Serviciu nou pentru sudul țării. O familie de antreprenori a lansat prima vulcanizare mobilă din Cahul, cu suportul UE

02 Nov. 2021, 09:37
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
02 Nov. 2021, 09:37 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Pandemia i-a determinat pe soții Alexandru și Rosina Caranfil să-și revadă planurile de viitor și după aproape zece ani petrecuți în Italia, să revină definitiv acasă. Cu ajutorul unui grant european, în luna mai 2021 familia Caranfil a lansat prima vulcanizare mobilă din Cahul. Camioneta este dotată cu generator, compresor, polizor, set de instrumente și accesorii pentru vulcanizare mobilă. Aceasta activează zilnic, 24/24 și reprezintă un serviciu nou pentru sudul țării. Investiția în proaspăta afacere a constituit 4400 de euro și a generat un nou loc de muncă.

O vulcanizare mobilă care activează non-stop

Datorită grantului acordat în cadrul Programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, implementat de PNUD Moldova, familia Caranfil a lansat o  vulcanizare mobilă, care activează în fiecare zi, 24/24 pentru a înlătura prompt defecțiunile tehnice. Familia mai are o afacere în domeniul transportului și astfel au reușit să se extindă.

Avem mașini de mare tonaj. Deseori ne-am pomenit în situația în care se defectează un cauciuc și trebuia să venim la vulcanizare, iar din acest motiv pierdeam foarte mult timp„, povestește Alexandru. Pentru a evita aceste situații neplăcute, dar și pentru a-i ajuta pe alții, ei s-au gândit la o vulcanizare mobilă. În primul rând, aceasta îi va ajuta să repare propriile mașini și în al doilea rând vor presta aceleași servicii tuturor celor care au nevoie de ele.

Potrivit antreprenorilor, această idee de afacere o aveau de mai mult timp, iar faptul că au câștigat un grant din partea UE i-a motivat și mai mult.

Lansarea unei vulcanizări mobile a fost o idee mai veche, care s-a copt în timp și mă bucură că am reușit să o lansăm cu ajutorul Uniunii Europene. Aceste granturi motivează antreprenorii să dezvolte afaceri acasă și să nu fie nevoiți să plece peste hotare”, susține Rosina.

Deși este mobilă, vulcanizarea este localizată la Zîrnești, un sat situat în apropiere de orașul Cahul. Camioneta este dotată cu generator, compresor, polizor, set de instrumente și accesorii pentru vulcanizare mobilă.

Ne deplasăm acolo unde suntem solicitați, acesta este marele avantajexplică Alexandru. Deocamdată, la vulcanizarea inedită lucrează un meșter, iar pe viitor, dacă numărul de solicitări va crește, va mai fi angajată o persoană.

Alexandru spune că până acum au avut comenzi la Cahul și în satele de prin împrejurimi, la Cantemir, Leova și Taraclia.

„Săptămânal avem în medie câte trei chemări, iar în sezonul rece al anului anticipez ca numărul de solicitări să crească. Mai mult, am început să prestăm un nou serviciu, cel de sudare mobilă”

.Alexandru și Rosina au creat și o pagină pe Facebook, unde își promovează afacerea. „Mulți ne cunosc deja, dar mai avem unde să creștem, treptat și alți clienți vor afla despre noi”, menționează Rosina. 

Investiția în afacere a constituit 4400 de euro din partea UE, iar 30 la sută a fost contribuția familiei Caranfil. Cu acești bani a fost cumpărat utilaj corespunzător pentru a dota camioneta adaptată pentru a oferi servicii de vulcanizare.

Despre granturile acordate Grupurilor de Acţiune Locală: Patru Grupuri de Acţiune Locală din regiunile Cahul și Ungheni au beneficiat de granturi în valoare de 50.000 euro fiecare, oferite cu asistenţa financiară a Uniunii Europene. Grupurile de Acţiune Locală (GAL) „Lunca Prutului de Jos”, „Cişmeaua Sudului”, „Valea Halmagei” și „Movila Măgura” au fost selectate în cadrul unui concurs de granturi lansat în 2020 de Programul EU4Moldova: Regiuni-cheie. În total, 47 de micro-proiecte de dezvoltare sunt realizate în comunităţile rurale din ambele regiuni cheie. Iniţiative de promovare a turismului rural durabil, de dotare a grădinițelor cu echipament smart, de renovare a parcurilor şi a staţiilor de aşteptare a transportului public pentru a facilita mobilitatea comunitară; de sprijin pentru afacerile existente – dotarea cu echipament modern a fabricilor de mobilă, brutăriilor, avicolelor sau mini-întreprinderilor de lactate – sunt lansate în satele din Cahul şi Ungheni cu asistența financiară a Uniunii Europene. Noile proiecte vor crea cel puțin 30 locuri noi de muncă în cele 4 GAL-uri.

Despre Programul EU4Moldova: regiuni-cheie: susține dezvoltarea social-economică inteligentă, incluzivă și durabilă în regiunile Cahul și Ungheni, pentru a asigura cetățenilor o calitate mai bună a vieții. Programul (2019-2024) are un buget total de 23 mln. euro, este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 16:07
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 16:07 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Eric Roberge este un specialist în finanţe, cu experienţă în ceea ce priveşte investiţiile şi construirea averii pe termen lung. Pentru el, cele mai importante aspecte pentru acest scop sunt identificarea oportunităţilor de investiţii şi o strategie solidă care să asigure îmbogăţirea, scrie Business Insider.

În timp, el a reuşit să pună bazele unui plan de îmbogăţire în trei etape, pe care îl vinde mai departe celor ce vor să-şi aducă averea la următorul nivel.

Care sunt paşii către îmbogăţire ale unui specialist în finanţe. Ce trebuie să faci:

1. Fii gata de schimbare şi planifică din timp

Un plan financiar pe termen lung care funcţionează ţine cont de schimbările inevitabile în ceea ce priveşte obiectivele, valorile, priorităţile şi circumstanţele. Deşi s-ar putea să nu ştiţi exact ce se va schimba, puteţi totuşi să planificaţi pentru o viaţă în continua schimbare.

Un punct important pe listă este economisirea, care trebuie să depăşească cheltuielile. Evitaţi ipotezele nerealiste privind veniturile şi cheltuielile viitoare. Atunci când luaţi decizii, optaţi pentru alegeri care vă permit să vă retrageţi cu un cost redus.

2. Caută metode de a câştiga mai mult decât în prezent

Dacă vreţi să vă creşteţi averea, creşterea veniturilor vă va accelera eforturile. Prea mulţi oameni care vor să arunce cu sfaturi despre bani ignoră această realitate.

Să câştigi mai mult nu este uşor de făcut şi nu există un sfat prescriptiv care să ajute pe toată lumea.

Dar nu putem ignora importanţa de a câştiga mai mulţi bani dacă obiectivul nostru este de a crea mai multă bogăţie. Există multe căi care vă pot duce la un venit mai mare, aşa că nu aveţi nevoie de un singur răspuns corect. Trebuie să selectezi şi să te ţii de o strategie care are sens pentru tine

3. O viaţă mai modestă ajută întotdeauna

Indiferent de ceea ce doriţi să faceţi, veţi avea nevoie de bani pentru a vă permite stilul de viaţă ales în viitor. Şi nu veţi putea să lucraţi pentru a câştiga un venit la nesfârşit. Prin alegere sau prin circumstanţe, veţi avea nevoie în cele din urmă de o altă modalitate de a vă plăti nevoile decât munca proprie.

Acest lucru înseamnă că trebuie să recunoaştem necesitatea de a economisi bani şi de a investi.

Să trăieşti frugal pentru a deveni bogat este posibil; este un fapt simplu că, cu cât cheltuielile tale sunt mai mici, cu atât poţi economisi mai mult, iar economiile ar fi indicat să meargă către investiţii, decât să se transforme într-un munte de cash dintr-o bancă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău