Orice activitate desfăşurată de către o persoană care are drept scop obţinerea venitului, cu excepţia muncii efectuate în baza acordului de muncă reprezintă: activitate de întreprinzător, afacere (business). Cu toate acestea, orice activitate de întreprinzător trebuie făcută conform normelor legale, precizează Serviciul Fiscal de Stat în cadrul unui comunicat de presă.
Astfel, dreptul de a desfăşura activitatea de întreprinzător îl au atât persoanele fizice, cât şi persoanele juridice, dacă întrunesc toate cerinţele prevăzute de legislaţia în vigoare. Persoanele trebuie să efectueze înregistrarea de stat, să obțină licența pentru desfășurarea activității lor, dar și să fie concurenți loiali.
Orice afacere (business) este obligatoriu a fi înregistrată până la începerea activităţii economice, și asta conform Legii cu privire la antreprenoriat şi întreprinderi.
Conform comunicatului de presă persoanele fizice care desfășoară activitate în domeniul comerțului cu amănuntul au posibilitatea să se înregistreze la Serviciul Fiscal de Stat ca activitate independentă fără a constitui o formă organizatorico-juridică a activității de antreprenoriat.
În cazul activităților de comerț cu prestări servicii către populație, desfășurate prin intermediul unităților comerciale staționare, inclusiv staționare provizoriu sau unităților mobile, contribuabilii trebuie atât să obțînă documentele necesare, să dețină documentele confirmative privind proveniența mărfii comercializate, cât și să utilizeze echipamentele de casă și de control la efectuarea decontărilor în numerar.
Potrivit Serviciului Fiscal de Stat, eschivarea de la onorarea obligațiilor fiscale constituie o încălcare nu doar a normelor legale, ci şi a celor morale, şi este pasibilă sancționării, conform prevederilor Codului fiscal, Codului contravențional și Codului penal.