Statul își face reclamă cu reguli stricte. Parlamentul a reglementat publicitatea de stat

10 Iul. 2025, 17:09
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
10 Iul. 2025, 17:09 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Parlamentul a aprobat joi, în lectura a doua, cu votul a 59 de deputați, proiectul de lege care instituie pentru prima dată în Republica Moldova conceptul de „publicitate de stat” și stabilește reguli stricte pentru alocarea fondurilor publice către furnizorii de servicii media și platforme online.

Noua lege introduce noțiuni esențiale precum „entitate din sectorul public”, „mesaj de interes public” și definește publicitatea de stat ca fiind orice mesaj promoțional, anunț sau campanie informativă difuzată contra cost de o instituție publică, prin contract cu un furnizor media.

Actul normativ stabilește și interdicții clare: în timpul campaniilor electorale, publicitatea de stat care promovează realizările sau obiectivele entităților publice este interzisă, cu excepția cazurilor autorizate de Comisia Electorală Centrală. În plus, mesajele difuzate în situații de urgență, care vizează un interes public major, nu vor fi considerate publicitate de stat și vor fi publicate gratuit.

Legea introduce criterii riguroase pentru alocarea banilor publici în media, precum diversitatea serviciilor media, independența editorială, respectarea normelor deontologice, transparența finanțării și relevanța mesajelor pentru publicul-țintă. Dacă valoarea estimată a contractelor de publicitate de stat depășește 100.000 de lei anual, achiziția devine obligatoriu publică prin sistemul electronic de achiziții publice.

Atât instituțiile publice, cât și furnizorii media vor avea obligația de a publica anual rapoarte privind sumele cheltuite pentru publicitate de stat. Agenția Achiziții Publice va avea un rol central în monitorizarea procesului și în elaborarea unui raport anual privind achizițiile din acest domeniu.

Totodată, legea prevede posibilitatea promovării valorilor europene și a parcursului european al Republicii Moldova prin mesajele de interes public. Acestea vor trebui planificate din timp, printr-un document anual publicat de instituțiile publice, care va include scopul, costurile, sursa de finanțare și perioada de implementare.

Legea va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2026.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

10 Iul. 2025, 18:17
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
10 Iul. 2025, 18:17 // Actual //  Ursu Victor

Liderul socialiștilor Igor Dodon a mers în capitala Rusiei împreună cu reprezentanți ai altor partide pro-ruse din Moldova pentru a discuta relansarea relațiilor economice și, în special, energetice cu Federația Rusă. Oficialii ruși s-au declarat dispuși să reia livrările de gaz la prețuri preferențiale, dacă Chișinăul va da semnale de deschidere, scrie 1prime.ru.

„Suntem gata să discutăm orice opțiune de cooperare, inclusiv în domeniul energiei”, a declarat vicepremierul rus Alexander Novak în cadrul întrevederii cu liderii PSRM, „Viitorul Moldovei” și „Inima Moldovei”. Novak a subliniat că relațiile economice bilaterale au fost grav afectate de orientarea europeană a Chișinăului și a amintit că, în ultimii 15 ani, ponderea Rusiei în exporturile Moldovei a scăzut de la 70% la doar 3%.

Vicepremierul rus a insistat că Moscova a oferit anterior gaze Moldovei la prețuri mai mici decât celor practicate pentru Europa și a sugerat că refuzul actualei guvernări de la Chișinău este „inexplicabil”.

În delegația moldoveană care a participat la întâlnirea de la Moscova s-au aflat Igor Dodon (PSRM), fostul premier Vasile Tarlev (Viitorul Moldovei) și Irina Vlah (Inima Moldovei), toți cunoscuți pentru pozițiile lor favorabile Kremlinului.

Potrivit lui Novak, Rusia este gata să revină la un „parteneriat prietenos” cu Moldova în domeniul energetic, „dacă va exista voință politică la Chișinău”.

Republica Moldova a renunțat la gazul rusesc de la sfârșitul anului 2022 și s-a reorientat pe piețele din vest, după ce Gazporm a redus cantitatea livrată Chișinăului la 5,7 milioane metri cubi/zi. Întreaga cantitate de  metan a fost redirecționată către partea stângă a Nistrului în schimbul energiei electrice. Iar de la începutul anului 2025, Gazprom a sistat livăririle de metan și în stânga Nistrului urmare a suspendării tranzitului prin Ucraina. La mijlocul luni februarie livăririle au fost reluaate, însă nu direct de către Gazprom ci prin intermediul companiei ungare MET cu achitarea metanului printr-o companie din Dubai.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

 
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | CREAREA UNUI JOC 3D – FILMĂRI ÎN MOLDOVA
NO COMMENT | CREAREA UNUI JOC 3D – FILMĂRI ÎN MOLDOVA