Statul alocă 800 mii de euro pentru auditarea datoriei invocate de Gazprom

02 Nov. 2022, 16:06
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
02 Nov. 2022, 16:06 // Actual //  bani.md

Guvernul a aprobat alocarea, de către Agenția Proprietății Publice, a 800 mii de euro, din Fondul de rezervă, pentru auditul extern al datoriei SA Moldovagaz către Gazprom și Factoring Finance.

Conform contractului semnat pe 10 august cu companiile Wikborg Rein Advokatfirma A.S. din Norvegia și Forensic Risk Alliance & Co. Limited din Marea Britanie, auditul va presupune elucidarea cu exactitate a constituirii datoriei Moldovagaz față de concernul rus, pentru gazele naturale livrate malului drept, în perioada din 27 august 1991 şi până la 31 octombrie 2021.

În procesul de verificare vor fi analizate modul în care au fost repartizate de către Moldovagaz (și întreprinderile predecesoare) plățile pentru consumul de gaze între consumatorii de pe malul drept și cel stâng. La fel, auditorii se vor concentra pe evaluarea activelor transmise anterior către Gazprom ca decontare (parțială) a datoriilor pentru gazele livrate consumatorilor de pe malul drept și vor efectua, la necesitate, reevaluarea acestor active. Deasemenea, va fi verificată legalitatea cesionării creanţelor Gazprom către Factoring Finance.

Caietul de sarcini a contractului de audit prevede desfășurarea misiunii în câteva etape, iar efectuarea plăților se va realiza pe măsura livrării rezultatelor.

 

Realitatea Live

Corupția electorală și influența Moscovei asupra justiției, în dezbateri la Rlive TV!
02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!