De cine trebuie să se teamă, cu adevărat, Moscova. Organizația care poate pune capac economiei rusești

05 Iun. 2022, 14:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Iun. 2022, 14:44 // Actual //  Lupu Eduard

Ultimele două săptămâni au fost o plimbare tumultoasă pe piețele de energie. Factorii politici par să fi început să se gândească la faptul că sancțiunile lor împotriva Rusiei sunt prost concepute și pot fi autodistructive. Acest lucru i-a determinat pe decidenți să ia în considerare alternative.

Totul a început cu un interviu acordat de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru MSNBC, săptămâna trecută. În interviu, von der Leyen a expus în detaliu de ce sancțiunile energetice împotriva Rusiei au fost autoînfrângere. Ea a explicat că dacă UE ar opri importurile de petrol din Rusia, atunci prețurile petrolului ar putea crește, iar Rusia ar putea vinde petrolul pentru mai mulți bani pe alte piețe.

În acest moment, pare că economiștii Comisiei Europene au prins faptul că atât cantitatea de bunuri vândute, cât și prețul acestora contează pe piețele energetice. Dar la începutul acestei săptămâni, UE – și împreună cu ei von der Leyen – par să-și fi inversat poziția din nou. UE a anunțat că va întreprinde un „embargo parțial” asupra importurilor de petrol rusești, iar von der Leyen și-a exprimat sprijinul pentru această măsură.

Rămâne de văzut dacă acest embargo este așa cum pare, adică serios și grav. Dacă nu este, UE a găsit o modalitate de a rula petrolul rusesc prin canale alternative – probabil prin Ungaria, căreia i s-a acordat o scutire. Dar dacă europenii vor întrerupe aprovizionarea cu petrol rusesc, continentul se va confrunta cu o inflație suplimentară și o criză în creștere a costului vieții pe care niciun politician nu o va putea controla.

Adevărata amenințare la adresa Rusiei nu vine de la UE, ci de la OPEC. OPEC a ieșit săptămâna aceasta și a anunțat că va lua în considerare pomparea unei cantități mai mari de petrol pe piețe. Natura anunțului pare să sugereze că este un acord negociat între OPEC și NATO. OPEC susține că, din moment ce Rusia nu este capabilă să aprovizioneze piețele de energie din cauza embargourilor, OPEC va trebui să facă un pas în față.

Acest lucru lasă deschisă posibilitatea ca OPEC să folosească oportunitatea pentru a inunda piața petrolului și a reduce prețul. Acest lucru ar dăuna cu adevărat rușilor din punct de vedere economic, dar nu este clar dacă OPEC are clar voința ori mijloacele de a prăbuși prețul petrolului, notează UnHerd.

În primul rând, OPEC nu și-a asumat niciun angajament explicit în public – ar putea fi, pur și simplu, o mișcare de PR pentru a-i face fericiți pe omologii occidentali. În al doilea rând, în timp ce economia mondială se încinge cu o inflație ridicată, nu este clar că cartelul ar putea reduce prețul chiar și cu o creștere semnificativă a producției de petrol. În al treilea rând, Rusia nu depinde la fel de mult de prețul ridicat al petrolului, adică în același mod în care a fost ultima dată când prețul s-a prăbușit, în 2015.

În această etapă târzie a jocului – cu inflația care este peste 8% în Europa – este dificil să iei în serios pe oricare dintre acești politicieni. Au făcut un dezastru din „războiul lor economic”, notează sursa citată. Între timp, „războiul lor informativ” îi împinge spre acte din ce în ce mai autodistructive. Nu este clar cui este destinat acest teatru, pentru că alegătorii care suferă de inflație îi vor pedepsi la urne.

Prețurile petrolului să putea rămâne ridicate din cauza intervențiilor greșite ale liderilor occidentali, inflația continuă să ne ruineze finanțele, iar politicienii continuă să joace zarurile cu mijloacele noastre de existență. Este o prognoză sumbră, dar realistă.

Realitatea Live

11 Aug. 2022, 17:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Aug. 2022, 17:29 // Actual //  Lupu Eduard

Rusia a anunțat joi că a refuzat o ofertă elvețiană de a reprezenta interesele ucrainene la Moscova și interesele rusești la Kiev fiindcă nu mai consideră Elveția o țară neutră, relatează Reuters.

Țara cantoanelor are o lungă tradiție diplomatică de a acționa ca intermediar între țările ale căror relații s-au deteriorat sau rupt însă Ivan Neciaev, unul dintre purtătorii de cuvânt ai ministerului rus de Externe, spune că acest lucru nu este posibil în situația de față.

„Elvețienii au fost într-adevăr interesați de opinia noastră privind o posibilă reprezentare a intereselor Ucrainei în Rusia și ale Rusiei în Ucraina”, le-a spus acesta joi reporterilor.

„Am răspuns foarte clar că din păcate Elveția și-a pierdut statutul de stat neutru și nu poate acționa ca intermediar sau reprezentat al nostru”, a relatat el.

Presa din Elveția a scris anterior că obiectivul principal al propunerii elvețiene viza posibilitatea ca ucrainenii care locuiesc în Rusia să primească servicii consulare la ambasada elvețiană din Moscova.

Elveția a anunțat pe 28 februarie că, deși nu este un stat membru al blocului comunitar, va aplica toate sancțiunile decise de Uniunea Europeană împotriva Rusiei. Anunțul a venit după ce la doar o zi după declanșarea invaziei pe 24 februarie, Berna afirmase inițial că nu intenționează să facă acest lucru.

Elveția spune că nu a renunțat la neutralitatea sa istorică

În martie Elveția a decis să se alinieze inclusiv sancțiunilor UE impuse Rusiei în ceea ce privește bunurile de lux, deși țara cantoanelor este un producător important de astfel de produse.

Însă guvernul elvețian a afirmat că nu va trata răniți de război ucraineni după ce a primit o solicitare în acest sens de la NATO în luna iulie.

La începutul lui august președintele elvețian Ignazio Cassis a declarat că, în pofida sancţiunilor impuse de țara sa împotriva Rusiei şi a viitoarei sale intrări în Consiliul de Securitate al ONU, Elveţia „este în continuare neutră”.

El a subliniat distincţia între „neutralitatea” militară şi condamnarea unei încălcări a dreptului internaţional.

Declarațiile sale au venit în contextul în care Elveția tocmai se alăturase și celui de-al șaptelea pachet de sancțiuni decis de UE împotriva Rusiei despre care Moscova a afirmat că va avea „consecințe devastatoare” asupra economiei globale.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău