Danemarca, prima țară din lume care a dezvoltat o strategie de încurajare a populației să consume alimente de origine vegetală, ar putea fi un exemplu pentru alte state care încearcă să găsească noi metode de a reduce consumul de carne la nivel național pentru a combate efectele schimbărilor climatice, scrie BBC.
Trine Krebs, o fermieră din Danemarca, adoră legumele. „Doamna Legumă-Uscată a Danemarcei” a câștigat premii pentru munca pe care a depus-o în numele dietelor bogate în plante, a organizat festivaluri culinare, a instruit bucătari și a inventat cântece. A apărut chiar și într-o emisiune de dating numită „Fermier în căutarea iubirii” și i-a învățat pe potențialii ei candidați să gătească legume.
Totuși, nu toți oamenii din Danemarca împărtășesc pasiunea lui Krebs pentru plantele leguminoase. Majoritatea danezilor – 57% – spun că nu sunt interesați să consume mai puțină carne, clasându-se pe primul loc în topul țărilor europene care își doresc cel mai puțin să înlocuiască carnea cu legumele.
Potrivit ultimelor cercetări, produsele animale provoacă de două ori mai multe emisii de carbon decât alimentele obținute din plante și reprezintă o amenințare majoră la adresa pădurilor și a biodiversității.
Cu toată că Danemarca recomandă consumul a doar 350 de grame de carne pe săptămână, conform noului ghid alimentar, cei mai mulți danezi consumă de trei ori mai mult – iar pentru americani, cantitatea de carne consumată este de trei ori și jumătate mai mare.
Krebs spune că dietele occidentale au devenit bogate în zaharuri, grăsimi și carne, în special în părțile mai reci ale continentului european. În loc să fie considerate „sexy”, preparatele din legume sunt de multe ori considerate o necesitate anostă care se adaugă la un fel de mâncare din motive de „sănătate și nu de plăcere”.
Guvernul danez plănuiește, însă, să schimbe această percepție. În premieră mondială, administrația lui Mette Frederiksen a publicat un plan național pentru mâncarea din plante. Documentul de 40 de pagini prezintă angajamentul țării de a normaliza dietele bogate în plante, cât și stimularea producției de legume și proteine alternative.
Începând cu legumele rădăcinoase organice și terminând cu înlocuitorii produselor lactate și ciupercile fermentate, toate produsele de acest gen vor fi susținute. Carnea și lactatele nu trebuie să dispară complet din meniu, dar obiectivul este ca acestea să joace un rol mai puțin important.
Cel mai mare obstacol în Danemarca îl reprezintă industria foarte profitabilă a producției de carne.
În toate celelalte țări europene unde s-a încercat reducerea producției sau înlocuirea produselor de origine animală pentru a combate efectul schimbărilor climatice, reacția de opoziție la aceste inițiative a fost imediată.
Italia a interzis luna trecută producția de carne de laborator după ce fermierii au protestat, iar în Olanda, eforturile autorităților de a rezolva problema emisiilor de azot prin cumpărarea fermelor de animale a stârnit proteste cu tractoare care au blocat circulația.
Danemarca, singura națiune europeană cu „mai mulți porci decât oameni”, resimte la fel de mult presiunea din partea industriei produselor de origine animală și, cu toate acestea, a reușit să evite situația în care politicile de stimulare a consumului de alimente vegetale declanșează mari proteste.
Unii danezi speră acum ca situația lor să fie un exemplu de urmat pentru alte națiuni bogate.
Până și în cadrul summitului COP28 care se desfășoară anul acesta la Dubai, țările sunt îndemnate să reducă consumul de carne la nivel național, conform planurilor formulate de Organizația ONU pentru Alimentație și Agricultură. Două treimi din meniurile servite în cadrul summitului vor fi vegane sau vegetariene pentru prima dată în istoria întâlnirilor.