Statul caută un „samsar” pentru afacerile cu fier vechi

15 Aug. 2024, 14:40
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
15 Aug. 2024, 14:40 // Actual //  bani.md

Agenția Proprietății Publice (APP) a anunțat un concurs pentru selectarea unui nou director al companiei de stat Metalferos, specializată în colectarea fierului vechi. Postul este disponibil pentru o perioadă de cinci ani, iar termenul limită pentru depunerea candidaturilor este 2 septembrie 2024, ora 14:00 (Chișinău). Salariul pentru această funcție este de aproximativ 35.000 de lei lunar.

Metalferos, cândva un gigant al industriei, a înregistrat pierderi uriașe în 2023, cifrate la 44,5 milioane de lei, de peste trei ori mai mari față de anul precedent, conform raportului financiar al companiei. De asemenea, cifra de afaceri a companiei s-a redus cu peste o treime, ajungând la 139,8 milioane de lei, iar costul vânzărilor s-a diminuat cu 38%, la 136,3 milioane de lei.

Activele companiei au scăzut, de asemenea, la 322 milioane de lei, cu 13,4% mai puțin față de 2022, iar capitalul companiei se ridica la 323 milioane de lei la sfârșitul anului 2023.

De la demonopolizarea pieței metalelor, la sfârșitul anului 2019, Metalferos a suferit o prăbușire a încasărilor. Anterior, compania, unde statul este acționar majoritar, a fost implicată în numeroase scheme financiare frauduloase și a fost stoarsă de bani prin diverse companii căpușă.

În 2020, s-a dezvăluit că Vladimir Plahotniuc, fostul președinte al Partidului Democrat din Moldova, căutat de autoritățile moldovenești, a avut drept de semnătură sau a fost beneficiar al cel puțin trei companii care au profitat de zeci de milioane de dolari din contractele cu Metalferos. Aceste sume nu au fost reflectate în declarațiile de avere și interese ale fostului politician, deși au fost obținute în perioada în care acesta deținea funcții publice.

Recent, Guvernul Republicii Moldova, prin Ministerul Economiei, condus de Dumitru Alaiba, a propus reintroducerea monopolului Metalferos pe piața colectării fierului vechi, conform unui proiect de hotărâre recent. Această mișcare vine după ce, în 2020, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a decis să desființeze monopolul în acest sector, ca parte a reformelor de liberalizare a pieței.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

10 Iul. 2025, 18:17
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
10 Iul. 2025, 18:17 // Actual //  Ursu Victor

Liderul socialiștilor Igor Dodon a mers în capitala Rusiei împreună cu reprezentanți ai altor partide pro-ruse din Moldova pentru a discuta relansarea relațiilor economice și, în special, energetice cu Federația Rusă. Oficialii ruși s-au declarat dispuși să reia livrările de gaz la prețuri preferențiale, dacă Chișinăul va da semnale de deschidere, scrie 1prime.ru.

„Suntem gata să discutăm orice opțiune de cooperare, inclusiv în domeniul energiei”, a declarat vicepremierul rus Alexander Novak în cadrul întrevederii cu liderii PSRM, „Viitorul Moldovei” și „Inima Moldovei”. Novak a subliniat că relațiile economice bilaterale au fost grav afectate de orientarea europeană a Chișinăului și a amintit că, în ultimii 15 ani, ponderea Rusiei în exporturile Moldovei a scăzut de la 70% la doar 3%.

Vicepremierul rus a insistat că Moscova a oferit anterior gaze Moldovei la prețuri mai mici decât celor practicate pentru Europa și a sugerat că refuzul actualei guvernări de la Chișinău este „inexplicabil”.

În delegația moldoveană care a participat la întâlnirea de la Moscova s-au aflat Igor Dodon (PSRM), fostul premier Vasile Tarlev (Viitorul Moldovei) și Irina Vlah (Inima Moldovei), toți cunoscuți pentru pozițiile lor favorabile Kremlinului.

Potrivit lui Novak, Rusia este gata să revină la un „parteneriat prietenos” cu Moldova în domeniul energetic, „dacă va exista voință politică la Chișinău”.

Republica Moldova a renunțat la gazul rusesc de la sfârșitul anului 2022 și s-a reorientat pe piețele din vest, după ce Gazporm a redus cantitatea livrată Chișinăului la 5,7 milioane metri cubi/zi. Întreaga cantitate de  metan a fost redirecționată către partea stângă a Nistrului în schimbul energiei electrice. Iar de la începutul anului 2025, Gazprom a sistat livăririle de metan și în stânga Nistrului urmare a suspendării tranzitului prin Ucraina. La mijlocul luni februarie livăririle au fost reluaate, însă nu direct de către Gazprom ci prin intermediul companiei ungare MET cu achitarea metanului printr-o companie din Dubai.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

 
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | CREAREA UNUI JOC 3D – FILMĂRI ÎN MOLDOVA
NO COMMENT | CREAREA UNUI JOC 3D – FILMĂRI ÎN MOLDOVA