În prezent, industria construcțiilor din Republica Moldova se confruntă cu o creștere alarmantă a numărului de muncitori angajați informal, potrivit declarațiilor economistului Veaceslav Ioniță. Din cei 68,5 mii de lucrători în domeniul construcțiilor, doar 22,8 mii au contracte de muncă și salarii plătite oficial, semnalând astfel un nivel ridicat de angajare în economia informală.
Datele furnizate de economist arată că 43,5 mii de muncitori din construcții lucrează fără un contract de muncă și fără venituri declarate oficial, atingând astfel cota maximă din toți anii de când există această ramură în Moldova. De asemenea, 2,3 mii de persoane desfășoară activități similare în regiunea transnistreană.
Analiza lui Ioniță relevă că, în anul 1985, sectorul construcțiilor a atins apogeul cu 145,9 mii de persoane angajate. Ulterior, a urmat o perioadă de declin accentuat, numărul celor ocupați redusându-se de trei ori până la 52,6 mii persoane în anul 2000.
În regiunea transnistreană, până în 1995, numărul celor angajați în construcții reprezenta 17% din totalul pe țară, corespunzând cu proporția populației din acea regiune raportată la total. În prezent, după o scădere de zece ori a numărului de angajați în construcții, de la 25 mii în 1985 la 2,3 mii în acest an, ponderea celor din stânga Nistrului a scăzut până la 3,4% din totalul pe țară.
Pe malul drept al Nistrului, asistăm în prezent la o creștere ușoară a numărului de angajați în construcții, preponderent din sectorul informal. În perioada sovietică, pe malul drept al Nistrului, existau oficial 120 mii de angajați în construcții, iar în prezent numărul salariaților este de cinci ori mai mic, constituind doar 23,3 mii de persoane. Restul celor 43,4 mii de persoane activează în economia informală, fără contract de muncă, salariu oficial și fără achitarea taxelor sau impozitelor. În acest an, evaziunea fiscală a celor ocupați informal în construcții este estimată la 3 miliarde de lei.