Soluții IT pentru sănătate la HealthTech Hackathon: Iată principalele provocări din medicină

21 Iun. 2021, 11:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
21 Iun. 2021, 11:24 // Actual //  Dumitrita Culiuc

În perioada 25-27 iunie 2021 va avea loc HealthTech Hackathon. În această perioadă cei care studiază sau activează în domeniul IT își pot folosi abilitățile pentru a face schimbări benefice pentru societate și pentru a contribui la digitalizarea medicinei din țara noastră. Alături de medici și biologi, vei afla necesitățile domeniului în perioada pandemică și vei dezvolta soluții practice și inovatoare pentru eficientizarea serviciilor medicale în contextul noii realități.

Evenimentul este parte componentă a „Verticalei Medtech 2021” – un program amplu menit să sporească oportunitățile sectorului TIC, promovarea educației digitale în sectorul medical, susținerea inovațiilor și a serviciilor de sănătate tehnologizate. HealthTech Hackathon este organizat de către Startup Moldova în colaborare cu Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, cu susținerea USAID și Suedia în cadrul proiectului Tekwill, în parteneriat cu FreshBlood.

Iată câteva provocări pentru care poți dezvolta soluții digitale în cadrul hackathon-ului:

  1. Colectarea datelor din viața reală

Modul tradițional de stocare și gestionare a datelor pe suport de hârtie poate duce la diagnosticare greșită, tratament necorespunzător sau compromiterea securității acestora. De aceea, o soluție viabilă este crearea unei baze de date digitale comune care să stocheze toate datele medicale ale pacienților. Aceasta permite transferul complet de date, elimină nesiguranța, menține confidențialitatea și integritatea informațiilor.

  1. Conștientizarea consumului de alimente în afecțiuni cronice

Alimentația este esențială pentru sănătatea umană. Consumul excesiv de sare, zahăr și grăsimi duce la tensiune arterială crescută, nivel ridicat de colesterol, obezitate etc. Utilizarea instrumentelor digitale și a dispozitivelor mobile îi ajută pe oameni să înțeleagă și să urmărească starea de sănătate în raport cu calitatea alimentației. Următoarele tendințe de personalizare sunt în baza profilului genetic, metabolismului și factorilor de risc, prin aplicarea tehnicilor de Inteligență Artificială (AI) și Machine Learning (ML).

  1. Îmbunătățirea respectării planul de management al bolii

Programele de gestionare ale bolilor sunt planuri structurate de tratament care au scopul de a ajuta oamenii să-și gestioneze mai bine bolile cronice și să-și îmbunătățească calitatea vieții. Tehnologiile digitale încurajează practicile zilnice sănătoase pentru persoanele cu boli cronice. Astfel, pot fi create instrumente digitale care să educe pacienții cu privire la managementul bolii, să încurajeze gestionarea propriilor factori de risc, să interpreteze rezultatele testelor, să ia medicamente în mod regulat etc.

  1. Reducerea dificultăților de gestionare a bolilor cronice

Peste 85% din decesele „premature” din întreaga lume, datorate bolilor netransmisibile, apar în țările cu venituri mici și medii. Afecțiunile grave sunt o povară economică pentru aceste țări, crescând cheltuielile lor de asistență medicală. Problemele majore includ limitări cu acoperire universală de sănătate, reglementări, finanțare, distribuția forței de muncă din domeniul sănătății și disponibilitatea datelor de sănătate. De aceea, instrumentele digitale de monitorizare și asistență la distanță pot reduce numărul deceselor, cauzate de boli cronice.

  1. Menținerea sănătății mentale

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, tulburările mentale se numără printre principalele provocări de sănătate publică din regiunea europeană a OMS, afectând aproximativ 25% din populație în fiecare an. De asemenea, pandemia a declanșat o nevoie mai mare de asistență pentru sănătatea mintală, ceea ce a sporit decalajul dintre cerere și ofertă. Astfel, soluțiile inteligente sunt extrem de necesare în menținerea și îmbunătățirea sănătății mentale, pentru creșterea productivității și recuperarea economică post-COVID-19.

  1. Asigurarea sănătății în era lucrului remote

Asistența medicală a fost asociată întotdeauna cu consultațiile fizice, însă pandemia și munca remote continuă să țină oamenii la distanță. De aceea, accesul serviciilor medicale digitale și consultațiile virtuale sunt o necesitate de ultimă oră. Astfel, cele mai la îndemână soluții tehnologice sunt aplicațiile mobile și telemedicina, care aduc serviciile medicale pe dispozitive portabile și telefoane inteligente.

  1. Tratarea afecțiunilor respiratorii

Rezultatele pentru pacienții cu boli respiratorii cronice rămân scăzute în pofida dezvoltării unor terapii noi. În mare parte, acest fapt reflectă că aderența la terapie este redusă și medicii nu au metode exacte pentru a evalua problema. Tehnologiile digitale pot să depășească aceste bariere. De exemplu, analiza algoritmică a unor cantități mari de informații colectate, privind starea de sănătate și utilizarea tratamentului, împreună cu alte informații relevante pentru boli, precum datele de mediu, pot fi utilizate pentru a ghida intervențiile personalizate.

Provocările menționate te pot ajuta să găsești soluții digitale necesare și eficiente pentru sistemul medical din Republica Moldova. La HealthTech Hackathon ideile tale inovatoare vor fi supuse expertizei mentorilor din sistemul medical de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, dar și din sectorul privat. De asemenea, vei cunoaște specialiști de peste hotare de la care vei afla mai multe despre tendințele HealthTech internaționale. Mai mult, evenimentul îți va oferi oportunități de atragere a resurselor financiare, dar și un premiu de până la 5 mii de dolari pentru a-ți implementa soluția.

Realitatea Live

02 Aug. 2021, 14:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
02 Aug. 2021, 14:24 // Actual //  Otilia Cotruța

Anatolie Lichii, director general interimar al „Apă-Canal Chișinău” SA, a dat  asigurări că, pe timp de caniculă, în capitală nu va apărea miros neplăcut de la stația de epurare a apelor reziduale. „Administrația „Apă-Canal Chișinău” SA monitorizează zilnic procesul tehnologic, instalațiie sunt pregătite și pentru activitate în condiții de temperaturi ridicate ale aerului. Depunem maxim efort ca să nu fie miros după zona de protecție de 500 de metri”, a spus Anatolie Lichii astăzi, 2 august, la ședința operativă a serviciilor municipale.

Potrivit responsabilului de la ACC, stația de epurare a apelor reziduale funcționează în regim normal, iar instalațiile tehnologice funcționează conform cerințelor tehnice. Debitul zilnic la stația de epurare constituie 140 de mii de metri cubi și deversările în râul Bâc sunt conform actelor normative în vigoare.

În ceea ce privește reconstrucția stației de epurare în șantier, în perioada 26-30 iulie la aceste lucrări au fost antrenați circa 50 de muncitori. La momentul actual contiunuă lucrările la clădirea de admisie și la clădirea de pretratare și evacuare a nămolului în exces. Permanent în șantier este monitorizată calitatea lucrărilor, a specificat Anatolie Lichii.

În săptămâna trecută, ACC a efectuat 33 de controale, dintre care 8 – inopinate și 25 – ordinare. În prezent probele de apă prelevate sunt cercetate în laborator. În funcție de rezultatele testelor, agenților economici le vor fi înaintate prescripții.

Mâine, 3 august, la „Apă-Canal Chișinău” SA va avea loc o ședință, la care va fi discutat mersul lucrărilor de reconstrucție la stația de epurare a apelor reziduale. Proiectul se realizează din bani oferiți de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Europeană de Investiții.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală