deseori ne-am pomenit în situația în care se defectează un cauciuc și trebuia să venim la vulcanizare, iar din acest motiv pierdeam foarte mult timp„, povestește Alexandru. Pentru a evita aceste situații neplăcute, dar și pentru a-i ajuta pe alții, ei s-au gândit la o vulcanizare mobilă. În primul rând, aceasta îi va ajuta să repare propriile mașini și în al doilea rând vor presta aceleași servicii tuturor celor care au nevoie de ele.

Potrivit antreprenorilor, această idee de afacere o aveau de mai mult timp, iar faptul că au câștigat un grant din partea UE i-a motivat și mai mult.

Lansarea unei vulcanizări mobile a fost o idee mai veche, care s-a copt în timp și mă bucură că am reușit să o lansăm cu ajutorul Uniunii Europene. Aceste granturi motivează antreprenorii să dezvolte afaceri acasă și să nu fie nevoiți să plece peste hotare”, susține Rosina.

Deși este mobilă, vulcanizarea este localizată la Zîrnești, un sat situat în apropiere de orașul Cahul. Camioneta este dotată cu generator, compresor, polizor, set de instrumente și accesorii pentru vulcanizare mobilă.

Ne deplasăm acolo unde suntem solicitați, acesta este marele avantajexplică Alexandru. Deocamdată, la vulcanizarea inedită lucrează un meșter, iar pe viitor, dacă numărul de solicitări va crește, va mai fi angajată o persoană.

Alexandru spune că până acum au avut comenzi la Cahul și în satele de prin împrejurimi, la Cantemir, Leova și Taraclia.

„Săptămânal avem în medie câte trei chemări, iar în sezonul rece al anului anticipez ca numărul de solicitări să crească. Mai mult, am început să prestăm un nou serviciu, cel de sudare mobilă”

.Alexandru și Rosina au creat și o pagină pe Facebook, unde își promovează afacerea. „Mulți ne cunosc deja, dar mai avem unde să creștem, treptat și alți clienți vor afla despre noi”, menționează Rosina. 

Investiția în afacere a constituit 4400 de euro din partea UE, iar 30 la sută a fost contribuția familiei Caranfil. Cu acești bani a fost cumpărat utilaj corespunzător pentru a dota camioneta adaptată pentru a oferi servicii de vulcanizare.

Despre granturile acordate Grupurilor de Acţiune Locală: Patru Grupuri de Acţiune Locală din regiunile Cahul și Ungheni au beneficiat de granturi în valoare de 50.000 euro fiecare, oferite cu asistenţa financiară a Uniunii Europene. Grupurile de Acţiune Locală (GAL) „Lunca Prutului de Jos”, „Cişmeaua Sudului”, „Valea Halmagei” și „Movila Măgura” au fost selectate în cadrul unui concurs de granturi lansat în 2020 de Programul EU4Moldova: Regiuni-cheie. În total, 47 de micro-proiecte de dezvoltare sunt realizate în comunităţile rurale din ambele regiuni cheie. Iniţiative de promovare a turismului rural durabil, de dotare a grădinițelor cu echipament smart, de renovare a parcurilor şi a staţiilor de aşteptare a transportului public pentru a facilita mobilitatea comunitară; de sprijin pentru afacerile existente – dotarea cu echipament modern a fabricilor de mobilă, brutăriilor, avicolelor sau mini-întreprinderilor de lactate – sunt lansate în satele din Cahul şi Ungheni cu asistența financiară a Uniunii Europene. Noile proiecte vor crea cel puțin 30 locuri noi de muncă în cele 4 GAL-uri.

Despre Programul EU4Moldova: regiuni-cheie: susține dezvoltarea social-economică inteligentă, incluzivă și durabilă în regiunile Cahul și Ungheni, pentru a asigura cetățenilor o calitate mai bună a vieții. Programul (2019-2024) are un buget total de 23 mln. euro, este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).

Realitatea Live

03 Iul. 2025, 19:02
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
03 Iul. 2025, 19:02 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor (ISSPNPC) s-a autosesizat în urma unui experiment jurnalistic realizat de activistul civic Alexandr Ciolac, care a demonstrat că mai multe benzinării din Republica Moldova livrează mai puțin carburant decât indică pompa. Folosind un microbuz echipat cu un rezervor de testare de 10 litri, testul a fost efectuat la stații PECO din Chișinău și Călărași, relevând abateri semnificative de la toleranțele legale.

În urma reportajului publicat, ISSPNPC a efectuat controale inopinate la toate stațiile menționate, constatând abateri în minus față de toleranțele metrologice admise. În cazul unei stații situate în afara orașului, autoritățile au confirmat manipularea intenționată a marcajelor metrologice, ceea ce a dus la înșelarea consumatorilor.

Ca măsură, Inspectoratul a dispus sigilarea distribuitoarelor de carburant până la remedierea tuturor încălcărilor și a inițiat proceduri contravenționale pentru încălcarea legislației în domeniul metrologiei.

Printre stațiile vizate în experiment s-au numărat Rompetrol, Petrom, Bemol, Lukoil și TopOil. La două stații Lukoil din Chișinău, au fost depistate diferențe de 160 ml și 90 ml la 10 litri de motorină, de aproape trei ori peste marja legală admisă de 50 ml. La TopOil Călărași, lipsa a fost de 280 grame. Totuși, stațiile Rompetrol și Petrom au livrat un volum ușor peste cel standard.

„Am vrut să vedem cine ne fură discret la pompă. Din păcate, testul arată că fenomenul nu e izolat, iar consumatorii plătesc pentru carburant pe care nu-l primesc”, a declarat Alexandr Ciolac.

ISSPNPC îndeamnă consumatorii să sesizeze neregulile și subliniază că orice cumpărător are dreptul să solicite verificarea imediată a coloanei de distribuție în caz de suspiciuni. Dacă se confirmă o livrare în minus, operatorul este obligat să restituie paguba și să suspende utilizarea instalației defecte.

Inspectoratul reamintește că, în conformitate cu legea, rezultatele individuale ale controalelor nu pot fi făcute publice până la finalizarea proceselor-verbale, iar orice persoană acuzată beneficiază de prezumția de nevinovăție.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO