Socrul Ileanei Lazariuc jubilează! Acționarul Victoriabank i-a cumpărat businessul

05 Iun. 2022, 13:23
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
05 Iun. 2022, 13:23 // Actual //  bani.md

Banca Transilvania, care controlează Victoriabank, a cumpărat Ţiriac Leasing de la Grupul Ţiriac, aceasta fiind prima achiziţie a unei companii de leasing care nu face parte dintr-un grup financiar-bancar.

BT şi Grupul Ţiriac au anunţat în ianuarie a.c. semnarea acordului de achiziţionare. A urmat primirea aprobării din partea Consiliului Concurenţei, iar în această etapă, odată cu închiderea tranzacţiei, BT va începe integrarea Ţiriac Leasing în Grupul Financiar Banca Transilvania.

Ţiriac Leasing este a treia companie de profil şi prima companie de leasing independentă, achiziţionată de Banca Transilvania, după Idea Leasing şi ERB Leasing. În 2019, ERB Leasing a fuzionat cu BT Leasing, iar Idea Leasing este în etapa de integrare în Grupul Financiar BT.

BT Leasing şi Ţiriac Leasing sunt companii de top pe piaţa de leasing din România, cu peste 20 de ani de activitate în domeniu. Ţiriac Leasing are un portofoliu diversificat de produse de leasing şi oferă finanţare în sistem de leasing financiar pentru toate modelele de autovehicule, precum şi finanţare de echipamente. Clienţii săi sunt companii private, instituţii din sectorul public, multinaţionale, persoane fizice şi persoane fizice autorizate. Compania a ajuns la active de 213 milioane de euro, la finalul anului 2021, iar de-a lungul timpului a finanţat aproape 40.000 de clienţi.

„Pentru Grupul Financiar Banca Transilvania, achiziţia arată interesul pentru dezvoltarea pieţei de leasing, creşterea şi întărirea echipei, respectiv transferul de expertiză”, se menţionează în comunicat.

Consultanţii tranzacţiei au fost, pentru Banca Transilvania, PwC, D&B David şi Baias S.C.A., iar pentru Grupul Ţiriac, Filip & Company.

Banca Transilvania este cea mai mare bancă din România şi principalul finanţator al economiei, acoperind toate segmentele de clienţi şi linii de business în sectorul financiar. Cu o poveste începută în urmă cu aproape 30 de ani, are peste 19% cotă de piaţă, 3,6 milioane de clienţi, peste 9.000 de angajaţi, soluţii de online banking şi 500 de sedii în 180 de localităţi.

Ţiriac Leasing este unul dintre liderii pieţei de leasing din România şi oferă finanţare în sistem de leasing financiar pentru toate modelele de autovehicule, de la autoturisme până la flote comerciale, şi finanţare, de la autoturisme până la flote comerciale, şi finanţare de echipamente. Portofoliul de clienţi al Ţiriac Leasing este format atât din companii private, multinaţionale, companii din sectorul public, cât şi din persoane fizice şi persoane fizice autorizate.

Banca Transilvania a devenit acționarul Victoriabank în anul 2018 după ce a achiziționat împreună cu BERD participația de 66%. Victoriabank este a treia bancă din Republica Moldova după mărime cu active de 16,1 miliarde de lei. La sfârșitul lunii septembrie, banca din Republica Moldova avea credite acordate în sumă de 5 miliarde de lei și depozite de 12,4 miliarde de lei și un profit de 230,3 mil. de lei.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ