Qatarul va solidariza cu Europa și va menține fluxul de gaze naturale spre continent, chiar dacă alți clienți ar fi dispuși să plătească mai mult, potrivit ministrului Energiei din Qatar, Saad Al-Kaabi, citat de postul american CNN.
Monarhia din Golf aprovizionează unele țări din Europa cu gaz natural lichefiat (GNL), dar are dreptul contractual de a devia aprovizionarea spre alți clienți, în special în Asia, dacă aceștia sunt dispuși să plătească mai mult.
Cea mai mare parte de gaz natural lichefiat distribuită de Qatar în Europa poate fi deturnată potrivit contractelor. Cu toate acestea, Qatar va continua să distribuie gaze în Europa, în timp ce țările de aici încearcă să renunță la gazul rusesc.
”Nu vom deturna contractele și le vom păstra în Europa, chiar dacă prin deturnare am putea avea câștiguri financiare, nu vom face asta”, a declarat Al-Kaabi, care este totodată și președinte și director executiv al Qatar Energy, afirmând totodată că acest lucru a fost decis din solidaritate cu ceea ce se întâmplă în Europa.
Ministrul a respins impunerea de sancțiuni asupra sectorului petrolier și de gaz al Rusiei spunând că ”energia nu ar trebui să se amestece cu Europa”. El a reiterat faptul că întreruperea aprovizionarea Europei cu gaz rusesc ”este practic imposibilă”.
Tot ministrul a declarat că statul său nu alege ”tabere” în acest conflict.
Uniunea Europeană dorește să taie consumul de gaz natural rusesc în acest an, pregătindu-se pentru o renunțare completă la cel mai mare furnizor unic de energie, pe fondul războiului din Ucraina.
Planul Europei este de a accesa surse alternative de alimentare, inclusiv transporturile de gaz natural lichefiat, creșterea producției și importurilor de biometan și hidrogen regenerabil și creșterea eficienței energetice a clădirilor.
Oficiali germani, inclusiv ministrul Economiei Robert Habeck, au vizitat Qatarul săptămâna aceasta pentru discuții legate de alimentarea cu gaze a Europei în perspectiva nesiguranței legată de energia provenită din Rusia.
”Încă nu am căzut la un acord pe termen lung cu Germania, dar suntem dispuși, dar suntem dispuși să continuăm discuțiile cu companiile pe marginea unui potențial acord de lungă durată, a declarat Al-Kaabi.
Până în 2028 Qatarul speră că exportul de gaze va fi distribuit în mod egal la est și vest de Canalul Suez. În prezent, din totalul exportului de gaze al Qatarului, aproximativ 80% merge către est și doar 20% către vest.
Qatarul s-a retras din OPEC în 2019, după dezacorduri diplomatice cu statele vecine și anunță că nu intenționează să reintre în organizație.
Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!