Starboard Value pariază 1 miliard USD pe Pfizer: Acțiunile gigantului farma în cădere după boom-ul vaccinului Covid

07 Oct. 2024, 15:14
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
07 Oct. 2024, 15:14 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Investitorul activist Starboard Value a acumulat o investiţie de 1 miliard de dolari în Pfizer, conform declaraţiilor a două persoane familiarizate cu situaţia. Aceasta vine în contextul în care producătorul de medicamente, cunoscut pentru cel mai bine vândut vaccin împotriva Covid-19, încearcă să oprească scăderea preţului acţiunilor, care a coborât sub nivelurile de dinaintea pandemiei, potrivit Financial Times.

Starboard urmăreşte să contribuie la redresarea Pfizer, potrivit aceloraşi surse. Fondul a achiziţionat această participaţie deoarece investitorii şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la capacitatea Pfizer de a înregistra creşteri post-pandemie, după ce succesul temporar al vaccinului Covid-19 a dus la o creştere rapidă a veniturilor, urmată de o scădere mai accelerată decât era anticipat.

La sfârşitul săptămânii trecute, capitalizarea de piaţă a Pfizer se ridica la 161 de miliarde de dolari, în scădere cu 52% faţă de vârful atins în perioada pandemiei. Acţiunile companiei au avut o evoluţie stabilă în acest an, în timp ce indicele S&P 500 a înregistrat o creştere de aproximativ 20%.

Deocamdată, nu este clar care este strategia exactă a Starboard, inclusiv dacă va exercita presiuni pentru schimbarea conducerii sau pentru a obţine locuri în consiliul de administraţie. Totuşi, fondul de hedging a discutat cu fostul director executiv şi preşedinte al Pfizer, Ian Read, şi cu fostul director financiar, Frank D’Amelio, despre posibilitatea de a susţine iniţiativele sale la Pfizer, conform declaraţiilor a trei persoane familiare cu aceste discuţii.

D’Amelio şi Read nu au fost informaţi cu privire la detaliile precise ale planului Starboard, rolul lor rămânând neclar. Cu toate acestea, cei doi foşti directori sunt de acord cu opinia Starboard conform căreia Pfizer a înregistrat o performanţă sub aşteptări, potrivit unei surse bine informate.

Starboard, care deţine cel puţin 0,6% din acţiunile Pfizer, încă nu s-a prezentat în faţa consiliului de administraţie al companiei, conform unei alte persoane familiarizate cu situaţia. Consiliul urmează să se întrunească săptămâna aceasta într-o şedinţă obişnuită.

În ceea ce priveşte investiţia Starboard, Pfizer a refuzat să comenteze, afirmând că nu oferă declaraţii cu privire la speculaţiile sau zvonurile de pe piaţă. Wall Street Journal a fost prima publicaţie care a raportat despre această investiţie.

Această mutare ar putea amplifica presiunea asupra directorului general al Pfizer, Albert Bourla. Read l-a numit pe Bourla în funcţia de CEO în 2019 şi a fost preşedintele executiv al companiei timp de un an.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Nov. 2024, 12:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Nov. 2024, 12:49 // Actual //  Ursu Victor

Rusia a solicitat sprijin din partea „țării prietene” pentru a combate criza de pe piața untului, unde prețurile au crescut cu aproape 26% de la începutul anului. Autoritățile ruse au anunțat că pentru prima dată în istorie, Emiratele Arabe Unite au început să exporte unt în Rusia, conform unei declarații a serviciului de presă al Rosselchoznadzor, citată de Izvestia.

Din 18 octombrie, au fost importate 90 de tone de unt din Emiratele Arabe Unite, iar începând cu 27 octombrie, au început importurile și din Turcia. De asemenea, au avut loc negocieri pentru achiziții din India și Iran, au raportat surse din Ministerul Agriculturii.

Creșterea rapidă a prețurilor untului a început odată cu venirea toamnei, prețul crescând cu 5,07% în septembrie și cu 6,58% între 1 și 28 octombrie. Conform datelor de la Rosstat, acest salt de prețuri a fost cel mai mare înregistrat din octombrie 2007, când untul s-a scumpit cu 12,7% într-o lună. La sfârșitul lunii octombrie, creșterea anuală a prețului untului a ajuns la 25,7%, iar în supermarketurile din marile orașe, inclusiv Moscova, Sankt Petersburg și Ekaterinburg, au fost raportate numeroase cazuri de furturi.

Dmitri Leonov, vicepreședinte al „Rusprodsoyuz”, a explicat că criza pe piața untului a fost provocată de creșterea prețurilor la grăsimile importate, dificultățile întâmpinate de fabrici în operarea echipamentului importat și de deficitul de materie primă. De asemenea, lipsa personalului și creșterea ratei de politică monetară au contribuit la această situație. La sfârșitul lunii octombrie, mai multe mari fabrici au suspendat parțial sau complet producția de unt, inclusiv compania H&N (brandul „Prostokvashino”), „Milkom”, și diverse fabrici de lapte.

Pe 31 octombrie, vicepremierul Dmitri Patrușev a convocat o întâlnire urgentă pentru a discuta situația de pe piața untului, dând oficialilor un termen de două săptămâni pentru a stabiliza prețurile. Boris Cernîșov, vicepreședintele Dumei de Stat, a propus înghețarea prețurilor untului în rețelele de retail, care sunt acum monitorizate de FAS.

Autoritățile iau măsuri pentru a importa unt din străinătate, iar surse din Ministerul Agriculturii au menționat că se consideră posibilitatea de a scuti de taxe vamale untul importat din țări „prietene”, care nu fac parte din Uniunea Economică Eurasiatică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău