SRL Gările Auto Moderne – plângere la CNA: Rezilierea unilaterală a contractului va provoca prejudicii incomensurabile

20 Aug. 2024, 11:53
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
20 Aug. 2024, 11:53 // Actual //  bani.md

SRL Gările Auto Moderne a depus o plângere la CNA în legătură cu acțiunile ilegale de preluare a gărilor și stațiilor autor. În plângerea adresată se spune că rezilierea unilaterală a contractului va provoca prejudicii incomensurabile atât pentru reclamantă cât și pentru beneficiarii serviciilor de autogară.

„La data de 17.12.2018 Agenția Proprietății Publice, în calitate de partener public, a încheiat cu SRL,,Gările Auto Moderne”, în calitate de partener privat, contractul nr. 3/9 privind modernizarea şi eficientizarea activității ÎS „Gările și Staţiile Auto”. Contractul de parteneriat public-privat privind modernizarea şi eficientizarea activității Î.S. „Gările şi Staţiile Auto” este înregistrat la organul teritorial cadastral, la fel şi în alte Registre şi la organizaţii/instituţii, se arată în plângerea depusă la CNA de către cu SRL,,Gările Auto Moderne”, se arată în plângerea SRL Gările Auto Moderne.

Modalitatea de realizare a parteneriatului public-privat este operarea serviciilor şi activelor Î.S.,,Gările şi Staţiile Auto” prin atragerea capitalului privat, asigurând recuperabilitatea investiţiilor prin modelul Construcţie-Operare-Transfer, conform dispoziţiilor prevăzute la art. 19 alin. (1) lit. c) din Legea cu privire la parteneriatul public-privat, nr. 179 din 10.07.2008.

Conform pct. 2.3, obiect al contractului de parteneriat public-privat, îl constituie serviciile de interes public în domeniul transportului rutier, prestate utilizatorilor autogărilor, orientate spre accesibilitatea, siguranța, şi calitatea deservirii călătorilor şi operatorilor de transport auto, precum şi activele ÎS,,Gările şi Staţiile Auto”, ce aparțin cu drept de proprietate, gestiune economică, aflate în posesie, folosință sau locațiune, cu excepția creanțelor, activelor financiare şi datoriilor. Prin urmare, reclamantul gestionează în totalitate infrastructura şi serviciile de deservire a călătorilor şi operatorilor de transport auto.

Potrivit investitorului, o eventuală executare rezoluțiunii unilaterale a contractului, constatată ulterior ilegală, va provoca prejudicii incomensurabile atât pentru reclamant cât și pentru beneficiarii serviciilor de autogară. Or, procesul de transmitere a activelor către un alt operator şi/sau Agenție, ar putea fi ireversibil pentru ambii parteneri.

Conform raportului privind rezultatele inspectării financiare tematice efectuate la SRL ,,Gările Auto Moderne” din data de 07.06.2024, se atestă că partenerul privat a investit pînă la 17.05.2022, în modernizarea gărilor şi stațiilor auto, suma considerabilă de aproximativ 120 000 000 lei.

Este important de menționat că APP a emis pe 17.05.2022 notificarea nr. 09-05-3132, declarând rezoluțiunea contractului nr. 3/09 din 17.12.2018, începând cu 20.08.2022, pe baza unui pretext privind neexecutarea obligației de prezentare a garanției de bună execuție. Această garanție ar fi trebuit să fie emisă de o bancă comercială sau o companie de asigurare pentru anul investițional trei, cu o valabilitate de 2 ani.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

17 Sept. 2024, 17:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Sept. 2024, 17:24 // Actual //  Lupu Eduard

Producătorul chinez de automobile BYD a preluat totalitatea acţiunilor la un joint venture din China cu grupul german Mercedes-Benz Group AG, pe măsură ce un număr din ce în ce mai mare de constructori străini îşi reduc expunerea pe cea mai mare piaţă auto din lume, transmite Bloomberg.

BYD a preluat restul de 10% din acţiunile la joint venture-ul Denza pe care nu le deţinea încă, a informat producătorul de automobile electrice într-un comunicat de presă difuzat luni seara, fără a oferi detalii legate de valoarea tranzacţiei.

Decizia pune capăt unui parteneriat care durează de 13 ani şi vine într-un moment în care există tensiuni comerciale între China şi Europa, pe măsură ce Comisia Europeană vrea să impună tarife suplimentare, de până la 36,3%, pentru automobilele electrice importate din China.

Joint venture-ul Denza, un producător de automobile electrice şi hibride din segmentul premium, a fost înfiinţat de BYD şi Mercedes în 2011, când fiecare dintre cei doi parteneri deţinea o participaţie de 50%. Vânzările slabe ale acestui joint venture au convins Mercedes să îşi reducă participaţia, până la 10%, în 2021.

Decizia de a ieşi din acţionariatul joint venture-ului Denza se adaugă provocărilor cu care se confruntă Mercedes, care are dificultăţi în a creşte în China, care timp de mai mulţi ani a fost una din pieţele auto cu cel mai puternic ritm de creştere din lume. Cheltuielile pe articole de lux în China au fost serios afectate de criza din sectorul imobiliar şi încetinirea economică. În paralel, intensificarea războiului preţurilor între producătorii chinezi de automobile electrice a dus la diminuarea cotei de piaţă pentru producătorii auto străini, astfel că Porsche, Ferrari şi BMW au raportat o diminuarea a vânzărilor în China la începutul anului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău