Moldova, în capcana Gazprom! Gigantul rus ar putea obliga Moldovagaz să cumpere metan doar din Rusia

29 Feb. 2024, 11:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Feb. 2024, 11:40 // Actual //  Lupu Eduard

Moldovagaz ar putea fi obligată de către Gazprom, a cărui acționar majoritar este, să cumpere metan doar din Rusia, ceea ce nu ne oferă nici o garanție că gazul ieftin cumpărat acum de Energocom va fi cumpărat de Moldovagaz, a declarat în cadrul emisiunii „Studio politic” de la Vocea Basarabiei, membrul consiliului Energocom, Alexandr Slusari.

Slusari a subliniat incertitudinea privind capacitatea Moldovagaz de a cumpăra gaz de la alte surse în locul Gazprom. El a avertizat că Gazprom ar putea impune condiții pentru achiziționarea exclusivă a gazului produs de aceasta, subliniind că soluționarea problemei ar putea veni prin eliminarea Moldovagaz de pe piață și prin introducerea mai multor distribuitori de gaz pentru consumatori, pentru a diminua influența acesteia asupra prețurilor și a asigura o concurență reală pe piață.

„Domeniul energetic, una dintre reușitele notabile este conducerea profesionistă a ministrului Victor Parlicov. Cu toate acestea, el a exprimat regretul că instituirea Ministerului Energiei nu a avut loc în momentul schimbării guvernului, întârziind astfel parcursul către independență energetică. Slusari a criticat în mod specific fostul ministru al Infrastructurii, Andrei Spînu, pentru incompetența sa în gestionarea acestui aspect vital”, a punctat membrul consiliului Energocom.

Referindu-se la achiziționarea de gaz din Rusia, Slusari a menționat că Republica Moldova nu a mai procurat gaz din Rusia începând din noiembrie 2022. El a evidențiat că în 2023, Energocom a reușit să achiziționeze gaz la prețuri competitive și a anticipat că în 2024 este posibil ca gazul să fie cumpărat din Europa și SUA la prețuri competitive față de cele oferite de Gazprom.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

 

 

Realitatea Live

17 Apr. 2024, 11:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Apr. 2024, 11:06 // Actual //  Lupu Eduard

În cadrul emisiunii Rezoomat de la RLIVE TV, fostul premier Ion Chicu a adus în discuție procedura de concesionare a spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău, criticând faptul că aceasta nu respectă legislația și este afectată de nereguli.

Chicu a subliniat că, conform legii cu privire la întreprinderile de stat, procedura de locațiune a spațiilor comerciale trebuie să se desfășoare conform unor criterii clare și transparente, însă acest lucru nu s-ar întâmpla în cazul concesionării de la Aeroportul Chișinău. El a menționat că au fost depuse denunțuri la Procuratura Anticorupție, semnalând încălcări ale legii în desfășurarea acestui proces.

”Iarăși, facem abstracție de cifre. Acum, când îi aud pe aceștia, o să mă abțin. Care vin și spun că toată gâlceava, animozitatea în jurul acestei licitații, este din cauza că ei nu vor ca Șor să fie scos de acolo, eu vreau să întreb oamenii ce îi încurcă pe ăștia de la guvern să-l scoată pe Șor acolo”, a punctat fostul premier.

Fostul premier a susținut că este inacceptabil ca procedura de concesionare să se desfășoare în afara legii și că este necesar ca autoritățile să acționeze în conformitate cu prevederile legale pentru a asigura un proces corect și transparent. El a evidențiat faptul că procesul ar trebui să fie gestionat într-o manieră echitabilă, fără a favoriza anumite companii sau interese.

„Ce să facă următorul guvern? Pe ăștia tot așa o să-i măture? De ce să nu faci corect procedura acum? Cu atât mai mult că această companie (Lagardere n.r), din câte știm, nu este cea mai curată și strălucită, cu o istorie penibilă în România. Aici e înregistrată într-un cămin, nu știu pe unde. Despre asta este vorba”, se întreabă retoric fostul premier.

Chicu a ridicat întrebări cu privire posibilele influențe din partea anumitor actori politici. „Dumneavoastră nu vă provoacă suspiciuni faptul că asemenea active foarte atrăgătoare și care generează profituri semnificative. Deja la a doua licitație participă doar o companie. Că prima a fost a doua”, a conchis fostul premier.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău