Sfârşitul erei banilor ieftini pune capăt „petrecerii“ de pe pieţele imobiliare din Europa şi SUA

05 Oct. 2022, 05:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Oct. 2022, 05:45 // Actual //  Lupu Eduard

Războiul din Ucraina a scumpit dramatic energia şi alimentele, de­ter­minând băncile centrale să pornească cea mai agresivă rundă de înăsprire a politicii monetare din acest secol, ceea ce ameninţă să pună capăt boomului sectorului imobiliar, scrie Bloomberg.

În Europa, pieţele publice emit de luni întregi semnale de alarmă cu privire la sectorul proprietăţii, indica­torul Stoxx 600 Real Estate prăbuşin­du-se cu 40% în acest an şi atingând valorizări nemaînregistrate de la cri­za financiară mondială. Însă de-abia acum începe să devină vizibil impac­tul real al sfârşitului erei banilor ief­tini asupra boomului de un deceniu al pieţei imobiliare europene.

„În prezent, avem o situaţie tip ring de dans, cu cumpărătorii şi vân­zătorii de o parte şi de cealaltă şi niciunul dintre ei dispus să intre în mijloc şi să danseze,“ comentează Ian Rickwood, fondator al Henley Investment Management.

Acest lucru s-ar putea schimba în scurt timp în condiţiile în care companiile care caută refinanţări vor constata că costurile de finanţare au crescut până la cer.

„Se va ajunge în mod inevitabil la vânzări forţate în rândul deţinători­lor de proprietăţi comerciale şi rezi­denţiale, spre câştigul investitorilor bogaţi în capital“, arată Nicole Lux, de la Bayes Business School.

Şi în SUA preţurile locuinţelor şi-au schimbat direcţia, înregistrând în prezent cele mai pronunţate scă­deri lunare din 2009.

Preţurile au scăzut cu 0,98% în august faţă de luna anterioară, după un declin de 1,05% în iulie. „Îm­preună acestea reprezintă do­uă luni de scăderi semnificative după mai mult de doi ani de creştere re­cord“, notează Ben Graboske, preşe­dinte al Black Knight Data and Analytics.

Piaţa rezidenţială pierde rapid din avânt, creşterea uriaşă a dobân­zilor creditelor ipotecare împingând accesibilitatea la cel mai scăzut nivel din anii ’80.

Banca centrală americană se luptă să aducă inflaţia sub control, ceea ce a temperat puternic boomul sectorului imobiliar american.

Deşi preţurile scad în termeni lunar, acestea sunt în continuare semnificativ mai mari decât erau cu un an în urmă, când frenezia achiziţiilor era puternică.

Nu numai cumpărătorii se retrag de pe piaţa aflată în răcire accelerată. Şi potenţialii vânzători se simt descurajaţi.

Realitatea Live

07 Sept. 2024, 10:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Sept. 2024, 10:25 // Actual //  Lupu Eduard

Prețurile europene la gazele naturale și-au extins câștigurile pe măsură ce din Egipt au apărut semne ale unei concurențe mai intense pentru combustibil, relatează BNN Bloomberg.

Contractele futures de referință au crescut cu până la 4% vineri, după ce sesiunea precedentă a stopat o scădere de trei zile. Egiptul dorește să cumpere 20 de încărcături de gaze naturale lichefiate începând cu luna octombrie, fiind pentru prima dată în ultimii ani când va solicita importuri în perioada premergătoare iernii.

Acest lucru i-a făcut pe comercianți să se îngrijoreze cu privire la echilibrul pieței din Europa, deoarece o creștere a cererii în altă parte ar putea duce la sosirea unei cantități mai mici de combustibil pe țărmurile sale. Deși regiunea este în prezent bine aprovizionată, ea se bazează pe fluxuri continue din întreaga lume după ce Rusia și-a redus livrările prin conducte în 2022.

„Prețurile gazelor din Europa pentru iarnă vor evolua în funcție de creșterea cererii”, a scris Florence Schmit, strateg energetic european la Rabobank, într-o notă din această săptămână. „O iarnă mai rece decât se aștepta în Europa poate adăuga, de asemenea, mai multă presiune ascendentă”.

Pentru Egipt, cumpărarea de încărcături de GNL în această toamnă și iarnă reprezintă o modalitate de a deveni un potențial importator net de gaze. Scăderea rapidă a producției de gaze și o vară neobișnuit de caldă au determinat țara să își crească importurile de GNL în acest an la cel mai ridicat nivel din 2018.

Piața urmărește îndeaproape ultimele evoluții privind încetarea acordului de tranzit dintre Ucraina și Rusia și impactul pe care acesta îl va avea asupra aprovizionării regiunii începând cu luna ianuarie. Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat vineri că a fost contactat de Moscova și Kiev pentru a facilita tranzitul de gaze prin Ucraina către Europa.

Separat, săptămâna viitoare, temperaturile vor scădea în unele părți din nord-vestul continentului, ceea ce ar putea stimula cererea.

Contractele futures olandeze pe o lună, referința europeană în materie de gaze, au crescut cu 3,3% până la 37,40 euro pe megawatt-oră la ora 12:32 p.m. la Amsterdam.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău