Singapore, singura țară din lume în care se comercializează carnea produsă în laborator

12 Ian. 2023, 05:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
12 Ian. 2023, 05:45 // Actual //  Lupu Eduard

Cum ar fi dacă lumea ar putea fi salvată cu nuggets-uri de pui ? Dar aceste nuggets-uri nu ar fi făcute din carne de pui, ci în laborator. În Singapore, această idee a fost pusă în practică, fiind singura țară în care carnea cultivată în laboratoare poate fi comercializată. În cele din urmă, această industrie poate deveni extrem de profitabilă.

Singapore este dependentă de importurile de alimente, 90% provenind din străinătate. În acest context, o mare parte din atenție este pusă pe tehnologiile cu celule stem care vizează producerea de alimente precum lapte, pește și carne din acestea. Celulele stem sunt prelevate de la animale printr-o biopsie și apoi sunt înghețate în azot lichid pentru a le păstra câțiva ani. Pentru a produce carne, celulele sunt multiplicate într-un bioreactor.

Tehnologia nu este încă pregătită pentru producția în masă, dar, teoretic, o singură biopsie ar fi suficientă pentru a produce sute de tone de carne. Start-up-ul american Just Eat, cu sediul în Silicon Valley, este în proces de deschidere a unui astfel de laborator în Singapore. Compania se concentrează pe producția de carne de pui, pe care intenționează să o introducă în supermarketuri în următorii ani.

La începutul lunii noiembrie, compania a ales un grup de subiecți pentru testare pe care i-a invitat la un hotel luxos din Singapore pentru a le servi acest tip de preparat și anume, nuggets-ul de pui făcut în laborator. De-a lungul istoriei omenirii, progresele în tehnologia alimentară au avut puterea de a schimba modul în care trăiesc oamenii. La prima vedere, pare o carne normală de pui, însă, culoarea sa este mai deschisă. În schimb, gustul și mirosul sunt de pui.

Serene Chng, biolog, are ca misiune să găsească celule stem de cea mai bună calitate. „Învățăm ce le place celulelor să mănânce și cât de des trebuie să fie hrănite”, spune Chng, referindu-se la soluțiile nutritive, pline de carbohidrați, aminoacizi și minerale, care înlocuiesc sângele care hrănește celulele animalelor vii.

Nevoia de alimente

Când vine vorba de aprobarea cărnii cultivate în laborator, Asia ar putea fi numărul unu în lume. Multe țări din Asia sunt mult mai deschise către astfel de tehnologii, față de țările europene, a spus Sandhya Sriram. Acest lucru se datorează faptului că, în 2021, peste un milion de oameni nu au avut acces la alimente, fermierii luptându-se cu recoltele.

Poate fi salvată lumea prin nuggets-uri de pui? Vor cumpăra vreodată oamenii alimente produse într-un mod similar cu un vaccin împotriva Covid-19? Asta este o întrebare la care cercetătorii vor răspunde după ce vor fi aduse pe piață din ce în ce mai multe astfel de produse, potrivit Der Spiegel.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

25 Apr. 2024, 12:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
25 Apr. 2024, 12:58 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Parcul industrial Răut de la Bălți funcționează doar pe hârtie. În hala fostei uzine sovietice Răut nu este niciun agent economic, potrivit declarației deputatului Boris Marcoci.

„Desigur avem nevoie parcuri industriale pentru agenții economici. Vreau să dau un exemplu, Parcul Industrial Răut de la Bălți. Este o hală industrială de 24 mii de metri pătrați unde nu e niciun agent economic. De zeci de ani nu se lucrează”, a comentat Marcoci eficientizarea a activității parcurilor industriale  prezentată de ministrului Economiei, Dumitru Alaiba.

Ce putem face noi pentru a aduce agenții economici, l-a întrebat Marcoci pe Alaiba.

„Realitatea e realitate, acolo suflă vântul. Nicio lege luată aparte nu va soluționa problema nu există soluții magice. Noi venim cu modificarea legii la parcurile industriale, în guvern am probat programul de industrializeze lucrăm la acordarea subvențiilor. De exemplu, în România vii cu o investiție x și primești subvenții de la stat. Este o soluție pentru parcul Răut”, a răspuns Alaiba.

Parlamentul a votat în prima lectură un set de măsuri de eficientizare a activității parcurilor industriale. Măsurile au drept scop să stimuleze producția, vânzările și veniturile din taxe, astfel încât parcurile industriale din Republica Moldova să fie mai eficiente și mai atractive pentru afaceri.

Proiectul urmează să eficientizeze activitatea parcurilor industriale pe trei dimensiuni: conceptuală, funcțională și administrativă. Parcurile industriale vor fi divizate în 3 categorii – generale, specializate și multifuncționale (de tip A, B, C). Acestea vor putea fi create pe unul sau mai multe terenuri, fiind reglementate și facilitățile oferite companiilor care activează în zonele industriale. De asemenea, vor fi stabilite drepturile, atribuțiile și obligațiile rezidenților parcurilor industriale, fiind prevăzute cerințe mai stricte pentru contractele dintre companiile administratoare și rezidenți.

Documentul, elaborat de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, a fost votat de 60 de deputați. După ce proiectul de lege va fi supus consultărilor publice, urmează a fi examinat de Parlament și în lectura a doua.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău