Sondaj: Patru metode de bază prin care moldovenii trimit acasă banii de peste hotare

16 Mart. 2021, 15:19
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
16 Mart. 2021, 15:19 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

În 2020, an de pandemie și încetinire a călătoriilor, am observat o evoluție stranie a achitărilor cu cardurile bancare. Ne-a atras atenția volumul achitărilor cu cardul bancar efectuat de moldoveni în străinătate și volumul achitărilor cu cardul bancar efectuat de străini în Moldova.

Datorită pandemiei numărul călătoriilor a scăzut puternic și respectiv și volumul achitărilor cu cardul au scăzut considerabil, doar că această scădere a fost disproporționată. Astfel moldovenii și-au redus achitările în străinătate cu 14%, iar străini în Moldova și-au redus achitările cu doar 1,5%, scrie Veaceslav Ioniță pe blogul său.  Noi am presupus că de fapt cardurile bancare străine nu sunt utilizate doar de străini care vin în Moldova, dar și de moldoveni, care au primit carduri emise în străinătate de la rudele lor de peste hotare și prin intermediul lor primesc bani de peste hotare. Doar prin aceasta se putea explica scăderea atât de mică a tranzacțiilor cu carduri străine în Moldova.

Pentru a verifica această ipoteză am comandat cosei de sondaje CBX-AXA un sondaj național pentru a vedea formele prin care moldovenii primesc bani de la rudele lor de peste hotare. Ipoteza noastră sa adeverit, moldovenii utilizează carduri bancar emise în străinătate pentru a transmite bani rudelor lor de acasă.

Fiecare a patra familie din Moldova declară că primește cu anumită regularitate bani de peste hotare

La comanda IDIS Viitorul, casa de sondaje CBX-AXA a realizat un sondaj Național în luna martie 2021, prin care respondenții au fost rugați să spună, dacă au rude peste hotare, dacă primesc bani de la ei și prin ce metode primesc banii.

Conform sondajului 68% din respondenți sau 2/3 din familiile din Moldova declară că au rude peste hotare. Din cei care au rude peste hotare 34,3% sau 1/3 din ei au declarat că primesc cu anumită regularitate bani de peste hotare de la rudele lor.

Astfel putem spune că 23,4% sau fiecare a patra familie din Moldova cu anumită regularitate primește bani de peste hotare de la rudele lor.

Remitențele reale în 2020 au fost de cel puțin 1.870 milioane USD

Din sondajul CBX-AXA reiese că transferurile oficiale, care sunt reflectate de Banca Națională a Moldovei reprezintă mai puțin de 80% din totalul transferurilor efectuate de moldoveni rudelor lor.

În total moldovenii utilizează patru modalități de transfer a banilor de peste hotare: 1) transferuri oficiale sau bancare, prin care primesc 80% din bani, 2) prin intermediul șoferilor de microbuze, reprezintă 9,6%, 3) primesc bani pe carduri bancare emise în străinătate în 5,9% din cazuri, 4) prin rude și cunoștințe, care se întorc acasă, 4,9%.

Din această analiză putem deduce că volumul transferurilor în 2020 a fost de cel puțin 1.870 milioane USD, cea ce este cu 380 milioane USD mai mult decât transferurile oficiale, care au fost de 1.487 milioane USD.

Șoferii de microbuze au adus în Moldova anul trecut cel puțin 180 milioane USD, bani care nu sunt reflectați în datele oficiale privind transferurile. Prin intermediul cardurilor emise în străinătate moldovenii au primit de peste hotare circa 110 milioane USD și prin intermediul rudelor și cunoștințelor peste 90 milioane USD.

Cardurile bancare emise în străinătate o formă nouă de transfer a banilor

Despre șoferii de microbuze, rude și prieteni care aduc bani în Moldova noi știam demult. Ceva relativ nou este utilizarea cardurilor bancare emise în străinătate ca mijloc de transmitere a banilor. Rudele din străinătate deschid în țara lor de reședință un card bancar, pe care apoi îl transmit rudelor din Moldova. Apoi când vor să transmită bani acasă, ei pur și simplu pun bani pe contul cardului bancar emis în străinătate, iar cei din Moldova utilizează acest card după necesitate. În statistica Băncii Naționale aceste tranzacții sunt reflectate ca tranzacții cu carduri emise în străinătate și se presupune că sunt tranzacții efectuate de străini.

Astfel din toți respondenții, care au afirmat că primesc bani de peste hotare 5,9% din ei au spus că primesc banii prin intermediul cardurilor bancare emise în străinătate.

Conform sondajului CBX-AXA realizat la comanda IDIS Viitorul, cei care dețin carduri bancare emise în străinătate primesc în mediu de 7-8 ori pe an bani prin intermediul cardurilor. Peste 40% din cei care utilizează cardul bancar emis în străinătate afirmă că primesc lunar bani pe card.

Două treimi din respondenți au afirmat că primesc câte 200-300 Euro la fiecare transfer pe card. Nimeni nu a afirmat că primește mai mult de 500 Euro la un transfer. Conform calculilor noastre, suma medie a unui transfer pe cardul bancar este de 280 Euro.

Peste 60% din respondenți spun că scot banii de pe card pentru diverse cheltuieli, cea ce înseamnă peste 70 Milioane USD anual. Circa 30% din respondenți afirmă că utilizează cardul emis în străinătate, pentru achitare cu el la magazin și 8,4% utilizează cardul pentru achitările online.

Cardul bancar intră tot mai activ în viața noastră, inclusiv din direcții din care nici nu ne așteptam. Rudele noastre de peste hotare tot mai activ utilizează cardul bancar ca modalitate de a trimite banii acasă.

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 16:17
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 16:17 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Ministra Finanțelor, Victoria Belous, a declarat că Bugetul  PLUS+, în valoare de 8 miliarde de lei, reprezintă un efort substanțial de susținere a măsurilor economice și sociale asumate de Guvern, dar vine cu un preț: creșterea deficitului bugetar estimat la 5,1% din PIB.

„Această rectificare influențează veniturile, cheltuielile și, evident, deficitul. Sunt ajustări atât în bugetul de stat, cât și în bugetul asigurărilor sociale. În acest proiect deja sunt reflectate granturile din partea Uniunii Europene și alte surse externe, precum și domeniile în care vor fi investiți acești bani”, a precizat ministra.

Potrivit ministrei, după rectificare veniturile bugetare ajustate vor fi de 75 miliarde lei și cheltuieli totale de93 miliarde lei. Deficitul bugetar estimat va fi de până la 5,1% din PIB, în condițiile unei implementări complete a tuturor programelor.

Ministra Belous a subliniat că transparența bugetară este asigurată, iar datele privind evoluția deficitului și execuția bugetului sunt publice și disponibile trimestrial pe site-ul Ministerului Finanțelor.

„Dacă până acum invocam lipsa banilor ca obstacol pentru reforme, acum nu mai avem această scuză. Avem suficiente resurse și lichiditate. Este momentul să livrăm rezultate și să onorăm angajamentele asumate”, a declarat Belous.

Ministra a adresat un apel direct agenților economici, încurajându-i să aplice la programele de susținere lansate prin Bugetul PLUS+.

„Invit toți agenții economici să aplice la aceste măsuri. Ministerul Finanțelor își va onora obligațiile. Scopul nostru este să implementăm reformele până la capăt”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ