Statul francez contribuie la contracararea creșterii prețurilor la combustibili și energie. Cine va beneficia de 100 €

22 Oct. 2021, 18:52
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
22 Oct. 2021, 18:52 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Cetățenii francezi cu un venit net lunar de 2.000 de euro sau mai puțin vor primi câte 100 de euro de stat, pentru a contribui la contracararea creșterii prețurilor la combustibili și energie, scrie BBC. În Franța, venitul mediu lunar este de 2.000 de euro.

„Alocația pentru inflație” va fi acordată automat unui număr de aproximativ 38 de milioane de francezi, inclusiv celor care nu conduc o mașină sau nu merg pe motocicletă.

Printre beneficiari se vor număra și pensionari, aproximativ 13 milioane și două treimi dintre studenți. De asemenea, de această sumă se vor bucura și aproximativ jumătate dintre toți lucrătorii, deoarece 2.000 de euro reprezintă venitul mediu lunar net.

Primele plăți vor fi efectuate către angajații din mediul de afaceri la sfârșitul lunii decembrie. Funcționarii publici, studenții și pensionarii vor primi banii la începutul anului 2022.

Plata de 100 de euro va fi scutită de taxe, iar premierul Jean Castex a declarat că va costa guvernul 3,8 miliarde de euro. Acest lucru ar fi mult mai puțin decât costul reducerii taxei pe combustibil, a spus el.

Europa se confruntă cu o nemulțumire generalizată după ce prețurile mondiale la energie au crescut vertiginos, în mare parte ca urmare a cererii uriașe din partea întreprinderilor care se recuperează după lunga paralizie provocată de COVID.

Realitatea Live

06 Feb. 2023, 09:43
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Feb. 2023, 09:43 // Actual //  Lupu Eduard

România vrea să importe gaze naturale din Egipt, a anunțat premierul Nicolae Ciucă, aflat în vizită oficială la Cairo.

″Am discutat la Cairo, cu ministrul petrolului și resurselor minerale, Tarek El Molla, despre modalități concrete de a cataliza relațiile noastre tradiționale prin proiecte comune în domeniul energiei. România este interesată ca, până la momentul la care vom valorifica gazele de mare adâncime din Marea Neagră, să completeze necesarul de consum utilizând terminalul de gaze naturale lichefiate (LNG) egiptean″, a declarat Ciucă.

Egiptul dispune de două facilități de producție de LNG, respectiv Damietta (capacitate de 7,5 miliarde metri cubi pe an), controlată de un joint-venture între spaniolii de la Union Fenosa Gas și italienii de la ENI (80%), plus 2 companii de stat egiptene, și Idku (5 miliarde metri cubi pe an), deținută de Shell (35,5%), Petronas (35,5%), companiile egipetene de stat Egas (12%) și EGPC (12%), precum și Total (5%).

Ciucă a adăugat că are încredere că, alături de partenerii egipteni, se vor găsi soluțiile necesare pentru suplimentarea cantității de gaze necesară României, precum și pentru a oferi sprijin Republicii Moldova.

″Expertiza de operare și rețelele de transport de care dispunem sunt atuuri importante pentru a califica țara noastră drept un partener al proiectelor dezvoltate în comun cu investitorii egipteni în domeniile petrol si gaze″, a mai spus premierul român.

Potrivit sursei citate, consultările continuă la nivel de experți, precum si între operatorul sistemului național românesc de transport al gazelor Transgaz și subsidiara egipteană a ENI, care asigură 60% din gazul necesar consumului acestei țări.

Autoritățile Republicii Moldova au declarat de nenumărate ori că vor să renunțe la dependența de o singură sursă Gazprom. De la începutul anului 2023, Chișinăul susține că a renunțat la gazul rusesc și cumpără exclusiv de pe bursă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău