Războiul din Ucraina a scumpit dramatic energia şi alimentele, determinând băncile centrale să pornească cea mai agresivă rundă de înăsprire a politicii monetare din acest secol, ceea ce ameninţă să pună capăt boomului sectorului imobiliar, scrie Bloomberg.
În Europa, pieţele publice emit de luni întregi semnale de alarmă cu privire la sectorul proprietăţii, indicatorul Stoxx 600 Real Estate prăbuşindu-se cu 40% în acest an şi atingând valorizări nemaînregistrate de la criza financiară mondială. Însă de-abia acum începe să devină vizibil impactul real al sfârşitului erei banilor ieftini asupra boomului de un deceniu al pieţei imobiliare europene.
„În prezent, avem o situaţie tip ring de dans, cu cumpărătorii şi vânzătorii de o parte şi de cealaltă şi niciunul dintre ei dispus să intre în mijloc şi să danseze,“ comentează Ian Rickwood, fondator al Henley Investment Management.
Acest lucru s-ar putea schimba în scurt timp în condiţiile în care companiile care caută refinanţări vor constata că costurile de finanţare au crescut până la cer.
„Se va ajunge în mod inevitabil la vânzări forţate în rândul deţinătorilor de proprietăţi comerciale şi rezidenţiale, spre câştigul investitorilor bogaţi în capital“, arată Nicole Lux, de la Bayes Business School.
Şi în SUA preţurile locuinţelor şi-au schimbat direcţia, înregistrând în prezent cele mai pronunţate scăderi lunare din 2009.
Preţurile au scăzut cu 0,98% în august faţă de luna anterioară, după un declin de 1,05% în iulie. „Împreună acestea reprezintă două luni de scăderi semnificative după mai mult de doi ani de creştere record“, notează Ben Graboske, preşedinte al Black Knight Data and Analytics.
Piaţa rezidenţială pierde rapid din avânt, creşterea uriaşă a dobânzilor creditelor ipotecare împingând accesibilitatea la cel mai scăzut nivel din anii ’80.
Banca centrală americană se luptă să aducă inflaţia sub control, ceea ce a temperat puternic boomul sectorului imobiliar american.
Deşi preţurile scad în termeni lunar, acestea sunt în continuare semnificativ mai mari decât erau cu un an în urmă, când frenezia achiziţiilor era puternică.
Nu numai cumpărătorii se retrag de pe piaţa aflată în răcire accelerată. Şi potenţialii vânzători se simt descurajaţi.