(SONDAJ) În acest an, mai puțini oameni din Moldova vor să plece peste hotare

16 Iun. 2021, 10:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
16 Iun. 2021, 10:22 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Potrivit unui sondaj realizat de CBS-AXA, la comanda Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDS) „Viitorul”, în acest an, Republica Moldova înregistrează o ușoară scădere a numărului cetățenilor care vor să plece peste hotare. Dintre cei care vor să plece sunt oamenii de la sate, în special bărbații. Datele au fost prezentate vineri, 11 iunie, de expertul economic Veaceslav Ioniță.

Astfel, conform sondajului, 15,2% dintre cetățenii Republicii Moldova, de peste 18 ani, spun că intenționează în următoarele luni să plece peste hotare, în scădere cu aproape 3% față de 2020 și cu 5% față de anul 2018.

„15,2% înseamnă în jur de 30-35 de mii de persoane, care în acest an cel mai probabil vor părăsi teritoriul Republicii Moldova”, a spus Veacesla Ioniță.

Potrivit lui Veaceslav Ioniță există 3 motive care explică acest fenomen:

  • 1 – deja nu mai are cine pleca;
  • 2 – cetățenii Republicii Moldova, în ajunul alegerilor parlamentare anticipate, speră că viața lor se va schimba și poate nu ar merita să plece peste hotare;
  • 3 – totuși calitatea vieții în Republica Moldova s-a îmbunătățit și unii consideră că există oportunități de a munci aici acasă.

Cei care în ultimii trei ani au fost peste hotare, iar în prezent sunt în Republica Moldova au fost întrebați dacă mai vor să plece peste hotare în viitorul apropiat. 13,7% dintre respondenți au răspuns că da. Aproape dublu față de anul trecut, când 7,6% aveau această intenție.

Cel mai mult vor să plece peste hotare tinerii de 18 – 29 de ani (28 %), apoi cei de 30 -44 de ani (18,1%).

Cel mai mult, 19 % dintre cei ce ce vor să plece peste hotare sunt bărbații. În rândul femeilor doar 19 % vor să plece peste hotare.

De asemenea, sondajul arată că cel mai mult vrea să plece peste hotare populația de la sate (17%), din populația din orașe vor să plece 13,2%.

 

 

 

 

Realitatea Live

30 Iul. 2021, 14:03
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
30 Iul. 2021, 14:03 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Cântăreața columbiană Shakira ar putea fi trimisă în judecată în Spania pentru evaziune fiscală. Un judecător a revizuit o serie de probe potrivit cărora artista nu ar fi plătit taxe în valoare de 14,5 milioane de euro pe veniturile pe care le-a obținut în perioada 2012-2014.

Potrivit judecătorului Marco Jesus Juberias, Shakira a locuit în Spania mai bine de 200 de zile în perioada menționată, fiind obligată să plătească taxe. Acesta a mai anunțat că documentele prezentate instanței sunt probe suficiente ale unor nereguli și a recomandat „continuarea procedurilor”, informează CNN.

Magistrații spanioli susțin că Shakira a locuit în Catalonia în perioada 2012-2014, la rândul lor, avocații cântăreței spun că aceasta nu a trăit în Spania deloc până în 2015. În plus, reprezentanții acesteia spun că Shakira s-shakiraa achitat de toate obligațiile sale fiscale.

Avocații artistei au afirmat, prin intermediul unui comunicat, că documentul instanței era „un pas de așteptat în cadrul procedurilor” și că echipa acesteia „rămâne încrezătoare și colaborează pe deplin cu autoritățile judiciare”.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală