Sfârșitul banilor cash. Deputații au votat marea schimbare – limite la achiziția locuințelor și mașinilor

29 Feb. 2024, 11:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Feb. 2024, 11:45 // Actual //  Lupu Eduard

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat astăzi în lectura a doua un proiect de lege ce reglementează normele privind efectuarea decontărilor în numerar, marcând o etapă importantă în eforturile de combatere a evaziunii fiscale și de promovare a transparenței în sistemul financiar.

Proiectul de lege propus are ca scop principal creșterea transparenței și securității tranzacțiilor financiare, precum și orientarea către efectuarea plăților prin transfer în detrimentul utilizării numerarului. Această inițiativă urmărește să combată evaziunea fiscală și concurența neloială, să promoveze dezvoltarea economiei digitale și să faciliteze utilizarea soluțiilor rapide de plată.

Conform noilor prevederi legislative, limita plăților efectuate în numerar va fi reglementată în funcție de categoria și frecvența acestora, fiind stabilită la 100.000 de unități monetare cumulativ lunar sau anual. De asemenea, se vor impune restricții pentru plățile în numerar la achiziționarea de bunuri imobile sau mijloace de transport, limita fiind de 100.000 de lei pentru o plată.

Un aspect important al proiectului de lege îl reprezintă limitarea comisioanelor aplicate pentru efectuarea decontărilor prin transfer, stabilind că acestea nu vor putea depăși 0,1% din suma tranzacționată.

De asemenea, documentul prevede sancțiuni pentru încălcarea limitelor la efectuarea și încasarea plăților în numerar, cu amenzi care pot ajunge până la 10% din suma tranzacționată.

Inițiativa legislativă, care urmează să intre în vigoare începând cu 1 ianuarie 2025, este parte a eforturilor mai ample de deoligarhizare și de aliniere la standardele europene, fiind elaborată în urma recomandărilor formulate în Planul de deoligarhizare, aprobat de către Comisia Națională pentru Integrare Europeană și propusă de Ministerul Finanțelor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

Realitatea Live

17 Apr. 2024, 11:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Apr. 2024, 11:06 // Actual //  Lupu Eduard

În cadrul emisiunii Rezoomat de la RLIVE TV, fostul premier Ion Chicu a adus în discuție procedura de concesionare a spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău, criticând faptul că aceasta nu respectă legislația și este afectată de nereguli.

Chicu a subliniat că, conform legii cu privire la întreprinderile de stat, procedura de locațiune a spațiilor comerciale trebuie să se desfășoare conform unor criterii clare și transparente, însă acest lucru nu s-ar întâmpla în cazul concesionării de la Aeroportul Chișinău. El a menționat că au fost depuse denunțuri la Procuratura Anticorupție, semnalând încălcări ale legii în desfășurarea acestui proces.

”Iarăși, facem abstracție de cifre. Acum, când îi aud pe aceștia, o să mă abțin. Care vin și spun că toată gâlceava, animozitatea în jurul acestei licitații, este din cauza că ei nu vor ca Șor să fie scos de acolo, eu vreau să întreb oamenii ce îi încurcă pe ăștia de la guvern să-l scoată pe Șor acolo”, a punctat fostul premier.

Fostul premier a susținut că este inacceptabil ca procedura de concesionare să se desfășoare în afara legii și că este necesar ca autoritățile să acționeze în conformitate cu prevederile legale pentru a asigura un proces corect și transparent. El a evidențiat faptul că procesul ar trebui să fie gestionat într-o manieră echitabilă, fără a favoriza anumite companii sau interese.

„Ce să facă următorul guvern? Pe ăștia tot așa o să-i măture? De ce să nu faci corect procedura acum? Cu atât mai mult că această companie (Lagardere n.r), din câte știm, nu este cea mai curată și strălucită, cu o istorie penibilă în România. Aici e înregistrată într-un cămin, nu știu pe unde. Despre asta este vorba”, se întreabă retoric fostul premier.

Chicu a ridicat întrebări cu privire posibilele influențe din partea anumitor actori politici. „Dumneavoastră nu vă provoacă suspiciuni faptul că asemenea active foarte atrăgătoare și care generează profituri semnificative. Deja la a doua licitație participă doar o companie. Că prima a fost a doua”, a conchis fostul premier.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău