Spania a dezvoltat o metodă inovatoare de irigare prin picurare pentru kaki și lămâi. Cum funcționează

20 Aug. 2021, 11:57
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
20 Aug. 2021, 11:57 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

Cercetătorii spanioli au descoperit o metodă inedită de irigare pentru arborii de kaki și lămâi. În acest sens, a fost realizat un studiu au pentru a determina metoda optimă de irigare pentru plantațiile de kaki și lămâi în climă semi-aridă utilizând irigarea prin picurare. Oamenii de știință au ajuns la concluzia că o singură linie de picurare este suficientă pentru a optimiza productivitatea și eficiența apei atât pentru lămâi, cât și pentru kaki.

Pentru a folosi această metodă, se determină modul optim de așezare a furtunurilor de susținere a picăturilor – numărul și locația – în livadă, unde pot fi așezate una sau mai multe linii de susținere a picăturilor pentru a furniza apă copacilor.

Potrivit studiului, în timp ce aspectele simple de linie sunt mai ieftine și mai ușor de cultivat, este posibil să nu ofere suficient sol umed. Acest studiu compară răspunsul agronomic al copacilor în funcție de numărul de linii pentru picături utilizate.

„Dacă lămâii sunt crescuți în sol argilos, o singură linie picurătoare este suficientă pentru a optimiza productivitatea și eficiența apei. La fel, pentru copacii de kaki, poziționarea picurătorilor în aceeași linie a suportului picurătorului optimizează performanța apei ”, spune Diego Intrigliolo, cercetător CIDE și unul dintre autorii lucrării.

 

Realitatea Live

18 Sept. 2021, 15:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Sept. 2021, 15:22 // Actual //  Lupu Eduard

În trei ani Republica Moldova urmează să importe curent electric din România și să scape de dependența de la Cuciurgan, care este unica sursă de achiziție a energiei electrice. Vicepremierul, Andrei Spânu declară că în câteva luni urmează să fie semnat contractul cu compania care va construi linia de înaltă tensiune de 400 kV Vulcănești-Chișinău.

”Este preconizată construirea unei stații de conversie back-to-back în Vulcănești, modernizarea și extinderea în Chișinău și în Vulcănești a stațiilor de 400 kV. proiectul de interconectare asincronă a sistemelor de energie electrică dintre Moldova și România va fi finalizat până în 2024”, a mai punctat Spânu la TVR Moldova.

Costul total al proiectului este estimat la 260 mil. de euro și este finanțat BERD, BEI și Banca Mondială.

Anterior, implementarea proiectului de interconectare asincronă a sistemelor de energie electrică dintre Moldova și România a fost împiedicată de autoritățile predecesoare, din cauza interesele acestora în domeniul energiei și implementarea anumitor scheme pentru achiziționarea de energie electrică dintr-o singură sursă prin companii interpuse.

Autoritățile de la Chișinău au transformat importul de energie electrică într-o formă de finanțare a separatismului de la Tiraspol – peste 70% din electricitatea importată, 2 miliarde Kwh, se cumpără de la centrala electrică de la Cuciurgan, aflată pe teritoriul transnistrean și controlată de concernul rus „Inter RAO EES”. Curentul electric este produs din gazul care nu este plătit, iar datoria în prezent este peste 7 miliarde USD. Periodic sunt pronunțate hotărâri ale instanțelor internaționale pentru legalizarea datoriile la gaz, puse în cârca Moldovagaz.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală